ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!

Σήμερα, 5/5 η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Ύστερα από ένα αισχρό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο νωρίτερα στην χρονιά και μια σειρά καταστροφικών επενδύσεων με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον, η κυβέρνηση καταθέτει ένα (αντι-)περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τους ντόπιους και τους ξένους επενδυτές να γεμίσουν τις τσέπες τους με κέρδη. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει το προηγούμενο και προβλέπεται να ανοίξει τον δρόμο για να καταπατηθεί η ακόμα περισσότερο η φύση και η υγεία του λαού και των εργαζομένων.

Επί της ουσίας, τι μέτρα φέρνει το νέο νομοσχέδιο; Ενδεικτικά αναφέρονται από τα πιο σημαντικά:

-Καταργεί την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

-Επιτρέπει τις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων.

-Νομιμοποιεί εικονικές περιβαλλοντολογικές μελέτες για τις επιπτώσεις διαφόρων επεμβάσεων στο περιβάλλον και δραστηριοτήτων, αφού εκχωρεί τους ελέγχους των μελετών σε ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο εκάστοτε επενδυτής (!). Παράλληλα, επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για τον έλεγχο των μελετών για τις αδειοδοτήσεις των όποιων δραστηριοτήτων.

-Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα για την υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Με λίγα λόγια, νομιμοποιεί την ρύπανση και το ανεξέλεγκτο μπάζωμα των ρεμάτων.

-Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός καμένων ή εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγρότοπων και ρεμάτων.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά το πόσο αδίστακτη είναι προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ειδικές οικονομικές ζώνες και άγρια εργασιακή εκμετάλλευση για το λαό, πλήρη ασυδοσία από πλευράς κεφαλαίου, καταλήστευση του φυσικού πλούτου της χώρας και καταστροφή του περιβάλλοντος. Ποτέ εξ’ άλλου το σύστημα της εκμετάλλευσης και οι κυβερνήσεις του, δεν ενδιαφέρθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως δεν ενδιαφέρονται για τον εργαζόμενο άνθρωπο και τη ζωή του κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα και με την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Η καταστροφή της Χαλκιδικής από τα μεταλλεία χρυσού, το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στο Βόλο, οι άδειες για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, η ρύπανση από τα αέρια και υγρά απόβλητα των βιομηχανιών είναι κάποια κραυγαλέα παραδείγματα.

Το ζήτημα της καταλήστευσης του φυσικού πλούτου και της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα. Φορέας της επίθεσης είναι το ίδιο το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα. Όλα γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης! Μίας ανάπτυξης που πάει πακέτο μαζί με την ολική καταστροφή του περιβάλλοντος, μιας ανάπτυξης που φέρνει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ζωή και την υγεία του λαού.

Ο κόσμος έχει βγει στο δρόμο αγωνιζόμενος στις Σκουριές, στο Βόλο, στην Τήνο, στην Αθήνα και αλλού, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, διαμαρτυρόμενος για τις θέσεις εργασίας που χάνονται από τα μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του στην υγεία. Να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου! Δεν θα γίνουμε θυσία στο βωμό του κέρδους!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!