Όχι στην υποχρεωτική πρακτική

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ! 

Με την αρχή της νέας χρονιάς, άνοιξε στη σχολή το ζήτημα της πρακτικής. Ανακοινώθηκε η ένταξη της στο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς να δίνουν βασικά στοιχεία όπως : ο μισθός, το ωράριο, οι εργασιακοί όροι. 

Τι είναι πραγματικά όμως οι πρακτικές; 

Είναι ένα κεντρικό μέτρο που έχει εξαγγείλει η υπουργός Παιδείας οπότε η κυβέρνηση και το υπουργείο προσπαθούν να το εφαρμόσουν πανελλαδικά. Οι ίδιοι που έφεραν την κατάργηση του ασύλου, θα φέρουν την διαγραφή των ν+2, την βάση του 10 στους μαθητές και άλλα αντιλαϊκά μέτρα στο πανεπιστήμιο, προσπαθούν τώρα να μας πείσουν ότι φέρνουν τις πρακτικές για το καλό μας.

Οι πρακτικές επίσης δεν είναι κάτι καινούριο. Εφαρμόζονται χρόνια τώρα στους φοιτητές των ΤΕΙ, εφαρμόζονται ακόμα και σε πολλές σχολές ΑΕΙ και αν δει κανείς τι επικρατεί στις άλλες σχολές, καταλαβαίνει αμέσως τι μας περιμένει.

Οι πρακτικές δεν σου μαθαίνουν τη δουλειά, σου μαθαίνουν τη μισθωτή (ή και άμισθη) σκλαβιά! 

Οι καθηγητές από την ενημέρωση κιόλας μας πλασάρουν την πρακτική σαν κάτι καινοτόμο και σημαντικό για τους φοιτητές. Ότι έτσι θα μάθουμε πώς δουλεύει ένα γραφείο, πώς δουλεύει ένας αρχιτέκτονας. Ότι μέσω της πρακτικής θα ανελιχθούμε και θα βρούμε πιο εύκολα μια καλύτερη δουλειά. 

Κρύβουν σκόπιμα τη “μαύρη” πραγματικότητα. Οι πρακτικές είναι: 

 

·         η εξευτελιστική αμοιβή που δίνει το ΕΣΠΑ και στη σχολή μας ζήτημα να φτάνει τα 250 Ε/μήνα

·         εργασία χωρίς ασφάλεια, χωρίς ένσημα

·         κατάργηση του 5μερου-8ωρου ωραρίου

·         να σε προσλαμβάνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου (3 μήνες) και μετά να σε πετάνε για να εκμεταλλευτούν τον επόμενο

·         το να είσαι το παιδί για όλες τις δουλειές 

Τι μας θυμίζουν όλα αυτά; Το μεσαίωνα των μνημονίων και της άγριας ταξικής εκμετάλλευσης που το σύστημα έχει επιβάλει στη νεολαία και το λαό: τα 8μηνα, τα προγράμματα voucher, τον βασικό μισθό πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την διάλυση του σταθερού ωραρίου, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. 

Με όχημα την πρακτική, διαλύουν το πτυχίο μας, χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα! 

Ήδη έχουν πει ότι οι θέσεις για πρακτική θα είναι περιορισμένες. Ποιοι θα κάνουν πρακτική τελικά; Είτε είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερο βαθμό είτε εκείνοι που δήλωσαν πρώτοι, ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ!  Και τελικά αυτή θα αναγράφεται στο πτυχίο; Ποιοι θα είναι οι “λίγοι και εκλεκτοί” που θα μαζέψουν τα περισσότερα “προσόντα”; 

Το σύστημα δεν θεωρεί τον πρακτικάριο εργαζόμενο αλλά μαθητευόμενο. Έτσι δεν έχει δικαίωμα στην απεργία και στην άδεια, έχει λιγότερα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με τους πτυχιούχους και αυτό θα αξιοποιηθεί για να χτυπηθούν συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου προς το χειρότερο. 

Η δουλειά δεν είναι ευκαιρία, είναι συλλογικό δικαίωμα! 

Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν βρίσκουμε δουλειά γιατί δεν έχουμε πρακτική εμπειρία, γιατί μας λείπουν “προσόντα”. Ότι για να βρούμε δουλειά πρέπει να φάμε τον διπλανό στο ατέλειωτο κυνήγι πιστοποιήσεων, προσόντων, σεμιναρίων. Ότι αν θέλουμε να μας προσλάβουν, θα ‘μαστε σκυφτοί και θα συμβιβαζόμαστε με λιγότερα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΖΩΗ! 

-ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ!

-ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!