Ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ: Καταγγελία σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες "συντονισμού" εντός του φ.κ.

Με πρωτοβουλία των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ της Ιατρικής του ΑΠΘ κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ το παρακάτω ψήφισμα. Οι συναγωνιστές που το κατέθεσαν με αποφασιστικότητα υπέστησαν από λεκτικό τραμπουκισμό και χυδαία υβρεολογία, μέχρι απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα. Στην αντιδημοκρατική και χυδαία φιέστα πρωταγωνίστησαν ΑΡΙΣ-ΑΡΑΣ. Στο Σύλλογο Φοιτητών Αρχιτεκτονικής μάλιστα οι εν λόγω δυνάμεις ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ την κατάθεση του ψηφίσματος στο Διοικητικό Συμβούλιο κρίνοντας ότι δεν έχει "επιτρεπτό" πολιτικό περιεχόμενο και είναι "ασφαλίτικο". Η σημερινή Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ πάντως, είχε άλλη άποψη.

Ψήφισμα καταγγελίας του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ (2/4/2021)

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στην κινητοποίηση του Σαββάτου 27/3/2021 στο Λευκό Πύργο υπέρ της Υγείας, της Παιδείας και των λαϊκών δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι το όνομα του Σ.Φ. Ιατρικής βρέθηκε να φιγουράρει σε ένα «κοινό πανό συλλόγων» που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία δυνάμεων που αναφέρονται στο μέχρι πρότινος ονομαζόμενο «Κοινό Δελτίο Τύπου» (μερίδα της ΕΑΑΚ, ΠΚΣ-ΜΑΣ) μέσα από διαδικασίες (Σάββατο πρωί, λίγο πριν τη διαδήλωση) για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν ποτέ ούτε καν τα εμπλεκόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Φ. Ιατρικής που κατέθεσαν και υπερψήφισαν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση. Μάλιστα, τέτοια είναι η αδιαφάνεια και η έλλειψη λογοδοσίας στα μέλη των φοιτητικών συλλόγων, που αυτοί οι κύριοι που συγκαλούν αυτά τα λεγόμενα συντονιστικά ραντεβού-«καπέλα», δε βρίσκουν καν το λόγο να τα γνωστοποιήσουν-δημοσιοποιήσουν, παρά περιορίζονται σε τηλεφωνικές συνεννοήσεις μεταξύ τους. Παρότι ήταν σε γνώση των πολιτικών δυνάμεων αυτών ότι ο Σ.Φ. Ιατρικής είχε ήδη κατασκευάσει το πανό του για να συμμετέχει στη διαδήλωση, με συνοπτικές τηλεφωνικές συνεννοήσεις αποφάσισαν να εντάξουν τον σύλλογο σε νέο πανό που οι ίδιοι κατασκεύασαν ερήμην του συνόλου των μελών του συλλόγου που είχαν υποστηρίξει την απόφαση συμμετοχής στην εν λόγω διαδήλωση. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί επανειλημμένες προσπάθειες από την πλευρά μελών του Σ.Φ. Ιατρικής, ώστε να υπάρξει ένας κοινός συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων ενόψει της διαδήλωσης, τον οποίον τελικά αυτοί οι κύριοι προτίμησαν να κάνουν μεταξύ τους.

Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη πολιτική πρακτική που στο όνομα του «συντονισμού» των συλλόγων καπελώνει και κουρελιάζει τις διαδικασίες τους. Οι σύλλογοι και οι συνελεύσεις τους αποτελούν να ανώτερα αποφασιστικά όργανα και έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την υλοποίηση της απόφασής τους. Τα μέλη ενός συλλόγου, τα μέλη ενός Διοικητικού Συμβουλίου που καταθέτουν και υποστηρίζουν μίαν απόφαση, ή αντίστοιχα, η συντονιστική επιτροπή που είναι υπόλογη στην απόφαση της γενικής συνέλευσης ενός συλλόγου, πρέπει ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ να ΓΝΩΡΙΖΕΙ και να έχει τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στις διαδικασίες που έχουν στόχο το συντονισμό, προτού δει το όνομα του συλλόγου της να φιγουράρει σε ένα πανό μέσα από διαδικασίες φάντασμα! Οι σύλλογοι δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στις διαδικασίες τους αποτελεί αναγκαίο και απαράβατο ΟΡΟ για τη στερέωση και τη συγκρότηση του μαζικού-οργανωμένου φοιτητικού κινήματος που απαιτούν οι καιροί και που πρέπει να οικοδομηθεί για την ανατροπή του μαύρου Νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.