ΠΑΤΡΑ | Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου

Την κρατική καταστολή και τρομοκρατία βίωσε αρκετές μέρες πριν την 17 Νοέμβρη ο λαός στην Πάτρα, αφού η αστυνομία επέλεξε να χτυπήσει πολλαπλές φορές τον αγωνιζόμενο λαό, φροντίζοντας από νωρίς να σπείρει το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου. Το Σάββατο 7/11 χτυπήθηκαν μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων που είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση ενάντια στο νέο lockdown στην πλατεία Όλγας. Την ίδια ώρα ΜΑΤ στήθηκαν στους δρόμου γύρω από την πλατεία και το «Παράρτημα» εμποδίζοντας με βία τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν την πορεία. Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό, μετά τη διάλυση της συγκέντρωσης τα ΜΑΤ εισέβαλαν με χημικά στο στέκι «Επί τα Πρόσω» χτύπησαν και προσήγαγαν άτομα της συλλογικότητας. Μια βδομάδα μετά στις 14/11 είχε καλεστεί πορεία ενάντια στη καταστολή με αφορμή τα γεγονότα στην Αθήνα στις 13/11, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δυνάμεις ΜΑΤ μία ώρα πριν το κάλεσμα κύκλωσαν το παράρτημα από όπου θα ξεκινούσε η πορεία, κυνήγησαν ξανά τις αναρχικές συλλογικότητες που επιδίωξαν να συγκεντρωθούν μέχρι την Γούναρη όπου τελικά τους στρίμωξαν τους χτύπησαν και τους οδήγησαν με προσαγωγές και πρόστιμα στο αστυνομικό τμήμα.

Και φέτος στην Πάτρα καταφέραμε να τιμήσουμε την εξέγερση του '73 με τον τριήμερο εορτασμό στον ιστορικό χώρο του παραρτήματος. Αμφισβητώντας έμπρακτα τις απαγορεύσεις και το κλίμα τρομοκρατίας, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ, η νΚΑ, το ελευθεριακό σχήμα, το ΣΕΚ, η αναρχική ομάδα Δυσήνιος Ίππος και η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας, κατάφεραν να περιφρουρήσουν τον χώρο, να τον κρατήσουν ανοιχτό για τον λαό και τη νεολαία και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στον αγώνα. Έτσι, την Κυριακή 15/11 και την Δευτέρα 16/11 από νωρίς το πρωί, δεκάδες φοιτητές και εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από το παράρτημα στην Πάτρα, όπως κάθε χρόνο, παρά τις απαγορεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης, άνοιξαν τραπεζάκια με υλικό και μοίρασαν προκηρύξεις στον διερχόμενο κόσμο.

Χθες 17/11, ο ιστορικός χώρος του παραρτήματος ήταν γεμάτος από κόσμο, αρκετοί περαστικοί άφησαν λουλούδια έξω από τον χώρο και μια αντιπροσωπεία του εργατικού κέντρου και διάφορες οργανώσεις κατέθεσαν στεφάνια. Στις 12:30 η ώρα το μεσημέρι όμως, δυνάμεις των ΜΑΤ προσέγγισαν τον χώρο και χώρισαν στα δύο το μπλοκ που συγκρότησαν γρήγορα οι φοιτητικοί σύλλογοι. Περίπου 40 άτομα που ακολούθησαν το πανό, κυνηγήθηκαν μέχρι την Αγία Σοφία όπου και περικυκλώθηκαν από διμοιρίες, μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ερμού με προσαγωγές, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγη ώρα. Αρκετοί όμως εγκλωβίστηκαν έξω από το παράρτημα για πάνω από 7 ώρες, με διμοιρίες σε κάθε στενό γύρω από τον χώρο, οι οποίες απέκλειαν την κάθε προσπάθεια του λαού να προσεγγίσει το χώρο. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αρκετοί ήταν αυτοί που οργανωμένα ή μη προσπάθησαν να έρθουν στο Παράρτημα, ενώ λίγη ώρα μετά το κάλεσμα που ήταν στις 5 η ώρα, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων πλησίασαν τις διμοιρίες φωνάζοντας συνθήματα, αλλά όλοι τους κυνηγήθηκαν και χτυπήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Από την μεριά του, το ΚΚΕ παραιτήθηκε από το να διαδηλώσει την ίδια στιγμή που αυτό τέθηκε υπό ευθεία αμφισβήτηση από το ίδιο το κράτος και πραγματοποίησε μια συμβολική συγκέντρωση με πλακάτ στην πλατεία Γεωργίου η οποία κράτησε λίγα λεπτά, αποκομμένο από το λαό που δεν τον καλούσε πουθενά αλλά και από τις υπόλοιπες δυνάμεις, ειδικά όταν μέρος αυτών ήταν εγκλωβισμένο από τις δυνάμεις καταστολής. Από την άλλη, η ΑΡΑΝ που είχε πάρει απόφαση πως φέτος δεν θα συμμετείχε στο τριήμερο του Παραρτήματος, παραιτήθηκε "εύκολα" από το κάλεσμα που είχε για πορεία στις 4:30 από το αποκλεισμένο πλέον Παράρτημα και πραγματοποίησε συγκέντρωση στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα, η οποία επίσης δεν κατάφερε να προχωρήσει σε πορεία καθώς δέχτηκε επίθεση και οι συγκεντρωμένοι κυνηγήθηκαν έως την Τριών Ναυάρχων.

Μετά τις 7:30 και μόνο αφού πείστηκε η αστυνομία πως οι δρόμοι της Πάτρας άδειασαν σχετικά, άφησε να περάσουν όσοι είχαν εγκλωβιστεί στο παράρτημα ανά δυάδες ακολουθώντας τους μέχρι και την πλατεία Όλγας, ενώ αναρχικές συλλογικότητες επέλεξαν να παραμείνουν στο παράρτημα μέχρι να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις ΜΑΤ από τα γύρω στενά μέχρι λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας παντού στην πόλη όλη την ημέρα, ενώ πρόστιμα και τραμπουκισμούς δέχτηκαν ακόμη και περαστικοί που βρέθηκαν στο κέντρο.

Είναι ξεκάθαρο πως η προτεραιότητα της αστυνομίας ήταν να μην καταφέρει να συγκροτηθεί κόσμος και πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πορεία, να τρομοκρατηθεί ο λαός και η νεολαία και να σωπάσει κάθε αγωνιστική φωνή. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει! Στον δρόμο θα σπάσουμε την καταστολή και την πολιτική του τραμπουκισμού! Ενάντια στο σύστημα που γεννά την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική τρομοκρατία να επιμείνουμε στο δρόμο του αγώνα!