Σκοταδισμός, "με την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών"!

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τα θαύματα (!) μαζί με παράγοντες της εκκλησίας! Ο σκοταδισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Από την αρχή της πανδημίας είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι οι αντιφάσεις, τα ψέματα, τα μπρος-πίσω στη διαχείριση της πανδημίας γιγάντωσαν τα φαινόμενα σκοταδισμού και κάθε λογής αρνητών. Από την πρώτη στιγμή, ως άτυποι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, δεκάδες μεγαλοκαθηγητές Ιατρικής ανέλαβαν ένα κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής του κράτους. Προσπάθησαν να περάσουν το αφήγημα της περιβόητης "ατομικής ευθύνης", να εμφανίσουν το εμβόλιο ως πανάκεια, να δικαιολογήσουν την έλλειψη μέτρων προστασίας σε κάθε μαζικό χώρο και τη διάλυση του συστήματος υγείας. Κούνησαν το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, στην προσπάθεια να αθωωθεί το σύστημα από τις ευθύνες του. Το αποτέλεσμα ήταν η απέχθεια μερίδας κόσμου προς τα πραγματικά και αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Κάποιες φορές, όμως, ο επιστημονικοφανής μανδύας πετάχτηκε στα σκουπίδια και επιστρατεύτηκε ο καθαρόαιμος σκοταδισμός. "Με τη θεία κοινωνία δεν κολλάει" (Αθηνά Λινού), "η πίστη είναι πάνω από την υγεία" (Ελένη Γιαμαρέλλου) και άλλα πολλά. Δεν ξεχνάμε ούτε τη συμμετοχή καθηγητών Ιατρικής στα "συνέδρια γονιμότητας".
Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις φέρουν στο ακέραιο τη σφραγίδα του συστήματος και στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού στη ζωή και την υγεία. Αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η επιστήμη, η εκπαίδευση και συνολικά η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν είναι ουδέτερα και αταξικά. Δε δημιουργούνται σε "γυάλα", αλλα φέρουν τη σφραγίδα του καπιταλισμού και των αναγκών του. Αποδεικνύουν το ρόλο των καθηγητών πανεπιστημίου, που είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος.
Είναι καθήκον μας να γυρίσουμε την πλάτη στο σκοταδισμό και να σπάσουμε την υποταγή στις αυθεντίες. Επειδή δεν περιμένουμε κανένα θαύμα, να διεκδικήσουμε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους!