Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία

Την 1η Γενάρη, με απόφαση του Ερντογάν, διορίστηκε ο Melih Bulu, πρώην υποψήφιος βουλευτής του AKP, ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Bogazici στην Κωνσταντινούπολη. Ο Bulu ανέφερε πως πέρασε από συνέντευξη με άλλους 9 υποψήφιους για την θέση, αλλά την τελική απόφαση την πήρε ο ίδιος ο Ερντογάν.

Οι φοιτητές αναγνωρίζοντας πως η απόφαση αυτή έρχεται να ενισχύσει τον κρατικό έλεγχο στα Πανεπιστήμια, στις 4 Γενάρη, βγήκαν μαζικά στους δρόμους, με ξεκάθαρα συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση του Bulu. Η προσπάθεια αυτή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Bogazici, πλαισιώθηκε πολύ γρήγορα, παρά την συκοφάντηση των ΜΜΕ, από αλληλέγγυους φοιτητές άλλων πανεπιστημίων από όλη την χώρα, αλλά και από τον υπόλοιπο λαό. Η κυβέρνηση από την μεριά της επέλεξε να δείξει για άλλη μια φορά πόσο φοβάται τον αγωνιζόμενο λαό και την νεολαία, αφού προχώρησε αμέσως σε όργιο καταστολής στον χώρο του πανεπιστημίου. Η αστυνομία μπήκε μέσα στις σχολές, επιτέθηκε στους φοιτητές με δακρυγόνα, αύρες, πλαστικές σφαίρες και προχώρησε σε συλλήψεις. Αμέσως μετά τα γεγονότα η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις στις περιοχές Besiktas και Sariyer της Κωνσταντινούπολης μέχρι νεοτέρας.

Τα ξημερώματα της Τρίτης η αστυνομία εισέβαλλε μέσα στα σπίτια κάποιον φοιτητών με όπλα. Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες από φοιτητές που αναφέρουν ότι πριν την σύλληψη τους η αστυνομία έσπασε παράθυρα, γκρέμισε τοίχους, κατάσχεσε βιβλία και περιοδικά, τρομοκράτησε και απείλησε οποιονδήποτε βρισκόταν μέσα, με όπλα στα κεφάλια τους. Μέσα στα κρατητήρια οι διαδηλωτές βασανίστηκαν, αρκετοί εξαναγκάστηκαν σε γυμνό σωματικό έλεγχο στο πάτωμα, και μια από αυτές είπε πως αφού οι αστυνομικοί την χτύπησαν γυμνή με βρεγμένα ρόπαλα την απείλησαν με βιασμό και θάνατο.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των συλληφθέντων είναι 36 και όλοι μαζί έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας μέσα στα κρατητήρια. Η αστυνομία απαγορεύει στις οικογένειες και στους δικηγόρους των κρατούμενων, να δώσουν στους απεργούς ζάχαρη και νερό. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπάρχουν καλέσματα για πορεία αλληλεγγύης και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.