ΦΥΣΙΚΟ Α.Π.Θ| Πόσο «φίλοι» μας είναι τελικά οι καθηγητές/τριες μας; (για την ανακοίνωση των καθηγητών του Φυσικού ΑΠΘ)

Την Τρίτη 30/3, κυκλοφόρησε ανακοίνωση της ολομέλειας των καθηγητών/τριών του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, σχετικά με την κατάληψη του Τμήματος που πραγματοποιείται βάση της απόφασης του Συλλόγου Φοιτητών (Σ.Φ.) Φυσικού. Παρότι το κείμενο προσπαθεί να εμφανιστεί με ένα ύφος «ακαδημαϊκής» συνεννόησης έχει βαθύ πολιτικό περιεχόμενο και συγκεκριμένη στόχευση.

Πριν τοποθετηθούμε, όμως, για τα πολιτικά ζητήματα αυτά καθ’ αυτά, έχουμε να σημειώσουμε το εξής. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε «ομάδα φοιτητών που εκπροσωπούν το Σ.Φ. Φυσικού». Εδώ τίθενται δύο ζητήματα, ένα «θεσμικό» και ένα «εικόνας». Όσον αφορά αυτό της «εικόνας», το κείμενο προσπαθεί να αναπαράξει προς τα έξω τη λογική των «μειοψηφιών», «περιθωριακών ομάδων» κ.τλ., γνωστή φρασεολογία για τη δημιουργία εκ προοιμίου διχαστικού κλίματος μεταξύ των φοιτητών/τριών. Επί του «θεσμικού», όταν ο Σ.Φ. Φυσικού βρίσκεται στην περίοδο των μαζικότερων Γενικών Συνελεύσεών (Γ.Σ.) του εδώ και χρόνια και με την τελευταία του Συνέλευση να ξεπερνά τα 115 άτομα, είναι τουλάχιστον υποτιμητικό προς όλον αυτόν τον κόσμο που συμμετείχε στη δημοκρατική διαδικασία της Γ.Σ. να αναφέρεται το κείμενο των καθηγητών σε «ομάδες». Από την ανακοίνωση, προκύπτουν δύο βασικές κατευθύνσεις, η μία απευθυνόμενη προς τον κρατικό μηχανισμό (με την ευρεία έννοια) και η δεύτερη προς τους φοιτητές/τριες του Τμήματος και μέλη του Σ.Φ. Φυσικού. Η πρώτη είναι η πιο επικίνδυνή και η δεύτερη η πιο διαλυτική.

Παρότι η ανακοίνωση διατείνεται ότι δε ζητάει «την προσφυγή στην αστυνομική παρέμβαση», απευθύνει έκκληση στην Κοσμητεία της ΣΘΕ, τη Πρυτανεία κτλ να καταδικάσουν δημόσια την κατάληψη. Νομίζουμε ότι, ειδικά τη φετινή χρονιά με όσα έχουμε δει στο ΑΠΘ μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμεώς- Χρυσοχοΐδη (εισαγγελική παρέμβαση με προτροπή του πρύτανη Παπαϊωάννου για σταματήσει η κατάληψη στην πρυτανεία, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις συμφοιτητών μας), είναι ξεκάθαρο για τι τύπου «τοποθέτηση» θα προετοιμαστούν οι «θεσμοί» βάση της έκκλησης απ’ τους καθηγητές/τριες του Φυσικού.

Όταν η ίδια η Υπουργός Παιδείας τηλεφωνεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίνοντας του το τηλέφωνο του Χρυσοχοΐδη, για να στήσουν την εκκένωση της εκεί Πρυτανείας -όπως κατήγγειλε ο ίδιος-, είναι προφανές ότι στη δεδομένη χρονική και πολιτική στιγμή, οι καθηγητές/τριες μας αναλαμβάνουν πολιτική ευθύνη για εκ νέου επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Και αυτό πρέπει να είναι καθαρό, τόσο σε εκείνους/ες που προβαίνουν σε αυτή τη δήλωση και κυρίως σε όλα τα μέλη του Σ.Φ. Φυσικού και ιδιαίτερα σε όσες δυνάμεις σπεύδουν να αναγορεύσουν τους καθηγητές σε a priori «μέγιστο σύμμαχο» του φοιτητικού κινήματος. Να σημειώσουμε επίσης, ότι οι δηλώσεις περί «φθορών» στη ΣΘΕ είναι πέρα για πέρα ατεκμηρίωτες όπως παρουσιάζονται στο κείμενο, κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε περνώντας από την κατάληψη. Σπέκουλα για τη σπέκουλα και τη δημιουργία «κλίματος».

Το κείμενο επίσης απευθύνει έκκλησηστους φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα να «ενεργοποιηθούν» έστω και από απόσταση έστω και ηλεκτρονικά. Και εδώ έχει νόημα να εξετάσουμε «γιατί τώρα;». Πρώτα απ’ όλα, φοβούνται το κλίμα που δημιουργούν οι παρατεταμένες φοιτητικές κινητοποιήσεις στην πόλη. Και σε δεύτερο βαθμό θίγονται οι ίδιοι και η έρευνά τους. Δεν είναι ότι οι καθηγητές ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για την «ενεργοποίηση» των φοιτητών και τη συμμετοχή στα «κοινά». Τόσα χρόνια που περνάει η επίθεση σε μια σειρά δικαιώματα και πόσο μάλλον τώρα, που προετοιμάζεται μια παιδεία των λίγων και των ταξικών φραγμών για τους πολλούς, γιατί δε μας «σκέφτηκαν» νωρίτερα;

Τέλος, για την «τηλεσυνέλευση». Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια μερίδα συμφοιτητών/τριών μας που θα ήθελε να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη διαδικασία της Γ.Σ., για ανταλλαγή απόψεων και δράση, αλλά για αντικειμενικούς λόγους δε μπορεί. Πέραν του προφανούς, να τους καλέσουμε και απ’ τα μέρη τους να αναζητήσουν μέσα και τρόπους δράσης αντιπαράθεσης και ανατροπής του ν. Κεραμέως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Χωρίς να αρνούμαστε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας και συζήτησης μαζί τους, η διαδικασία της Γ.Σ., όντας διαδικασία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης τους, είναι οργανικά δεμένη με τη «δια ζώσης» παρουσία. Γι’ αυτό και έχουμε το αίτημα να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να μπορούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μετακινηθούν στις πόλεις που σπουδάζουν και να συμμετέχουν σε Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους. Επομένως, δεν πρόκειται για καμία «εκμετάλλευση» γεωγραφικής θέσης όσων βρίσκονται εδώ.

Η ανακοίνωση των καθηγητών και υποκριτική είναι και σκοπό να έχει να παρέμβει στα εσωτερικά και την αυτοτέλεια του Σ.Φ. παροτρύνοντάς μας εμμέσως να κάνουμε τηλε- συνέλευση, δίνοντας γραμμή και πολιτική κατεύθυνση με σκοπό να λήξει η κατάληψη. Γι΄ αυτό στην ανακοίνωσή τους δεν λένε κουβέντα για το νόμο έκτρωμα Κεραμέως Χρυσοχοΐδη που έχει πυροδοτήσει εβδομαδιαίες Γενικές Συνελεύσεις στο σύλλογό μας. Η απόφαση της Γ.Σ., η κατάληψη και εν γένει οι δράσεις του Σ.Φ., είναι αποκλειστικά και μόνο υπόθεση των μελών του.

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. Φυσικού, το Σάββατο 1 μ.μ., στα σκαλιά της ΣΘΕ, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας.