ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ | Και τώρα τι κάνουμε; Σχετικά με τον ΣΦΙΑ

Μετά από την πιο μαζική Γενική Συνέλευση των τελευταίων ετών για τον Σύλλογο (περίπου 300 άτομα) παρατηρείται μία κινηματική νηνεμία. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά τις διαδικασίες για την κατάθεση και ψήφιση του ν/σ Πιερρακάκη και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Πρόκειται για έναν Σύλλογο ο οποίος τα τελευταία χρόνια βγάζει γενικές συνελεύσεις με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία. Η αποσυγκρότηση του κινήματος και η απομάκρυνση από τα όργανα πάλης αποτυπώνεται και εδώ. Είτε με την απομαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών, είτε με τη λογική ανάθεσης (ας πάνε οι άλλοι να μας λύσουν το πρόβλημα). Ωστόσο η νεολαία δεν μπορεί να μείνει αδρανής απέναντι στην επίθεση του συστήματος σε βάρος των δικαιωμάτων που με τόσους αγώνες κατακτήθηκαν.

Σε αυτή τη βάση ξέσπασε και κλιμακώθηκε μέσα από επαναλαμβανόμενους γύρους γενικών συνελεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ένα νεολαιίστικο κίνημα πανελλαδικά που εναντιώνεται στην πράξη στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων με τη συμμετοχή σε Συνελεύσεις-Καταλήψεις Διαδηλώσεις. Τα αντανακλαστικά των φοιτητών πηγάζουν από το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται το μαύρο μέλλον που τους ετοιμάζουν. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα αποτελέσουν πρότυπα για τα δημόσια, ώστε να υψωθούν ακόμα μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί για να σπουδάζουν ολοένα λιγότεροι και πιο εκλεκτοί. Θα φέρουν δίδακτρα και εντατικοποίηση, κατάργηση του δωρεάν πλέγματος (σιτιση-στέγαση-συγγράματα-μεταφορές) και φυσικά κατάργηση των Φοιτητικών Συλλόγων και του φοιτητικού συνδικαλισμού που αποτελούν τη διέξοδο αντίστασης σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Ούτε και οι υπολοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικης. Για αυτό περνάνε το Εθνικό Απολυτήριο και την Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις του λυκείου, ώστε οι όροι εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και απόκτησης ενός πτυχίου με επαγγελματικά δικαιώματα και αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, να γίνουν ακόμα σκληρότεροι. Θέλουν να ευθυγραμμίσουν πλήρως την εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς τα δικαιώματα που κατάφερε να κατοχυρώσει το φοιτητικό και εργατικό κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια τους. Για αυτό ανά πάσα στιγμή υπολογίζουν τις αντιστάσεις μας παραμονεύοντας τη στιγμή που ο συσχετισμός θα γέρνει στο μέρος τους, ώστε να καταργήσουν όλες αυτές τις κατακτήσεις.

Ο ρόλος της Αριστεράς

Για εμάς η Αριστερά οφείλει να συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασιες και τα όργανα πάλης, να ρίξει όλες τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση καλύτερων όρων υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, να φωτίσει το δρόμο και να πολιτικοποιήσει, να θέσει διεκδικητική γραμμή μέσα στους αγώνες. Να συμβάλλει στην υπόθεση οι φοιτητές να γίνουν ενεργά υποκείμενα πάλης. Για αυτό η αντιπαράθεση είναι ζωτικής σημασίας για να αποτιναχτούν λογικές απογοήτευσης και συμβιβασμού που οδηγούν σε δρομους συνδιαλλαγής με το σύστημα και το καθηγητικό κατεστημένο που διόλου κοινά συμφεροντα δεν έχουν με εμάς. Και κυρίως να γίνει αντιληπτό ότι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι πυροτέχνημα, αλλά χρειάζεται συνέχεια και πολιτικοποίηση για να μπορέσει να δώσει νικηφόρα απάντηση.

Οι δημόσιες και δωρεάν σπουδές είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ

Ο δρόμος που προτείνουμε σίγουρα δεν ειναι εύκολος, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει. Χρειάζεται να μπούμε ξανά και πιο μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις. Με τη συμμετοχή στην υπόθεση υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας συγκροτούμαστε πολιτικά, οργανώνουμε τον αγώνα μας, αντιλαμβανόμαστε τους συμμάχους μας. Όπως το φοιτητικό κίνημα έχει ξανακάνει στο παρελθόν ταρακουνώντας το σύστημα και εμποδίζοντας την επίθεσή του. Για αυτό οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούμε κάθε φοιτητή να βοηθήσει στη διαδικασία συλλογής υπογραφών για ορισμό Γενικής Συνέλευσης και στην προσπάθεια μαζικοποίησης της, κόντρα στις απόψεις που είτε το κοντράρουν είτε το μεταθέτουν για αργότερα. Η τελευταία Γενική Συνέλευση, όπως και το πανελλαδικό κλίμα αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια νεολαία που βράζει. Η έκβαση μίας γενικής συνέλευσης δεν είναι από μόνη της αρκετή για να καθορίσει την έκβαση ολόκληρου του αγώνα. Ο αγώνας μας δεν έχει λήξει!

Μέσα στους αγώνες γράφεται ιστορία
Πάλη για σπουδές - δουλειά - ελευθερία

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ούτε στα χαρτιά, ούτε πουθενά - Το ν/σ Πιερρακάκη να αποσυρθεί