ΠΑΤΡΑ | Ανακοίνωση - καταγγελία για τα γεγονότα της 6ης Δεκέμβρη

Στην Πάτρα, την Παρασκευή 6/12 καλέστηκε απογευματινή πορεία για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και ενάντια στην καταστολή και το τελεσίγραφο για τις καταλήψεις με μαζικότητα περισσότερα από 600 άτομα. Σε όλη την διάρκεια της πορείας υπήρχε ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, ενώ το ξύλο, τα δακρυγόνα και γενικά η καταστολή ενάντια στην πορεία ήταν σφοδρή. Χαρακτηριστηκά υπήρχαν τραυματίες από ευθύβολες ρίψεις χημικών ακόμα και στο κεφάλι! Τελικά οι δυνάμεις στις αστυνομίας προέβησαν σε 19 προσαγωγές εκ των οποίων 7 συλλήψεις.

Η προκλητική συμπεριφορά της αστυνομίας συνεχίστηκε και μετά την προσαγωγή ατόμων αλλά και στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν καταγγελίες για σεξιστηκές και υβριστηκές επιθέσεις από άνδρες των ΜΑΤ σε γυναίκες προσαχθήσες, κρατούμενοι με χρόνια προβλήματα υγείας ή τραύματα παρόλο που ζήτησαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τον απαρραίτητο ιατρικό εξοπλησμό τους δώθηκε μόνο χαρτί για να σκουπήσουν τα αίματα, γονείς ζητούσαν να μάθουν αν τα παιδιά τους είναι προσαχθείς και αρνούνταν να τους απαντήσουν για περισσότερο απο μία ώρα, μέχρι που δώθηκε σε ανήλικα να υπογράψουν κατηγορητίριο χωρίς την παρουσία γονέα η δικηγόρου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης η περίπτωση τραυματία από ευθύβολη ρίψη χημικού στο κεφάλι ο οποίος ζητούσε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Αντί να μεταφερφεί άμεσα στο νοσοκομείο κρατήθηκε επί τρεις ώρες τουλάχιστον δεμένος με χειροπέδες στο τμήμα ενώ έπειτα από πιέσεις αλληλέγγυων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και της ασφάλειας ακόμα και μέσα στο θάλαμο εξέτασης. Τελικά ο τραυματίας δέχτηκε την βασική περίθαλψη ενώ στο αίτημα για ιατροδικαστηκή εξέταση η απάντηση της αστυνομίας ήταν η μεταφορά του πίσω στο τμήμα, χωρίς να δωθούν στον ίδιο ούτε οι εξετάσεις του. Όλα αυτά βέβαια ενώ διαβεβαίωναν τους αλληλέγγυους απ’ έξω και τους δικηγόρους οτι δεν υπάρχει τραυματίας.

Όλα αυτά τα περιστατικά δεν είναι πρωτόγνωρα, ούτε ξεκομμένα από την συνολική πολιτική αυτής της κυβέρνησης και αυτού του συστήματος. Αντίστοιχες πρακτικές είδαμε από τις αστυνομικές δυνάμεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα στις πορείες της 6ης Δεκέμβρη. Αυτές οι πρακτικές είναι πάγιες τακτικές αυτού του συστήματος ενάντια σε φοιτητές, εργάτες, ενάντια στον “εχθρό” λαό, ενάντια σε όποιον αγωνίζεται ενώ τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από το κλίμα “νόμος και τάξη”.

Βγάζουν τα όργανα των φοιτητών και των εργατών παράνομα, φακελώνουν συνδικαλιστές, βγάζουν προκλητικά τελεσίγραφα για τις καταλήψεις, καταπατούν το άσυλο, χτυπούν διαδηλώσεις, συλλαμβάνουν και κακοποιούν αγωνιστές.

11 χρόνια μετά η νεολαία έχει χίλιους λόγους να εξεγερθεί και πάλι. Δεν πρέπει αυτές οι εικόνες να γίνουν κανονικότητα. Η προοπτική της νεολαίας δεν είναι να σκύβει το κεφάλι, αλλά να σηκώνει τη γροθιά της.

• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ
• ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
• ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10/12 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ