Πάντειο: Green Pass= Face Control και χτύπημα στο άσυλο! Να διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα προστασίας!

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι λαοί δοκιμάζονται από την σκληρότερη μορφή της
πανδημίας. Καθημερινά ανακοινώνονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα με πολλά απ΄αυτα να βρίσκονται σε φοιτητές. Σε αυτές τις συνθήκες οι σχολές ξανανοίγουν χωρίς να έχει ληφθει κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας. Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του καθημερινού ελέγχου πιστοποιητικών η ‘’προοδευτική’’ (υποτιθεται) πρυτανεία του Παντείου ανακοινώνει τη θέσπιση green pass. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια πράσινη κάρτα με τη φωτογραφία και τα στοιχεία του φοιτητή που εκδίδεται μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικο εμβολιασμού. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ο έλεγχος κατά την είσοδο στις αίθουσες διδασκαλίας θα γίνεται αποκλειστικά με αυτόν τον τρόπο, έκτος κι αν πρόκειται για ανεμβολίαστο/η φοιτητή/ρια.


Ο πραγματικός λόγος εισάγωγης αυτού του μέτρου δεν είναι υγειονομικός. Ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση ΝΔ, ψήφισε ένα νόμο- καταδίκη των φοιτητικών δικαιωμάτων, βρίσκοντας ως ευκαιρία την απουσία των φοιτητών από τους φυσικούς χώρους πολιτικοποίησης και αγώνα. Ένα από τα πιο
αυταρχικά κομμάτια του νόμου αυτού θεσμοθετούσε τον έλεγχο εισόδου στα πανεπιστήμια που θα
εφαρμοζόταν με την είσοδο της “πανεπιστημιακής” αστυνομίας στα ιδρύματα. Το άρθρο αυτό του νόμου Κεραμέως βέβαια, δεν ήρθε μόνο του. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πειθαρχικές διώξεις που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Ο έλεγχος εισόδου και η πανεπιστημιακή αστυνομία, έρχονται να τρομοκρατήσουν του φοιτητές εφαρμόσουν την νομική πλέον απαγόρευση του συνδικαλισμού μέσα στις σχολές, ασκώντας τρομοκρατία και στοχεύοντας στην παύση της πολιτικοποίησης φοιτητών/ριών και των φοιτητικών αγώνων, που αποτελούν εδώ και δεκαετίες, βραχνά για κάθε κυβέρνηση. Δημιουργούν ετσι μια καθημερινότητα ασφυκτική για το φοιτητή ώστε να αποδεχτεί χωρίς αντίδραση όλα αυτά τα μέτρα που περνούν σε βάρος του.


Λίγους μήνες πριν, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε τον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης και ράπιντ τεστ, στις εισόδους των σχολών. Ο έλεγχος αυτός (άσχετα αν γίνεται απο υγειονομικούς ή φύλακες), δεν έφερε κανένα πραγματικό υγειονομικό αποτέλεσμα όπως αποδεικνύουν τα πολλά κρούσματα ανάμεσα σε φοιτητές. Δεν θέλει πολύ βέβαια για να καταλάβει κανείς πως ο έλεγχος αυτός νομιμοποιεί στην πράξη το άρθρο εκείνο του νόμου που αφορά έλεγχο εισόδου και ανοίγει το δρόμο για αστυνομία στις σχολές. Επίσης καλλιεργεί στην πλατιά μάζα των φοιτητών (και κυρίως των πρωτοετών και δευτεροετών που δεν έχουν άλλη εμπειρία σε πανεπιστημιακούς χώρους πέρα απο το έλεγχο) , πως το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας ελεύθερος χώρους που ανήκει σε όλο το λαό, αλλά ένα κλειστό Campus, σύμφωνα με ξένα πρότυπα, στο οποίο εισερχόμενοι είναι μόνο όσοι σχετίζονται άμεσα με την ακαδημαϊκή διαδικασία. Και βέβαια στην πράξη αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στις διαδικασίες και τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων, καθώς συνεχίζει να γίνεται και μέρες και ώρες που ο σύλλογος καλεί σε γενική συνέλευση. Ακόμη περισσότερο, με τη χρήση του green pass διαφαίνεται, πως ο έλεγχος αυτός στις εισόδους των πανεπιστημίων κάθε άλλο παρά προσωρινός είναι. Άσχετα απ΄ την πανδημία θέλουν ένα πανεπιστήμιο που ανήκει στο κράτος όχι στους φοιτητές, ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο από
πολιτικό λόγο και δράση, ένα πανεπιστήμιο για λίγους κι εκλεκτούς.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΕ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΜΑΣ. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν προκύπτουν απο κάποι, και καλά ουδέτερη επιστημονική ανάλυση αλλά καθορίζονται απο οικονομικές και πολιτικές ιεραρχήσεις. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στο λαό αναπαράγοντας συνεχώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και καλλιεργόντας το διαχωρισμό εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εργαλειακά το green pass για να διασπάσει ακόμη περισσότερο τους φοιτητές. Απώτερος σκοπός όλων των μετρών η δημιουργία ενός πανεπιστημίου λίγων κι εκλεκτών. Η θέση του κάθε φοιτητή πρέπει να είναι ενάντια σε κάθε έλεγχο εισόδου στα πανεπιστήμια, ενάντια σε κάθε εργαλείο διάσπασης των συλλόγων, ενάντια στην πολιτική του συστήματος που χτυπά τα δικαίωματά μας και το άσυλο αγώνων. Αλλά και ενάντια σε κάθε πρυτανεία που εφαρμόζει το χτύπημα των δικαιώματων μας , χωρίς να τρέφει καμία αυταπάτη για το αν  δύναται να συνδιαλλαγεί και να συναποφασίζει με την ηγεσία του κάθε ιδρύματος.


Η λύση βρίσκεται στη μαζική και οργανωμένη πάλη. Να ξαναζωντανέψουμε του φοιτητικούς μας
συλλόγους και τις γενικές μας συνελεύσεις. Να αρνηθούμε να βγάλουμε green pass. Να παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο. Να  διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα προστασίας.

Διεκδικούμε:

  • Ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο τον λαό
  • Μαζικά, τακτικά και ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικά τεστ και μέτρα προστασίας για όλους τους φοιτητές
  • Όχι στο green pass και στο face control, τα τουρνικέ και τον έλεγχο στις εισόδους των σχολών
  • Ολιγομελή αμφιθέατρα, καλό αερισμό και τακτικές απολυμάνσεις
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού
  • Άνοιγμα ΜΕΘ, νοσοκομείων και δομών υγείας
  • Ασφαλή και μαζικό εμβολιασμό
  • Πύκνωση δρομολογίων στα ΜΜΜ
  • Ανατροπή του νόμου Κεραμέως Χρυσοχοΐδη
  • Να μην περάσει ο νέος νόμος πλάισιο!