ΠΑΤΡΑ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Την Τετάρτη 20/11 το τμήμα των καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Πατρών συνεδρίασε και πάρθηκαν μεταξύ άλλων αποφάσεις για επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά με τη μορφή τελών εγγραφής, εφαρμογή του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, καθορισμός του αριθμού των εισακτέων αυτοτελώς από το τμήμα, δημιουργία 2ετών και 3ετών προγραμμάτων σπουδών και υποχρεωτική παρουσία των φοιτητων στις διαλέξεις. Ήδη από τις προηγούμενες χρονιές υπάρχει συζήτηση για δημιουργία παραρτήματος της αρχιτεκτονικής πάτρας στην Αθήνα, ενώ υπάρχει σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης, ανεπαρκείς υποδομές και έλλειψη αναλώσιμων υλικών.

Απέναντι σε όλα αυτά και συνολικά στα μέτρα Κεραμέως ο φοιτητικός σύλλογος αρχιτεκτονικής πραγματοποιούσε κατάληψη εδώ και περίπου ένα μήνα η οποία τερματίστηκε στην τελευταία γενική συνέλευση την Τετάρτη 11/12. Μεταξύ άλλων στις αποφασεις υπήρχαν κινητοποιήσεις στα τμήματα καθηγητών και την πρυτανεία και συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 10/12, αλλά και συμμετοχή μια σειρά κινητοποιήσεις στην Πάτρα μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους. Στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με αρκετή μαζικότητα, πάρθηκαν αποφάσεις μέσα από πλαίσιο που στηρήχθηκε από την πλειοψηφία των δυνάμεων και τους φοιτητές, ενώ ιδιαίτερα μέσα στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις δεν έχει λείψει η πόλωση κατάληψη-αντικατάληψη που εντάθηκε από τη ΔΑΠ και διάφορους ανεξάρτητους που πρότειναν μέχρι και τη νομική οδό με την προσφυγή σε νομικό σύμβουλο για να κρίνει αν η επιβολή διδάκτρων είναι αντισυνταγματική ή όχι.

Είναι ξεκάθαρο πως με την πρόφαση ότι το τμήμα δεν μπορεί να υποστηρίξει τόσους φοιτητές (λογω κτηριακού, προσωπικού κλπ), προσπαθούν να εφαρμόσουν τα πιο σκληρά μέτρα, την επιβολή διδάκτρων και την μείωση των εισακτέων. Στην πραγματικότητα αυτά τα μέτρα είναι μέρος της ενιαίας επίθεσης στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και της κατεύθυνσης δημιουργίας ενός πανεπιστημίου των λίγων και εκλεκτών. Σε μια σειρά ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση από τη δευτεροβάθμια-εξεταστικό κέντρο, την είσοδο στις σχολές με τη βάση του 10 μέχρι την εντατικοποίηση των σπουδων, το χτύπημα στη δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση, τις διαγραφές, έρχονται να προστεθούν τα δίδακτρα στα προπτυχιακά (ενώ στα μεταπτυχιακά έχουν ήδη παγιωθεί από τον ν.Γαβρόγλου).

Η κατάσταση που επικρατεί στην αρχιτεκτονική δεν θα αργήσει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες σχολές ειδικά αν δουμε την ήδη υπάρχουσα υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Κεραμέως, όπως την αυτονομία του κάθε ιδρύματος και την σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση. Είναι ξεκάθαρο πως με τα μέτρα που έρχονται, τα ιδρύματα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται σε κάποιο βαθμό, πράγμα που σημαίνει πως οι φοιτητές θα αναγκαστούν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες τους, ενώ θα μειωθούν κατά πολύ οι εισακτέοι. Με λίγα λόγια, η τήρηση των μέτρων του υπουργείου φέρνει καλύτερη αξιολόγηση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ιδρύματος, άρα καλύτερη χρηματοδότηση και στελέχωση του. Διαφορετικά θα δούμε κλεισίματα σχολών, διατήρηση τμημάτων μέσω των διδάκτρων που θα πληρώνουν οι φοιτητές και κατάργηση κάθε φοιτητικού δικαιώματος, ενώ το «σωτήρα» θα έρθουν να παίξουν διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμοί (π.χ. ΝΑΤΟ) μέσω της χρηματοδότησης ερευνητικων προγραμάτων και κατά συνέπεια ιδρυμάτων που τους επιφέρουν κέρδη.

Φραγμός απέναντι σε όσα σχεδιάζουν μπορεί να αποτελέσει μόνο το κίνημα των φοιτητών, όταν αυτοί οργανώνονται και παλεύουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα ανεξάρτητα από τους κρατικούς μηχανισμούς. Ειδικα σε μια περίοδο που οι συλλογικές αντιστάσεις συκοφαντούνται, που χτυπιέται το άσυλο, καταστέλλονται οι διαδηλώσεις και το σύστημα και οι εκφραστές του προσπαθούν να βάλουν χέρι στους συλλόγους μέσω θέσπισης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές, είναι αναγκαίο οι φοιτητές να οργανώσουν τον αγώνα τους κόντρα και έξω από τμήματα, συγκλήτους και όργανα συνδιοίκησης. Απέναντι στην επίθεση σε Σπουδές-Δουλειά-Ελευθερίες να οικοδομήσουμε ένα μαζικό διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα.

-ΟΧΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ

-ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ