ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ

Το τελευταίο διάστημα, εν μέσω φοιτητικών κινητοποιήσεων, γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων σε πολλές σχολές πανελλαδικά, το σύστημα χρησιμοποιεί όλα τα επικοινωνιακά μέσα που έχει στα χέρια του για να αποπροσανατολίσει, να στρέψει τους φοιτητές απέναντι στην κίνηση που έχουν μπει οι φοιτητικοί σύλλογοι. Είναι γνωστό ότι έχει στηθεί ένα πλαίσιο προπαγάνδας για άσυλο «βίας, ανομίας και παραβατικότητας», η οποία (προπαγάνδα) εξακολουθεί να εντείνεται όσο πλησιάζουμε και στην κατάθεση των μέτρων Κεραμέως για την εκπαίδευση.

Βλέπουμε λοιπόν πληθώρα δημοσιευμάτων σε διάφορα αστικά ΜΜΕ για τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς που δέχονται το τελευταίο διάστημα φοιτητές μέλη της ΔΑΠ ή και διάφοροι «ανεξάρτητοι», από ομάδες που αναφέρονται στο χώρο της αναρχίας. Τέτοια παραδείγματα είδαμε και στις γενικές συνελεύσεις των ΦΣ ΑΣΟΕΕ και Παντείου αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γίνεται έτσι μια προσπάθεια θυματοποίησης των απολογητών της επίθεσης στο λαϊκό δικαίωμα στην εκπαίδευση που φέρνουν τα νέα μέτρα. Γίνεται έτσι μια προσπάθεια ταύτισης των δίκαιων κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων με τις πρακτικές ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς. Ταυτόχρονα ρίχνεται όλη η λασπολογία του συστήματος απέναντι στις γενικές μας συνελεύσεις, στην οργανωμένη πάλη, στο συνδικαλισμό.

Ας μη ξεχνιόμαστε! Η ΔΑΠ, η μεγαλύτερη συστημική παράταξη μέσα στα πανεπιστήμια, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, έχει δώσει στο παρελθόν ρεσιτάλ τραμπουκισμού και τρομοκρατίας και συνεχίζει να το κάνει. Είτε εμφανίζεται ως τέτοια, είτε με την κάλυψη διάφορων «ανεξάρτητων» φοιτητών (που όλως τυχαίως εμφανίζουν το πρόγραμμα της ΔΑΠ στις συνελεύσεις). Δεν είναι λίγες οι φορές που τραμπούκισαν με μπράβους συνδικαλιστές αριστερών δυνάμεων και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως τα «θύματα». Είναι απορίας άξιο, πως σκηνικά όπως αυτά περνούν στα ψιλά από τα ΜΜΕ της «αδέκαστης» και «αντικειμενικής» δημοσιογραφίας. Την ώρα λοιπόν που φοιτητές δέχθηκαν τη στυγνή κρατική καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, την ώρα που το βράδυ της 17 Νοέμβρη άλλοι νεολαίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας με τη μόνη κατηγορία ότι βρίσκονταν στα Εξάρχεια, βλέπουμε μια προσπάθεια συγκάλυψης. Όχι λοιπόν, το σύστημα δεν καταδικάζει τη βία «από όπου κι αν προέρχεται». Η κρατική βία, όπως είπε και ο Βορίδης, είναι καλή βία (και σε όποιον αρέσει).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρακτικές τέτοιων ομάδων με αναφορά στην αναρχία που δρουν στις σχολές ρίχνουν νερό στο μύλο του συστήματος. Με τις διάφορες ενέργειές τους – και ιδιαίτερα μέσα στις γενικές συνελεύσεις – δίνουν πάτημα στο σύστημα για να ρίξει τη λάσπη του. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητικούς συλλόγους, δρουν αντιπαραθετικά σε αυτούς και την πάλη που θέλουν και πρέπει να αναπτύξουν οι φοιτητές μέσω αυτών. Αυτό φαίνεται άλλωστε και με την εχθρική στάση που κρατούν τέτοιες ομάδες απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και στις διαδικασίες του (Γενικές συνελεύσεις, φοιτητικές εκλογές).

Η μόνη απάντηση βρίσκεται στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων, στις γενικές συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις και στις καταλήψεις. Μόνο μέσα από την οργάνωση μας θα μπορέσουμε να βάλουμε φραγμό στην επίθεση που βιώνουμε στα δικαιώματά μας. Πρέπει ως φοιτητικός σύλλογος να περιφρουρήσουμε τις διαδικασίες μας απέναντι σε όσους θέλουν να τις κάνουν ευάλλωτες απέναντι στο κράτος και τους μηχανισμούς του. Να περιθωριοποιήσουμε λογικές αυτόκλητων σωτήρων και τραμπουκισμών. Μέσα από τη συλλογική πάλη για τα δικαιώματά μας να περιθωριοποιήσουμε τις δυνάμεις του συστήματος ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Bloco, «ανεξάρτητους», ο οποίοι βρίσκονται στις σχολές ακριβώς για να προωθήσουν την επίθεση. Να τους γυρίσουμε την πλάτη! Να πάρουμε αποφάσεις αγώνα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στο δικαίωμα μας στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση! Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις!