Συγκεντρώσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία (17/12)

Εκμεταλλευόμενη την πανδημία και το δεύτερο λοκντάουν που επέβαλε, η κυβέρνηση έχει συνεχίσει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο. Στο χώρο της παιδείας, αυτό περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που συζητείται στη βουλή, αλλά και τη χθεσινή παρουσίαση βασικών στοιχείων του νέου νόμου-πλαίσιο της Κεραμέως που θέλει να ψηφίσει ως το Φλεβάρη.

Η προσπάθεια επιβολής πανεπιστημιακής αστυνομίας ξυπνά μνήμες άλλων, σκοτεινών εποχών στο λαό. Τότε που το «σπουδαστικό της ασφάλειας» ποινικοποιούσε το συνδικαλισμό και φακέλωνε αγωνιστές. Αυτά που μας ετοιμάζουν δεν είναι εικόνα από το παρελθόν, αλλά από ένα δυστοπικό μέλλον που μας υπόσχεται το σύστημα. Ένα μέλλον γεμάτο ταξικούς αποκλεισμούς από τις ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης, εντατικοποίηση, πτυχία-κουρελόχαρτα, ελαστική εργασία και πολεμικούς κινδύνους. Όπως και η συνολικότερη κρατική τρομοκρατία του τελευταίου διαστήματος, η θέσπιση αυτού του οργάνου έχει ως στόχο να ξεμπερδεύει με τις λαϊκές αντιστάσεις, πολύ μετά το πέρας της πανδημίας. Είναι φανερό ότι μπροστά μας δεν έχουμε καμία «επιστροφή στην κανονικότητα» τους επόμενους μήνες. Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις δε χωρούν στα σχέδια τους, αφού καταφέρουν να βάζουν φραγμό στην πολιτική τους.

Όσο το σύστημα συνεχίζει την επίθεσή του, μπαίνει καθήκον σε κάθε οργανωμένη δύναμη και αγωνιστή για την οικοδόμηση κινήματος. Στην κατεύθυνση της κοινής δράσης απευθυνθήκαμε σε άλλες δυνάμεις για την υπεράσπιστη του λαϊκού ασύλου και το δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές. Έτσι, με τη σημαντική συμβολή των Αγωνιστικών Κινήσεων πραγματοποιήθηκαν σήμερα συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, ενώ παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα. Θεωρούμε πολύ σημαντική και αναγκαία την ανάληψη νέων δράσεων και πρωτοβουλιών απέναντι στα επίδικα. Για άλλη μια φορά η ΚΝΕ απείχε από κάθε κίνηση. Πραγματοποίησε μόνο ολιγομελή «συμβολική» συγκέντρωση στην Αθήνα χωρίς να καλεί μαζικά τη νεολαία, ούτε καν τα ίδια της τα μέλη.

Αθήνα

Αρκετές εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 12 στην πλατεία Κοραή δίνοντας παλμό με συνθήματα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό οι Αγωνιστικές Κινήσεις, τα ΕΑΑΚ, η Πορεία, το ΣΕΚ και η συνέλευση Αροδαμός. Για άλλη μια φορά η ΕΛ.ΑΣ. είχε παρατάξει από νωρίς αύρες, ΜΑΤ, ομάδες Δράση και άνδρες της ασφάλειας. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και τους ελέγχους, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε. Παρ’ ότι δεν έγινε πορεία, η σημερινή συγκέντρωση έσπασε τις απαγορεύσεις και τη σιγή νεκροταφείου που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

 

Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη εν μέσω της 95ης Συνόδου των Πρυτάνεων. Περίπου 100 φοιτητές συγκεντρώθηκαν από στις 12:00 το μεσημερι στο άγαλμα Βενιζέλου για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα προκλητικά σχέδια Κεραμέως για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι μόνον. Τα συνθήματα και ο παλμός των φοιτητών, καθώς και η ίδια η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε οργανωμένα και με υγειονομικές αποστάσεις έστειλε το μήνυμα ότι υπάρχει νεολαία που δεν τρομοκρατείται, αλλά επιμένει να διεκδικεί.

Από την άλλη, η ασφυκτική παρουσία της αστυνομίας και η παρεμπόδιση της συγκέντρωσης να εξελιχθεί σε διαδήλωση, έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμα της εχθρότητας του συστήματος και της κυβέρνησης απέναντι στη νεολαία και το λαό. Οι δυνάμεις καταστολής παρατάχθηκαν κατά μήκος των συγκεντρωμένων πιέζοντας τους φοιτητές να παραμείνουν στην πλατεία, όπως και έγινε.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαν με μπλοκ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ασύλου, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και στα σχέδια Κεραμέως, ενώ σκόρπισαν τρικάκια που καλούσαν στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στην πόλη από Οργανώσεις, Συλλογικότητες και Εργατικές Κινήσεις το Σάββατο 19/12 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 

Πάτρα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως που καταργεί πλήρως το λαϊκό άσυλο αγώνων μέσα στα πανεπιστήμια, θεσμοθετεί την παρουσία της αστυνομίας μέσα στις σχολές, φέρνει κάρτες εισόδου και πειθαρχικές διώξεις στην νεολαία που τολμά να αγωνίζεται. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό οι φοιτητικοί σύλλογοι του Βιολογικού και Φιλολογίας, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και το Ελευθεριακό Σχήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Περίπου 60 άτομα φώναξαν συνθήματα ενάντια στην αστυνομοκρατία, την καταστολή και την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει να καταργήσει τα δικαιώματα σε σπουδές και ελευθερίες. Από νωρίς η παρουσία της αστυνομίας στην πλ. Γεωργίου ήταν έντονη έχοντας μοιράσει τις δυνάμεις της περιμετρικά στον χώρο, η τρομοκράτηση όμως δεν πέρασε και τα πανό άνοιξαν και συγκέντρωση ολοκληρώθηκε.

 

Ηράκλειο

Μαζική φοιτητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα Λιοντάρια, μπροστά στην τακτική σύνοδο Πρυτάνεων που φέρνει με το νομοσχέδιο Κεραμέως κυριολεκτικά την αστυνομία μέσα στα αμφιθέατρα.

Δεκάδες φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων βρέθηκαν στο δρόμο για να υπερασπιστούν το λαϊκό άσυλο και το δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές. Η κινητοποίηση στηρίχθηκε από τα οργανωμένα μπλοκ των Αγωνιστικών Κινήσεων, της νΚΑ, και του ΦΣ Ιατρικής, χωρίς να υπάρχει μετά από καιρό παρουσία της αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πόλη. Ήταν μια πρώτη δυναμική και ελπιδοφόρα απάντηση, που θα πρέπει να έχει συνέχεια και να δυναμώσει το επόμενο διάστημα στους δρόμους. 

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις θεωρούμε αναγκαία όσο ποτέ την κοινή δράση δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος προκειμένου να υπερασπιστούμε το λαϊκό άσυλο και τα δικαιώματα της νεολαίας στις σπουδές, με τους πιο μαζικούς κι αποφασιστικούς όρους. Σε αυτήν την κατεύθυνση,  απευθυνθήκαμε τις προηγούμενες μέρες σε φοιτητικά σχήματα, προκειμένου να δοθεί από κοινού μια πρώτη απάντηση μπροστά στην τακτική σύνοδο Πρυτάνεων.


 

Γιάννενα 

Σε παρέμβαση στο κέντρο της πόλης ενάντια στα νέα μέτρα της Κεραμέως προχώρησαν σήμερα οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Εξαιτίας της άρνησης των υπολοίπων δυνάμεων για πραγματοποίηση οποιασδήποτε διαδήλωσης ή συγκέντρωσης, αναγκαστήκαμε να κινηθούμε μόνοι. Μετά τα απανωτά περιστατικά κρατικής τρομοκρατίας του προηγούμενου διαστήματος θεωρούμε πως πρέπει να σπάσει το κλίμα φόβου στην πράξη. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις επιμένουμε στην κατεύθυνση μαζικού λαϊκού αγώνα με στόχο να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.