ΠΑΤΡΑ | Για την κινητοποίηση των εστιακών στην Πάτρα

Μετά την υπουργική απόφαση για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών και λεσχών πανελλαδικά, εκατοντάδες φοιτητές βρέθηκαν στον αέρα, χωρίς σίτηση και στέγαση. Σήμερα, οι φοιτητές που είχαν απομέινει στις εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών διαμαρτυρώμενοι για την κατάσταση, περικύκλωσαν το αμάξι της πρυτάνεως σε μια προσπάθεια να ακουστεί το αίτημά τους για ανοιχτή εστία. Μερικές ώρες αργότερα κατεύθασαν, μάλιστα, οι δυνάμεις καταστολής για τη «φυγάδευση» της πρυτάνεως από το πανεπιστήμιο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν υπήρχαν πολλοί φοιτητές στο πανεπιστήμιο για να υπερασπιστούν το άσυλο. Μια ακόμα καταπάτηση του ασύλου που, όπως πάντα, δεν είχε ως σκόπό να προστατεύσει, αλλά να καταστείλει κινητοποιήσεις και να ποινικοποιήσει τους αγώνες μας!

Το κλείσιμο των εστιών, είναι ένα ακόμα ξεκάθαρο χτύπημα στη δωρεάν σίτιση και στέγαση από το κράτος που αρνείται να μεριμνύσει για την προστασία των εστιακών φοιτητών, που εδώ και καιρό έχει παρατημένους να ζούν σε άθλιες συνθήκες. Το κόστος μετακινήσεων και διαμονών που πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των φοιτητών, δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση για τους φοιτητές που εργάζονται ή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας ένα τέτοιο μέτρο «προστασίας» αναγκάζει πολλούς φοιτητές να μετακινηθούν προς τα πατρικά τους σπίτια, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Όλο αυτό το διάστημα είναι ξεκάθαρο πως μέσω του αφηγήματος της ατομικής ευθύνης το κράτος προσπαθεί να βάλει λαό και νεολαία να πληρώσουν τα σπασμένα. Προσπαθεί να συσκωτίσει τον ρόλο αυτού του συστήματος που τόσα χρόνια στο βωμό του κέρδους έχει καταστρέψει το σύστημα δημόσιας υγείας κλείνοντας, υποστελεχώνοντας και ιδιωτικοποιώντας νοσοκομεία. Τη στιγμή που μας έχουν βάλει όλους σε εξαντλητική απαγόρευση κυκλοφορίας, η κυβέρνηση ακόμα δεν προχωράει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικου στα νοσοκομεία και άνοιγμα καινούργιων κλινών ΜΕΘ, θέτοντας ακόμα παραπάνω σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Η επίθεση του συστήματος δεν έχει μπει σε καραντίνα! Είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε το δικαίωμα σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους, σίτηση και στέγαση. Το μόνο πραγματικό μέτρο προστασίας είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι εστίες, να γίνουν απολυμάνσεις και να παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στους φοιτητές και τους εργαζόμενους.