Πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα παρουσίασε στους βουλευτές - γιατρούς της ΝΔ το σχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή με την ύφεση της πανδημίας.
Ανάμεσα στις στοχεύσεις του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, είναι η αλλαγή του τρόπου που οι απόφοιτοι ιατρικής θα εισάγονται στην ειδικότητα. Συγκεκριμένα, το σε πόσες και ποιες ειδικότητες θα έχει πρόσβαση ο κάθε πτυχιούχος ιατρικής, θα εξαρτάται από τον βαθμό του πτυχίου του! Κάποιος που αποφοίτησε με λίαν καλώς ή καλώς, δεν θα έχει πια πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα θα έχει πια μόνο όποιος αποφοίτησε με άριστα!
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να μειώσει τις μεγάλες αναμονές για την ιατρική ειδικότητα, αλλά και να συνδέσει την προσφορά των ειδικευόμενων γιατρών με τη ζήτηση. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι οι πράγματι μακροχρόνιες αναμονές δεν οφείλονται παρά στην πολιτική του υπουργείου να προσφέρει λίγες θέσεις ειδικότητας στα νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα που το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση και οι λίγοι ειδικευόμενοι δουλεύουν σαν σκλάβοι.
Ταυτόχρονα, είναι γνωστή η στόχευση του υπουργείου να κατευθύνει τους πτυχιούχους προς συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, λόγω της ανεπαρκούς επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν, των ελαστικών συνθηκών εργασίας ή της μεγάλης ανεργίας. Έτσι, ουσιαστικά θα εγκλωβίζει τους αποφοίτους με χαμηλούς βαθμούς πτυχίου σε αυτές τις ειδικότητες, χωρίς να χρειάζεται να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας ή τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Παρόλο που ακόμη δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες για το σχέδιο σύνδεσης ειδικότητας - βαθμού πτυχίου, δημιουργούνται ήδη αρκετά ερωτηματικά. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως στις 7 Ιατρικές της χώρας υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα σπουδών, διαφορετικοί βαθμοί δυσκολίας και κατ’ επέκταση διαφορετικοί μέσοι όροι αποφοίτησης. Οι φοιτητές μιας σχολής με δυσκολότερους όρους φοίτησης, θα είναι εξαρχής χαμένοι στην προσπάθεια εισαγωγής στην ειδικότητα;
Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι αν και κατά πόσο η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα δώσει την δυνατότητα στους καθηγητές ιατρικής να αυθαιρετούν ακόμη περισσότερο σε βάρος των φοιτητών. Γνωρίζοντας ότι πλέον οι φοιτητές θα χρειάζονται υψηλότερους βαθμούς προκειμένου να έχουν το δικαίωμα επιλογής ειδικότητας, είναι πολύ πιθανό να δούμε φαινόμενα υπερβολικών απαιτήσεων ή αυστηρότερης βαθμολόγησης από τη μεριά του καθηγητικού κατεστημένου, που περισσότερο και πιο άμεσα από ποτέ θα έχει την εξουσία να καθορίζει το μέλλον μας.
Η αλλαγή αυτή, έρχεται πρώτα και κύρια να χτυπήσει τα λαϊκότερα στρώματα και ειδικότερα τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι θα δουν τους ρυθμούς ζωής τους να εντατικοποιούνται σε τέτοιο βαθμό, ώστε ίσως θα είναι αδύνατο να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αλλά και κάθε άλλος φοιτητής θα έρθει αντιμέτωπος με πρωτόγνωρη πίεση, ειδικά κατά τις εξεταστικές περιόδους, όπου θα «κυνηγάει» βαθμούς, προκειμένου να έχει αργότερα τη δυνατότητα επιλογής.
Μια επιπλέον επιδίωξη του συστήματος είναι να καλλιεργήσει ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των φοιτητών για το «ποιος έχει τα περισσότερα προσόντα» και «ποιος θα βγάλει μεγαλύτερο βαθμό» και θα μπορέσει έτσι να επιλέξει την ειδικότητα που επιθυμεί. Στοχεύει στο να μας κάνει να βλέπουμε τον συμφοιτητή μας ως εχθρό που θα μας «φάει τη θέση», προκειμένου να μην συσπειρωνόμαστε μαζί του ενάντια στην επίθεση του συστήματος!
Η επιλογή ειδικότητας με βάση τον βαθμό του πτυχίου αποτελεί συνέχεια της ίδιας πολιτικής που επιχειρεί να θεσπίσει το foundation year και τις πανελλαδικές εξετάσεις στην ειδικότητα, που θέλει να αποσυνδέσει τα πτυχία από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το σύστημα στοχεύει στο να εντατικοποιήσει ακόμη περισσότερο τις σπουδές μας, θέλει φοιτητές σκυμμένους πάνω από τα βιβλία, χωρίς κοινωνική ζωή και πολιτική δράση, μαθημένους σε εξαντλητικούς ρυθμούς, ώστε να μην φέρνουν αντιρρήσεις στην εργασιακή εκμετάλλευση που θα βιώνουν μετέπειτα σαν εργαζόμενοι.
Γνωρίζουμε καλά ότι όλα όσα η κυβέρνηση προβάλει ως αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, στοχεύουν αποκλειστικά στο να χτυπήσουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, να εντατικοποιήσουν τις σπουδές μας και να μας συνηθίσουν στην εργασιακή εκμετάλλευση. Πρέπει μέσα από τους Συλλόγους μας να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον!
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
• ΚΑΤΩ ΤΟ FOUNDATION YEAR
• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
• ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ