Προεκλογική ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων για τις φοιτητικές εκλογές 2019 στις 10 Απρίλη

10 Απρίλη, Φοιτητικές Εκλογές:

Στηρίζουμε – Ψηφίζουμε

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

 Ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα στις σπουδές

να προτάξουμε την Αντίσταση και τη Διεκδίκηση!

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου-συνέχεια του νόμου-πλαίσιο-, αλλά και με νέες διατάξεις, ν/σ και πορίσματα να κάνουν την εμφάνισή τους. Το χτύπημα του Ασύλου, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και οι φωνές για εισαγωγή και στα προπτυχιακά, μια σειρά λουκέτων σε σχολές ανά την χώρα μέσω των συγχωνεύσεων, συνιστούν πλέον ένα τοπίο διαμορφωμένο για την «παιδεία των λίγων και εκλεκτών».

Μια ολομέτωπη επίθεση που με διετή «πιστοποιητικά», την εφεύρεση της διδακτικής επάρκειας, τους κύκλους σπουδών, το προσοντολόγιο, επιφέρει απανωτά χτυπήματα στα πτυχία μας και τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν. Μαζί με το χτύπημα στο δωρεάν πλέγμα, σε βιβλία, σίτιση, στέγαση, μεταφορές γίνεται αντιληπτό ότι το σύστημα προχωρά στη δραστικότερη όρθωση ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, την αύξηση της εντατικοποίησης και την καταστολή όποιων αγώνων ή ενδεχόμενων εστιών αντίστασης από τους φοιτητές. Παράλληλα με το προχώρημα της επίθεσης, επιδίδεται μέσω των εκφραστών του (πρυτάνεις, μεγαλοκαθηγητάδες, συστημικές δυνάμεις) στη συκοφάντηση της έννοιας του Δικαιώματος, θέλοντας να το μετατρέψει στις συνειδήσεις των φοιτητών σε παροχή. Για μας τα δικαιώματά μας δεν είναι παροχές και δεν κοστολογούνται!

Για το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, η νεολαία προορίζεται για ένα μέλλον ανεργίας και άγριας εκμετάλλευσης και συνεπώς «πρέπει» να πεταχτεί βίαια έξω από την εκπαίδευση. Γίνεται φανερό με τα τελευταία ν/σ για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αποσκοπούν στο νέο ταξικό λύκειο-εξεταστικό κάτεργο. Να βγούμε στο δρόμο του αγώνα, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, το δικαίωμά μας σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες! 

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική

της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των επίδοξων

ανερχόμενων κυβερνητικών διαχειριστών

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε απ’ τον ρεαλισμό που θέλει να μας επιβάλλει το σάπιο αυτό σύστημα μέσω των διαφόρων εκφραστών του, τόσο απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ-όσο κι απ’ την Νέα Δημοκρατία. «Έξοδος στις αγορές και τέλος των μνημονίων», «αύξηση κατώτατου μισθού» και μια σειρά από καινούρια successstory βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της φιλολογίας τους. Μιας φιλολογίας όπου πασχίζουν να εμφανιστούν ως «φίλοι» του λαού οι μεγαλύτεροι εχθροί του. Το βλέπουμε άλλωστε και μέσα στα σπίτια μας και τις σχολές μας τι έχουν επιφέρει. Δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα, μνημόνια, φτώχεια κι εξαθλίωση για το λαό και ένα αβέβαιο αύριο για τη νεολαία που βρίσκει όλο και περισσότερους ταξικούς φραγμούς.

Όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να μας πείσουν ούτε οι δοκιμασμένοι διαχειριστές του συστήματος, ούτε και αυτοί που πλασάρονται ως νέοι σωτήρες! Η επίθεση αυτή αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση του ντόπιου και του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου, που αντιμετωπίζουν τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού ως εμπόδιο στην επιδίωξή τους για ολοένα μεγαλύτερα κέρδη. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε, πράγμα που γνωρίζουν πολύ καλά γι’ αυτό και σπέρνουν την τρομοκρατία και εντείνουν τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Το βλέπουμε άλλωστε και με το νομικό οπλοστάσιο που ‘χει στηθεί τόσο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου (μαζικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργοδοτικές δολοφονίες-«ατυχήματα») όσο και για την αποτροπή λαϊκών και νεολαιίστικων ξεσπασμάτων. Παράδειγμα αποτελούν οι διώξεις συμφοιτητών μας αγωνιστών στο σύλλογο Πολυτεχνείου Ξάνθης γιατί πάλεψαν ενάντια στην εντατικοποίηση και την πειθάρχηση! 

Οι ισχυροί του κόσμου επιτίθενται… 

Νέα μέτωπα ανοίγονται συνεχώς απ’ τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Μέτωπα και καταστάσεις που αναθερμαίνονται δίχως να λογαριάζουν και να υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, ευθυγραμμισμένα με τη φύση του συστήματος. Ιμπεριαλιστική επέμβαση εξελίσσεται στη Βενεζουέλα, θανατηφόρα φασιστική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, βομβαρδισμένες περιοχές και χιλιάδες νεκροί αλλά και πρόσφυγες προστίθενται στη Μέση Ανατολή. Αυτή η κατάσταση φανερώνει την συνεχή όξυνση των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών (κατά βάση Η.Π.Α.-Ρωσίας) και εκδηλώνονται με καταστροφή και όλεθρο για τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική αστική τάξη –εξαρτημένη από Η.Π.Α. και Ε.Ε.- μπλέκει τη νεολαία και το λαό της χώρας βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολεμικούς κινδύνους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει παραχωρήσει γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση. Για τον λαό και τη νεολαία, η εξάρτηση και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σημαίνουν μόνο κινδύνους και απειλή για μας και για τους γειτονικούς λαούς. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και «η συμφωνία των Πρεσπών» για την είσοδο του ΝΑΤΟ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Παρά τους εθνικισμούς που προσπαθούν οι ιμπεριαλιστές και οι εξαρτημένες αστικές τάξεις στην περιοχή να καλλιεργήσουν και να συντηρήσουν, οι λαοί δεν έχουν κάτι να χωρίσουν. Για τη νεολαία, η διέξοδος βρίσκεται στη συμβολή για την οικοδόμηση του Μετώπου Πάλης των λαών ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τους εθνικισμούς. 

Αποχή από την ΑΠΑΤΗ της συνδιοίκησης! 

Παράλληλα με όλα αυτά, η κυβέρνηση, μέσω του νόμου Γαβρόγλου, πετάει και το «δόλωμα» προς τους φοιτητές, επαναφέροντας τη συνδιοίκηση. Ενός θεσμού που στοχεύει στην αποσυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και την διασπορά αυταπατών ότι σε διαπραγματεύσεις με μεγαλοκαθηγητές οι φοιτητές μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους. ΑΠΕΧΟΥΜΕ από τις εκλογές των οργάνων διοίκησης του πανεπιστημίου (Συνέλευση Καθηγητών, Σύγκλητος, κλπ). Αυτά τα όργανα είναι κρατικά εργαλεία στα χέρια της κυβέρνησης για να περνάει τα αντιλαϊκά μέτρα στα πανεπιστήμια. Ο μόνος ρόλος της συνδιοίκησης ήταν πάντα να ενσωματώσει το φοιτητικό συνδικαλισμό και να βάζει το φοιτητή σε ρόλο «συνενόχου» για τις αποφάσεις που παίρνονται. Η πραγματική φωνή των φοιτητών βρίσκεται μόνο στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους, στα δικά τους όργανα πάλης. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις είμαστε η μόνη αριστερή δύναμη που ποτέ δεν συμμετείχε στα όργανα συνδιοίκησης, κάτι που αναγράφουμε και στα ψηφοδέλτιά μας. Καλούμε τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στην ΑΠΑΤΗ της συνδιοίκησης και να οργανώσουν την πάλη τους κόντρα στην ενσωμάτωση και την υποταγή. 

Μαυρίζουμε τις συστημικές δυνάμεις

(ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, BLOCO, «ανεξάρτητοι») 

Όσο και αν αυτές οι δυνάμεις θέλουν να εμφανίζονται στο πλευρό του φοιτητή και του συλλόγου, οι σκοποί τους είναι ενάντιά μας. Είναι οι φωνές του συστήματος μέσα στις σχολές που τάσσονται με την ενίσχυση της επίθεσης και το χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Κάνουν προτάσεις, όπως επιβολή διδάκτρων, νέα εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών, πετσόκομμα των δωρεάν παροχών (σίτιση, στέγαση, σύγγραμμα), ενώ παράλληλα καλλιεργούν τον "ατομικό δρόμο".Έναν δρόμο αδιέξοδο που το μόνο που κάνει είναι να σιωπήσει την οργή μας κι από τον δρόμο της συλλογικής απάντησης να μας στρέψει στον δρόμο της αποδοχής της κατάστασης, άρα της χειροτέρευσής της. Αυτός είναι ο στόχος τους όταν κάνουν προτάσεις για «συλλόγους πέρα από παρατάξεις», για ουσιαστική κατάργηση του Ασύλου και απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μας αφορά η πάλη για τα δικαιώματά μας και ανταλλάζουν ψήφους με πετυχημένες σημειώσεις για τα μαθήματα, για να εμπεδώσουν με όλους τους τρόπους τον ατομικό δρόμο.Τάσσονται ξεκάθαρα ενάντια στα φοιτητικά δικαιώματα, στους αγώνες και στον φοιτητικό συνδικαλισμό, αποσκοπώντας στην κατάπνιξη των αριστερών φωνών και την πλήρη αποπολιτικοποίηση.

Κόντρα στην αριστερά της ενσωμάτωσης

και της υποταγής ΠΚΣ-ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 

Η ΠΚΣ-ΚΝΕ αντιμετωπίζει τους συλλόγους σαν εργαλεία στήριξης της κοινοβουλευτικής δράσης του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τις αντιλήψεις που έχει για «κατακτήσεις» μέσω κοινοβουλίου.Σε πολλούς συλλόγους συναινεί στην αποπολιτικοποίηση με προτάσεις που φτάνουν σε συμμετοχή σε…αθλητικά και καλλιτεχνικά τουρνουά της ΠΚΣ.  Τα ΕΑΑΚ, από κοινού με την ΑΡΕΝ, ήταν από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην καλλιέργεια αυταπατών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα επιμένουν στις ίδιες αδιέξοδες λογικές, προβάλλοντας τον κυβερνητισμό των «μεταβατικών προγραμμάτων». Οι δυνάμεις αυτές (ΚΝΕ-ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ) μέσα στις σχολές κάνουν προτάσεις για «ολοκληρωμένη γνώση», «ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών», καθώς και για το δικό τους χάρτη σχολών με τις προτάσεις τους για «ενιαία ανώτατη/πανεπιστημιακή εκπαίδευση» ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο σύστημα να πείσει ιδεολογικά για την εντατικοποίηση των σπουδών και τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί. Η κυρίαρχη αριστερά αναγορεύει την επίθεση στην εκπαίδευση σε οικονομικό ζήτημα υποχρηματοδότησης και μπαίνει στη λογική κοστολόγησης των αναγκών μας. Για χρόνια συμμετέχει στη συνδιοίκηση και σήμερα, είτε ανοιχτά την αποδέχεται, κάνοντας παράλληλα και τις δικές της «προτάσεις», είτε την αρνείται μόνο στα λόγια (μόνιμα καλέσματα συμμετοχής σε τμήματα καθηγητών, αντιλήψεις «φοιτητικού ελέγχου» στα Πανεπιστήμια). 

Ενισχύουμε τη φωνή της Αντίστασης

και της Διεκδίκησης! 

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις προσπαθούν να χτίσουν σήμερα όρους για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Με τη γραμμή της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ οι φοιτητές μπορούν να αναχαιτίσουν την επίθεση που δέχονται, στηριζόμενοι στα όπλα πάλης τους, τους αγώνες και τα συνδικαλιστικά όργανά τους. Για μας αυτός είναι ο μόνος δρόμος πραγματικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας! Αυτό δεν είναι ζήτημα απλώς μιας μέρας εκλογών, αλλά αποτελεί υπόθεση καθημερινού αγώνα και περνάει μέσα από την ενίσχυση της μαζικής αντίστασης στην επίθεση του συστήματος. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις, βλέπουμε τις φοιτητικές εκλογές ως μια πολιτική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων, που αφορά άμεσα την πάλη για την ανασυγκρότησή τους. Μέσα στο κίνημα, παλεύουμε για την ενίσχυση μιας κατεύθυνσης: 

Aντιιμπεριαλιστικής, ενάντια στην εξάρτηση της χώρας μας, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για ανεξαρτησία και τον λαό αφέντη στον τόπο του!

Αντικαπιταλιστικής, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της βαρβαρότητας και της καταπίεσης!

Αντισυνδιαχειριστικής, για ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο από το κράτος, γιατί το σύστημα και οι πολιτικές του δεν διορθώνονται, αλλά ανατρέπονται μόνο από τους αγώνες μας!

Αντιεθνικιστικής, ενάντια στην δηλητηρίαση των συνειδήσεων της νεολαίας και την καλλιέργεια του μίσους

 

Στις 10Απρίλη δίνουμε την πολιτική μάχη,

Ενισχύουμε τους συλλόγους,

Δυναμώνουμε τη φωνή

της Αντίστασης και της Διεκδίκησης!

Στηρίζουμε- Ψηφίζουμε

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ