Όλοι στη συγκέντρωση ενάντια στο νέο προϋπολογισμό, Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, 12.30μμ πλατεία Κλαυθμώνος

Όλοι στη συγκέντρωση ενάντια στο νέο προϋπολογισμό, Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, 12.30μμ πλατεία Κλαυθμώνος

Να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης και της πανδημίας!

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, προσθέτοντας νέα βάρη σε εμάς και τις οικογένειές μας. Για άλλη μια χρονιά, μειώνονται οι δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ χαρίζονται δισεκατομμύρια στο κεφάλαιο μέσω ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών. Συγκεκριμένα, μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση, καθώς και για τα επιδόματα ανεργίας. Από την άλλη, αυξάνονται περαιτέρω οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, κάνοντας την Ελλάδα τη δεύτερη νατοϊκή χώρα σε έξοδα μετά της ΗΠΑ! Οι προκλήσεις για το λαό δε σταματούν, αφού «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά υπάρχουν για 4000 παπάδες!

Ο φετινός χειμώνας αποδεικνύεται πολύ βαρύς για το λαό. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά (ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα) έχουν εξανεμίσει το λαϊκό εισόδημα. Οι φοιτητές καλούμαστε να δώσουμε έναν ολόκληρο μισθό για ενοίκιο, με τις εστίες να είναι διαθέσιμες μόνο για ελάχιστους και το επίδομα ενοικίου να μη φτάνει ούτε για 3 μήνες. Οι τεράστιες ουρές έξω από τις λέσχες αποδεικνύουν την κακή οικονομική κατάσταση της νεολαίας. Τα δωράκια τύπου «freedom pass» δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες και αποτελούν ξεδιάντροπη προσπάθεια δωροδοκίας και αποπροσανατολισμού.

Έχουμε κάθε λόγο να σταθούμε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων. Μέσω των γονιών μας βλέπουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί, ενώ πολλοί από εμάς ψάχνουμε δουλειά για να στηρίξουμε τις οικογένειές μας. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι η ανεργία, η εργασιακή περιπλάνηση, η μαύρη εργασία και τα εργατικά «ατυχήματα». Αυτό αποδεικνύουν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που περνούν, με τελευταίο το νόμο Χατζηδάκη. Το 8ωρο καταργείται, η κυριακάτικη αργία γίνεται παρελθόν, οι απλήρωτες υπερωρίες μετατρέπονται σε καθεστώς. Η ασφάλιση ιδιωτικοποιείται, οι εισφορές τζογάρονται και τα όρια συνταξιοδότησης ταυτίζονται με το προσδόκιμο ζωής. Ο νέος νόμος – πλαίσιο της Κεραμέως θα μετατρέψει την αγορά εργασίας σε ακόμα μεγαλύτερη ζούγκλα, αφού τα πτυχία θα είναι εξατομικευμένα κουρελόχαρτα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Αυτές οι επιλογές δεν έχουν «οικονομικό» χαρακτήρα, αλλά πολιτικό και σκληρά ταξικό. Η υποχρηματοδότηση αποτελεί ένα μέσο για το χτύπημα στα δικαιώματα λαού και νεολαίας, όχι το στόχο. Η υποχρέωση του κινήματος είναι να διεκδικεί δικαιώματα και όχι να γίνεται «λογιστής» του συστήματος. Εξάλλου, η αύξηση χρηματοδότησης σε διάφορους τομείς δε συνεπάγεται και βελτίωση των συνθηκών σπουδών-δουλειάς-ζωής, όπως έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές. Οι συνδιαχειριστικές προτάσεις που διατυπώνονται από την κυρίαρχη ρεφορμιστική αριστερά καλλιεργούν τεράστιες αυταπάτες και οδηγούν στην υποταγή και την απογοήτευση.

Να αντισταθούμε στην επίθεση που διεξάγουν από κοινού κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ-ΗΠΑ. Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό. Δε θα μας λύσει τα προβλήματα καμία «εναλλακτική» κυβέρνηση τύπου ΣΥΡΙΖΑ, κανένας αυτόκλητος σωτήρας. Να σπάσουμε τη λογική της ανάθεσης. Να ξαναζωντανέψουμε τα συλλογικά μας όργανα με Γενικές Συνελεύσεις, να βγούμε στο δρόμο του αγώνα! Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες-υγεία!