ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18 ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ

Το τελευταίο διάστημα φουντώνει η συζήτηση από κυβερνητικά στελέχη και μεγαλο-καραβανάδες των ενόπλων δυνάμεων για αύξηση της στρατιωτικής θητείας για τη νεολαία στους 12 μήνες και ενδεχόμενη υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18. Συζητάνε ακόμα και εθελοντική στράτευση γυναικών στο στρατό. Πρόκειται για εξελίξεις που χτυπούν καμπανάκι ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας, αλλά και εντάσσονται σε ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας, υποταγής στην ιμπεριαλιστική-πολεμική βαρβαρότητα στη γύρω περιοχή και καταστολής του λαού και της νεολαίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει γη και ύδωρ στους Αμερικάνους και ΝΑΤΟϊκούς φονιάδες των λαών. Επικροτεί στις αιματοβαμμένες επιθέσεις τους στο Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη. Μπλέκει το λαό στον άδικο ανταγωνισμό ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική άρχουσα τάξη. Μπλέκει το λαό και τη νεολαία σε πολεμικούς κινδύνους. Εκεί εντάσσεται, κυριότερα, η συζήτηση για αύξηση της θητείας και για υποχρεωτική στράτευση. Την ανάγκη να προετοιμαστεί η νεολαία για περισσότερο αίμα, για πόλεμο, για να μπει ο εθνικισμός και η υποταγή στους Αμερικάνους μέχρι το κόκκαλο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια μεγάλη επίθεση στις σπουδές. Το μαζικό πέταγμα νέων έξω από την εκπαίδευση με τη Βάση του 10, με τις διαγραφές, με το νέο νόμο-πλαίσιο. Θέλει τη νεολαία αμόρφωτη, να μη μπορεί να διεκδικήσει δουλειά και ασφάλιση, δικαίωμα στην ίδια τη ζωή. Οι ταξικοί φραγμοί που μπαίνουν στην εκπαίδευση θα υπηρετηθούν καλύτερα όταν χιλιάδες νεολαίοι θα μπαίνουν στο στρατό αμέσως μετά το σχολείο. Για να πείθονται ότι «δεν παίρνουν τα γράμματα». Για να υφίστανται το μιλιταρισμό, εθνικισμό και την πειθαρχία του στρατού για περισσότερους μήνες, για να «μαθαίνουν» και οι κοπέλες τι θα πει να είσαι «πειθαρχημένο αντράκι». Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θητείας, θα αποτρέψει χιλιάδες νέους να παλέψουν να μπουν στο πανεπιστήμιο, ακόμα και να τελειώσουν το σχολείο.

Την ίδια στιγμή που χτυπάνε δικαιώματα σε σπουδές-δουλειά, ξηλώνουν δημοκρατικές κατακτήσεις και χτίζουν την «κανονικότητα» της καταστολής των αγώνων, πνίγουν στα χημικά, στο ξύλο και τις συλλήψεις κάθε λαϊκή και νεολαιίστικη κινητοποίηση που πάει να αντισταθεί. Θα τους βόλευε, λοιπόν, από την τρυφερή ηλικία των 18, ένας νέος να μαθαίνει ότι «δεν πάμε κόντρα στην κυβέρνηση», «στους ανώτερους μάς είμαστε πάντα υποτακτικοί», τα βασικά μαθήματα του στρατού μαζί με τον εθνικισμό. Θέλουν να φτιάξουν τρόπους για να πειθαναγκάσουν τη νεολαία να μην αντιστέκεται σε τίποτα, όσο κι αν της έχουν στερήσει το δικαίωμα σε σπουδές, δουλειά, ζωή, δημοκρατικά δικαιώματα. Και τι πιο αποτελεσματικό από το να την εντάσσουν στο μηχανισμό του στρατού από μικρή.

Δεν πρέπει να υποκύψουμε και να υποταχτούμε στη σκληρότερη και βάρβαρη πραγματικότητα που προσπαθούν να εμπεδώσουμε. Μέτρα όπως η υποχρεωτική στράτευση στα 18, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες και άλλα, έρχονται να υπηρετήσουν την αντιλαϊκή πολιτική, το βάθεμα της κρατικής τρομοκρατίας, την υπόκλιση στον εθνικισμό και την εξάρτηση από ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα αιματοβαμμένα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Τέτοια μέτρα πρέπει να ανατραπούν από ένα μαζικό κίνημα νεολαίας στους δρόμους, πλάι στην πάλη για σπουδές χωρίς ταξικούς φραγμούς, δουλειά με δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες, ειρήνη και φιλία των λαών.

  • ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18 ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ

  • ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΕΣ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΜΣΜΟ, ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

  • ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ – ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ