Πρώτο έτος: Χωρίς αγώνα και μαζική πάλη τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο για το λαό και τη νεολαία!

Συνάδελφε – συναδέλφισσα του πρώτου έτους, σε καλωσορίζουμε στην σχολή σου!

Η χρονιά που καλέστηκες να δώσεις πανελλήνιες ήταν αρκετά δύσκολη και πρωτόγνωρη. Μια χρονιά μέσα στην οποία ανατράπηκαν οι όροι και τα δεδομένα τα οποία γνωρίζαμε.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19 απέδειξε ίσως με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τα σάπια θεμέλια πάνω στα οποία στέκεται το σύστημα που ζούμε, δηλαδή το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η πλειοψηφία των κρατών (όπως και η χώρα μας), με βάση τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, έχουν διαλύσει τα συστήματα υγείας, αφήνοντας τους λαούς εκτεθειμένους στον υγειονομικό κίνδυνο, φτάνοντας έτσι να μετράμε, μέχρι στιγμής, ένα εκατομμύριο θανάτους.

Μέχρι και αυτή την στιγμή, η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Το “άνοιγμα” της οικονομίας, το άνοιγμα των σχολείων και μια σειρά άλλων τομέων γίνεται εις βάρος του λαού, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και ο κίνδυνος να έρθουμε αντιμέτωποι με οδυνηρές καταστάσεις δεν είναι καθόλου μακριά.

Σε όλη την διάρκεια της περιόδου της καραντίνας και μετέπειτα, κυβέρνηση και κεφάλαιο βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε μια καθολική επίθεση απέναντι σε ό,τι δικαίωμα και κατάκτηση μας είχε απομείνει. Από τα εργασιακά, τα εκπαιδευτικά μέχρι και τα δημοκρατικά δικαιώματα, το σύστημα δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο ανάσας. Ήδη έχει ψηφιστεί ένα τερατούργημα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που θα περιλαμβάνει και τις διαγραφές.

Παράλληλα, ο δίμηνος εγκλεισμός της καραντίνας, τους έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσουν την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης τόσο στα σχολεία όσο και στα πανεπιστήμια. Μια διαδικασία η οποία αποτέλεσε έναν ωμό αποκλεισμό για χιλιάδες φοιτητές και μαθητές που προέρχονταν από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα και δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Παρόλο που παρουσιάζεται ως κάτι το προσωρινό, η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει. Άλλωστε αποτελούσε χρόνιο και διακαή πόθο του συστήματος. Ο «εκσυγχρονισμός» της εκπαίδευσης όπως τον αποκαλούν, έχει χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από χώρες, για να μπαλώσει και να καλύψει κενά που υπάρχουν σε προσωπικό και εκπαιδευτικές δομές Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που στήνονται στα πανεπιστήμια δεν αφορούν μόνο το ζήτημα των μαθημάτων. Έρχονται να αμφισβητήσουν και να προσπεράσουν τις ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών και την δυνατότητα τους να οργανώνονται. Ας μην ξεχνάνε τις προσπάθειες που γινόταν ένα προηγούμενο διάστημα για online ψηφοφορίες και ηλεκτρονικές συνελεύσεις.

Η εφαρμογή των τηλε-μαθημάτων και της τηλε-εξεταστικής αποτελεί μια σοβαρή αρνητική παρακαταθήκη. Τα φαινόμενα της καθηγητικής αυθαιρεσίας αυξήθηκαν και η μέθοδος διεξαγωγής αρκετών μαθημάτων δυσκόλεψε.

Το ενδεχόμενο προχώρημα της θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τους όρους φοίτησής μας και θα αποκλείσει χιλιάδες φοιτητές από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Συνάδελφε – συναδέλφισσα του πρώτου έτους, στο πανεπιστήμιο που μπαίνεις διαμορφώνεται ένα τρομερά ασφυκτικό πλαίσιο για τους φοιτητές. Οι όροι σπουδών μας συνεχώς εντατικοποιούνται και δυσκολεύουν. Η κυβέρνηση (συνεχίζοντας το έργο του Σύριζα) θέλει να τσακίσει ό,τι δικαίωμα και κατάκτηση κατοχυρώναμε μέχρι σήμερα στα πανεπιστήμια και να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, ένα ταξικό πανεπιστήμιο. Σε αυτό στοχεύει η θέσπιση της βάσης του 10 (δηλαδή ο κόφτης εισακτέων) και οι διαγραφές φοιτητών.

Την ίδια στιγμή, η εργασιακή μας προοπτική είναι αβέβαιη. Η επίθεση που συντελείται στους χώρους δουλείας θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να τους κάνει έρμαιο στις ορέξεις των αφεντικών, διαμορφώνοντας μια εργασιακή και κοινωνική ζούγκλα. Θέλουν να μας κάνουν να ζούμε με ψίχουλα και να περιμένουμε συνεχώς επιδόματα πείνας για να τα βγάλουμε πέρα.

Η περίοδος που μπαίνουμε θα είναι πολύ δύσκολη. Είναι φανερό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κυβερνήσεις και κεφάλαιο προσπαθούν να διαφυλάξουν τα κέρδη τους αδιαφορώντας για την υγεία και την ζωή μας.

Πλάι σε όλα αυτά ο κίνδυνος του πολέμου αυξάνεται συνεχώς. Ο ανταγωνισμός που εξελίσσεται ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες αυτού του πλανήτη (κύρια Αμερικάνων και Ρώσων ιμπεριαλιστών) τροφοδοτεί τον αντιδραστικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής μας. Για τα δικά τους κέρδη και συμφέροντα θέλουν να σύρουν την νεολαία σε άδικους πολέμους και να μας μετατρέψουν σε κρέας για τα κανόνια τους. Σε αυτό εντάσσονται τα υπέρογκα λεφτά σε εξοπλισμούς, η αύξηση της θητείας και η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Η μόνη διέξοδος για να ανατρέψουμε το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι να αγωνιστούμε ενάντια στα σχέδια τους. Να βγούμε στους δρόμους και να παλέψουμε στο πλάι του λαού και της εργατικής τάξης. Μόνο έτσι μπορούμε να προφυλαχτούμε από τον υγειονομικό κίνδυνο που μας απειλεί, μόνο έτσι μπορούμε να αμφισβητήσουμε συνολικά το πλαίσιο που μας θέτουν. Πλάι στους γείτονες λαούς να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι που φοβούνται πιο πολύ από όλα! Έναν λαό που θα παλεύει για την ζωή του!

Για αυτό τρέχουν να βγάλουν παράνομες τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, για αυτό επιστρατεύουν τους ροπαλοφόρους ματατζήδες τους απέναντι μας. Άλλωστε, τόσα χρόνια που έλειψαν οι αγώνες τίποτα δεν πήγε καλύτερα για τον λαό!

Συνάδελφε πρωτοετή, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων. Πρέπει να συγκρουστούμε με την κυβερνητική πολιτική. Να συνεννοηθούμε με τους συμφοιτητές μας, να μπούμε στις Γενικές μας Συνελεύσεις και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις, ως αριστερή πολιτική δύναμη μέσα στα πανεπιστήμια, θα συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτήν την κατεύθυνση και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Να βγούμε λοιπόν μαζικά στους δρόμους και να παλέψουμε για:

  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘ

  • ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΥ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ, ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

  • ΟΧΙ ΣΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ – ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

  • ΕΙΡΗΝΗ, ΦΙΛΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ