Ανταπόκριση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Αγωνιστικών Κινήσεων
(Αθήνα, 27-28/10/25)
Στις 27-28 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων στο Πάντειο. Η διαδικασία συγκαλέστηκε νωρίτερα του συνηθισμένου, έτσι ώστε το δυναμικό των Αγωνιστικών Κινήσεων να μπορέσει να συγκροτηθεί και να ενοποιηθεί μπροστά στα καθήκοντα που γεννούν τα κυβερνητικά σχέδια για μαζική διαγραφή εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών μετά το τέλος της εξεταστικής του Σεπτέμβρη και με ορίζοντα το τέλος την 31η Δεκεμβρίου.
Το σχήμα καλέστηκε να τοποθετηθεί πάνω στην απάντηση που οφείλει να δώσει το φοιτητικό κίνημα στους αντιφοιτητικούς νόμους Κεραμέως-Ζαχαράκη για τα πανεπιστήμια. Κοινός τόπος των τοποθετήσεων ήταν η ότι οι διαγραφές θα οξύνουν σε νέα επίπεδα τους ταξικούς φραγμούς, αλλά και η ανάλυση πάνω στις νέες συνθήκες που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα μέσα στις σχολές. Ζήτημα αποτέλεσαν οι νέοι, αναβαθμισμένοι όροι αποστείρωσης που βρήκαμε με τις πρώτες μας παρεμβάσεις την περίοδο εξεταστικής (κάμερες, καθημερινή καταστροφή πολιτικών χώρων, στοχοποίηση συνδικαλιστών, απειλές για πειθαρχικές διώξεις). Η άμεση εφαρμογή των μέτρων καταστολής του νόμου Ζαχαράκη, δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις του συστήματος να οξύνει την πολιτική της φασιστικοποιησης μέσα στο Άσυλο και ενάντια στα κεκτημένα πολιτικοσυνδικαλιστικα μας δικαιώματα ώστε να χτυπήσει τις αντιστάσεις μας, να τρομοκρατήσει, να περάσει την επίθεση όσο πιο αναίμακτα.
Βάση της αναγκαιότητας ενεργοποίησης των Φοιτητικών Συλλογών ώστε να συγκροτηθεί μέτωπο ενάντια στην επίθεση, αποφασίσαμε την συμβολή του σχήματος στην συγκρότηση Πρωτοβουλιών Φοιτητών ενάντια στις διαγραφές, τα μέτρα καταστολής και το σύνολο των νόμων Κεραμέως-Ζαχαράκη. Μια απόφαση που πατάει πάνω στην ανάγκη να δούμε ξανά τις φοιτητικές μάζες στα αμφιθέατρα των Γενικών Συνελεύσεων ως ενεργά υποκείμενα των αγώνων, να δούμε ξανά τους συλλόγους να γίνονται πραγματικά όργανα πάλης! Αυτή είναι η μόνη κατεύθυνση που μπορεί να σπάσει απόπειρες προχωρήματος ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑΣ διαγραφής φοιτητή, που μπορεί να υπερασπιστεί το Άσυλο Αγώνων, που μπορεί τελικά να κερδίσει!
Από την διαδικασία δεν μπορούσε να λείψει η συζήτηση για τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό και την αλύγιστη Παλαιστινιακή Αντίσταση, καθώς και για τις συγκλονιστικές εικόνες από τις διεθνής διαδηλώσεις αλληλεγγύης των λαών και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα για μια ελεύθερη, ενιαία, ανεξάρτητη Παλαιστίνη από το ποτάμι ως τη θάλασσα. Δεν έλειψε η συζήτηση για την ενίσχυση των αντιπολεμικών-αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων μέσα στις σχολές, βάση των εξελίξεων στην Ουκρανία και την προετοιμασία των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων κάθε χώρας να σύρουν τον πλανήτη σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Τέλος, καταλαβαίνοντας ότι έχουμε μπροστά μας ένα θερμό φθινόπωρο: από τις εξελίξεις στην υπόθεσης του εγκλήματος στα Τέμπη και των αγώνα των απεργών πείνας, την πανεργατική Απεργία της 1ης Οκτώβρη που οφείλει να βρει συνέχεια ενάντια στην διαμόρφωση όρων σύγχρονης σκλαβιάς, τις βάρβαρες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα και της παγκόσμιας πολεμικής προετοιμασίας - έως την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου του '73 και τον γενικό αναβρασμό λαού και νεολαίας που είναι έτοιμος να σκάσει - οι Αγωνιστικές Κινήσεις θέσαμε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης όλων μας των δυνάμεων στην προσπάθεια να βοηθήσουμε την κίνηση του φοιτητόκοσμου κόντρα σε αυταπάτες περί συνδιαλλαγής με τις δυνάμεις του συστήματος, κόντρα στην απογοήτευση του ατομικού δρόμου, κόντρα στα εμπόδια που βάζουν οι δυνάμεις του ρεφορμισμού. Να κάνουμε τις σχολές μας εστίες αγώνα!
Τίποτα δεν χαρίστηκε, όλα κατακτιούνται!
*Η απόφαση του συντονιστικού θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες.