Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια παλλαϊκή αντιιμπεριαλιστική και αντιφασιστική εξέγερση που κατάφερε να ρίξει τη χούντα, να διαπαιδαγωγήσει και να εμπνεύσει ολόκληρες γενιές στο δρόμο της συλλογικής και οργανωμένης πάλης! Τα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν επίκαιρα αλλά και ανεκπλήρωτα και γι’ αυτό η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν φτάνει να είναι μια γιορτούλα, αλλά πρέπει να αποτελέσει αφορμή και αιτία για να ξαναπιάσουμε το νήμα του αγώνα!
ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ!!!
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κοιτούσε ψηλά και μακριά βάζοντας αιτήματα που αμφισβητούσαν το καθεστώς της εξάρτησης, την αμερικανοκίνητη χούντα και την μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, με στόχο την Ανεξαρτησία και τη Λαοκρατία! Ο λαός πρέπει να είναι αφέντης στον τόπο του και όχι οι εμπρηστές του πολέμου, που έχουν γεμίσει τον πλανήτη με πολέμους, φτώχεια και αδικοπνιγμένους πρόσφυγες! Η πολιτική των Ρώσων και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών είναι που έχει φέρει τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που κανείς μας δεν θα ήθελε να έχει αρχίσει, κι όμως όχι απλώς δεν φαίνεται να τελειώνει, αλλά ολοένα και χειροτερεύει! Το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα έχει φέρει τον πλανήτη για άλλη μια φορά μπροστά στην πυρηνική απειλή, στην πιο επικίνδυνη πολιτική περίοδο που έχουμε δει ποτέ μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο! Η ελληνική αστική τάξη, εδώ και χρόνια έχει βαθύνει την πρόσδεση της χώρας στο άρμα των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, βάζοντας τον λαό σε πολεμικούς κινδύνους! Από την μια μεριά μέσα από την στήριξη του φασιστικού καθεστώτος Ζελένσκι (που θρέψαν οι Αμερικάνοι όπως θρέψαν το φασισμό στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο) στέλνοντας πολεμικούς εξοπλισμούς και αφήνοντας ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να παρελαύνουν μέσα από την χώρα, κάνοντας τα Βαλκάνια ένα καζάνι που βράζει! Από την άλλη, ακόμα και σήμερα όπως και τότε, ο ανταγωνισμός Ελλάδας – Τουρκίας συνεχίζεται και χειροτερεύει! Είναι ένας ανταγωνισμός που δεν έχει να κάνει με τα δικαιώματα του λαού, αλλά με το ποιος θα είναι ο τοποτηρητής των αμερικανικών συμφερόντων στη περιοχή (που θα αποθηκεύουν τις βόμβες και τα πυρηνικά τους) και ποιος θα είναι το καλό μαντρόσκυλο στη ΝΑ Μεσόγειο! Και ταυτόχρονα έχει να κάνει με το ποιος από τους δύο θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην περιοχή (γεωτρήσεις, φυσικό αέριο κλπ). Αυτός ο ανταγωνισμός όμως, είναι αλληλοτροφοδοτούμενος, άδικος και αντιδραστικός και ξεκινάει από τα φυτίλια που έβαζαν και βάζουν οι Δυτικοί για να ελέγχουν καλύτερα την περιοχή!
Ψωμί (και σιτηρά...)
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση του συστήματος, η πολιτική της εξάρτησης και της επίθεσης στα δικαιώματά μας, είναι που φέρνει τη φτώχεια όλο και πιο κοντά! Η ακρίβεια μας έχει κάνει το βίο αβίωτο! Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποτελέσει καταλύτη αλλά και πυροκροτητή μιας ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης που όμοιά της λένε ότι έχουμε να δούμε από τον χειμώνα του '42. Η σαπίλα και η αξεπέραστη, δομικού χαρακτήρα κρίση του συστήματος, με κόμβο την κρίση του 2008 και τις επόμενες κρίσεις που θα έρθουν, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου παραγωγής στον καπιταλισμό, είναι που σκιαγραφούν, όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά τα χρόνια που έρχονται... Επίσης, η εξάρτηση της χώρας είναι που έχει φέρει την διάλυση της παραγωγής και της αγροτιάς, διαμορφώνοντας ένα κρανίου τόπος πεδίο μαύρης απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας και χιλιάδες άνεργους. Όλα αυτά τη στιγμή που το δικαίωμά μας στις σπουδές χτυπιέται ολοένα και περισσότερο, και με βάση όλη αυτή τη κατάσταση είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, το δωρεάν πλέγμα! Το δικαίωμά μας σε δωρεάν σίτιση – στέγαση – μεταφορές – βιβλία είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος, είναι αναγκαία για να μπορούμε να σπουδάζουμε, ειδικά όσοι από μας αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, διαφορετικά είναι σαν να μας διαγράφουν από τις σχολές μας!
Και για να μη ξεχνιόμαστε, όλη αυτή τη σαπίλα ξεκίνησε το καθεστώς των συνταγματαρχών μέσα από μαζικά ξεπουλήματα παραγωγικών μονάδων και πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στους ιμπεριαλιστές, όπως και αφήνοντας πίσω της ένα υπερδιογκωμένο δημόσιο χρέος λόγω των υπέρογκων πόσων που ξοδεύαν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς (είχε τότε Rafale άραγε…;).
Παιδεία (για λίγους και εκλεκτούς...)
Οι δύο νόμοι Κεραμέως που έχουν ψηφιστεί αποτελούν το μεγαλύτερο χτύπημα στα δικαιώματά μας που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες, ένα τερατούργημα που προβλέπει διαγραφές, πειθαρχικά, πετσοκομμένα επαγγελματικά δικαιώματα, μέχρι και αστυνομία μέσα στις σχολές μας! Προσπαθούν να πετάξουν χιλιάδες παιδιά έξω από το Πανεπιστήμιο μέσα από την πολιτική των ταξικών φραγμών! Ατελείωτο διάβασμα, διαλυμένα δικαιώματα και ξύλο για όποιον δε σκύβει το κεφάλι. Διαμορφώνουν ένα αποστειρωμένο από πολιτικές, πολιτιστικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες πανεπιστήμιο, γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις των φοιτητών που μέσα από συνελεύσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις έχουμε αντισταθεί εδώ και δεκαετίες στα σχέδιά τους! Γιατί μας θέλουν υποταγμένους στον ατομικό δρόμο σε ένα ατελείωτο κυνήγι προσόντων, με κουρελιασμένα πτυχία για να κατηγορούν εμάς για την ανεργία! Θέλουν να πετάξουν παιδιά από φτωχές και λαϊκές οικογένειες έξω από το Πανεπιστήμιο με όποιο τρόπο μπορούν, όπως φανερώνει η ΕΒΕ και η τράπεζα θεμάτων, οι διαγραφές και οι συγχωνεύσεις. Να μην τους περάσει! Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα έχει ανατρέψει νόμους, και σε αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να ανασυγκροτηθεί για την ανατροπή των νόμων Κεραμέως!
Τότε ήταν τανκς, σήμερα είναι αύρα μέσα στις σχολές...
Η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής είναι αναγκαίο συμπλήρωμα της πολιτικής που τσακίζει μισθούς, δικαιώματα και μας διαγράφει από τις σχολές μας! Είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε αντιλαϊκής πολιτικής του συστήματος, αφού όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει το γκλοπ και τα χημικά των ΜΑΤ, όπως στη Μαλαματίνα, στις σχολές μας, στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα που χτυπιούνται από την αστυνομία επί καθημερινής βάσης!
Και τότε άλλωστε, ήταν μια περίοδος όξυνσης της ταξικής πάλης με μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες να κατακλύζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, με τον λαό και την εργατική τάξη να διαδηλώνουν δυναμικά. Ο φόβος της αστικής τάξης απέναντι στον εχθρό λαό και η ανάγκη των αμερικάνων να επιβάλλουν τη μπότα τους στη περιοχή ήταν που έφερε τη χούντα. Δείχνοντας έτσι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, ένα πρόσωπο διωγμών και βασανισμών, των πιο τίμιων και λαϊκών αγωνιστών που πάλευαν για ένα καλύτερο αύριο.
Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι!
Το Πολυτεχνείο έδειξε την αστείρευτη δύναμη του λαού, έδειξε πως η νεολαία μπορεί να γίνει πυροκροτητής ευρύτερων κινηματικών διαδικασιών, μπορεί να εμπνεύσει και να αναζωπυρώσει το αίσθημα της αντίστασης στο μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν και να παρασύρει και ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην πάλη! Με βάση τον πόλεμο, την κρίση και την βάρβαρη πολιτική του συστήματος, ζούμε κάθε μέρα και χειρότερα και γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθούν εστίες αντίστασης σε κάθε σχολή και κάθε γειτονιά. Μέσα από γενικές συνελεύσεις διαδηλώσεις και καταλήψεις μπορούμε να χαράξουμε ένα μέλλον στο μπόι των ονείρων μας!