ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η πανδημία του κοροναΐού είναι εδώ για όλους. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή έσπευσε η κυβέρνηση, πολλά ΜΜΕ και διάφοροι celebrities να μας πείσουν ότι η πανδημία δεν κοιτάει κοινωνικές τάξεις, ότι ο ιός μολύνει τους πάντες. Μένουμε σπίτι, πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και όλα εξαρτώνται από την περιβόητη πλέον «ατομική ευθύνη».

Ο υγειονομικός κίνδυνος υπάρχει και δεν πρέπει να τον παραγνωρίζουμε. Έχουν όμως όλοι την ίδια δυνατότητα πρόληψης; Και σε περίπτωση που νοσήσουν, έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση σε περίθαλψη ικανή για το ξεπεράσουν;

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην χώρα μας και αλλού, κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κάθε είδους που έλαβαν χώρα στην πατρίδα τους. Στριμωγμένοι κατά χιλιάδες σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, πολλοί χωρίς σπίτι παρά μια τέντα ή μια σκηνή, ο ένας πάνω στον άλλο, και μιλάμε για αποστάσεις ασφαλείας; Με έλλειψη στη στοιχειώδη υγιεινή όταν μια βρύση αντιστοιχεί τις περισσότερες φορές σε χιλιάδες ανθρώπων.

Πρέπει να προσέξουμε και να είμαστε υπεύθυνοι όλοι, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες. Και ναι πρέπει στο βαθμό που μας αναλογεί. Όταν το παραπάνω ειπώνεται από τον εκάστοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο όμως, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες λογαριάζονται σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες; Δεν είναι πολλοί μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας; Ταυτόχρονα και ειδικά όταν έχεις περάσει τα μύρια όσα και φεύγοντας από την πατρίδα σου αλλά και φτάνοντας κάπου στον κόσμο ως πρόσφυγας ή μετανάστης, όλη αυτή η ταλαιπωρία αντανακλά και σε ένα ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό οπωσδήποτε. Πρόσφατα, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα,ο ιός έφτασε στο προσφυγικό camp στη Ριτσώνα, με 23 πρόσφυγες θετικούς στον COVID-19. Θα ληφθούν ΟΛΑ τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα για αυτούς τους ανθρώπους και για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, που δεδομένων όσων περιγράφηκαν παραπάνω μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα θανατηφόρος ειδικά σε τέτοιες συνθήκες;

“Το κράτος κάπως θα έχει μεριμνήσει”. Ναι, με προσωρινό πάγωμα της χρηματικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο, εγκατάσταση ΑΤΜ στις προσφυγικές δομές και λειτουργία καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης στους καταυλισμούς. Ας πάθουν ότι είναι να πάθουν μέσα στα KYT δηλαδή, μόνο μην το βγάλουν παραέξω. Σχετικά με τα μέτρα ιατρικής φύσης, ανακοινώθηκε εγκατάσταση οικίσκων για ιατρικό έλεγχο και απομόνωση πιθανών κρουσμάτων περιμετρικά των ΚΥΤ, πλήρως υποστελεχωμένων και υποεξοπλισμένων όπου γίνουν θα προσθέσουμε εμείς. Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την υγεία των προσφύγων, παρά μόνο τα παραπάνω που μόνη χρήση έχουν τη δημιουργία μίας ψευδούς εικόνας φροντίδας.

Είναι καθαρό, ότι αυτός ο κόσμος αντιμετωπίζεται από πλευράς των αστικών διαχειριστών σαν άνθρωποι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαίωμα στην πρόληψη και την περίθαλψη, χωρίς ιδιαίτερο δικαίωμα στην ζωή σε τελική ανάλυση. Χωρίς ιδιαίτερο δικαίωμα στη ζωή ήταν και το 6χρονο παιδάκι που κάηκε προ ολίγων βδομάδων στη Μόρια, χωρίς ιδιαίτερο δικαίωμα στη ζωή και τα 2 προσφυγόπουλα που πυροβολήθηκαν πρόσφατα από τον 48χρονο κάτοικο της Χίου.

Ο λαός μας πρέπει να θέσει το συμφέρον του σχετικά με την πανδημία στο πεδίο της διεκδίκησης. Πρέπει να απαιτήσουμε τεστ για όλο το λαό, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε ασφαλείς, για την υγεία τους, δομές. Να απαιτήσουμε δωρεάν περίθαλψη για όλους. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους, μέριμνα και μέτρα υγιεινής για όλους. Να αντιληφθούμε αυτούς τους ανθρώπους όπως είναι, ταξικά μας αδέρφια, και να θέσουμε το ζήτημα της κοινής πάλης μας για υγεία, δικαιώματα και ελευθερίες.