H νεολαία μπροστά σε νέες προκλήσεις

Σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας, σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία, σύσσωμος ο λαός, κλήθηκαν να κουβαλήσουν στις πλάτες τους όλα τα δεινά της κρίσης που περνάει το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα. Είναι γεγονός, ότι η κυβέρνηση και το σύστημα συνολικότερα, με όχημα την πανδημία του κορονοϊού, βάθυναν την επίθεση στον λαό σε όλα τα επίπεδα.

Λαός και νεολαία βίωσαν όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζουν να βιώνουν πρώτα και κύρια όλες τις υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Καλέστηκαν να παραμείνουν σε καραντίνα, για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να τάζει παράλληλα ότι θα στελεχώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Με τη λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας είδαμε βέβαια το εδώ και χρόνια διαλυμένο Ε.Σ.Υ. (με ευθύνη κάθε προηγούμενης κυβέρνησης) να είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ, την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας να προσπαθούν να καλύψουν τις τρύπες του Ε.Σ.Υ. με εθελοντές φοιτητές και συνταξιούχους υγειονομικούς(!), την καραντίνα να λήγει χωρίς κανένα υγειονομικό κριτήριο, αλλά με αποκλειστικό γνώμονα την οικονομία. Και μετά το άνοιγμα του τουρισμού η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο με τα κρούσματα καθημερινά να προσεγγίζουν (ή και προσπερνούν) τα 300…

Η πανδημία του κορονοϊού ήταν μόνο η αφορμή για το ξερίζωμα κάθε έννοιας δικαιώματος. Στελέχη της παγκόσμιας οικονομίας άλλωστε έκαναν λόγω για παγκόσμια κρίση πριν ακόμη την έξαρση της πανδημίας. Με αφορμή την πανδημία είδαμε τις απολύσεις να κορυφώνονται, την ανεργία να εξυψώνεται και τους μισθούς να πετσοκόβονται. Πολλές λαϊκές οικογένειες φτωχοποιήθηκαν, είτε χάνοντας την προηγούμενη δουλειά τους, είτε αδυνατώντας να βρουν κάποια καινούργια. Και όσο για την εργαζόμενη νεολαία… Δουλεύοντας τις περισσότερες φορές μαύρα και ανασφάλιστα δεν δικαιούνταν ούτε καν το επίδομα – ψίχουλα που μοίραζε η κυβέρνηση στην πρώτη φάση της πανδημίας. Όπου και όταν κατάφερνε να βρει δουλειά προφανώς και θα ήταν με τις χειρότερες συνθήκες, ειδικά αν γίνει λόγος για τον κόσμο που δούλεψε σεζόν σε τουριστική περιοχή.

Παράλληλα σε όλα αυτά, η σπουδάζουσα νεολαία φαίνεται ότι από Οκτώβρη και με το ξεκίνημα του νέου εξαμήνου, θα ξανακληθεί να παρακολουθήσει μαθήματα εξ αποστάσεως. Θα κληθεί να συμμετάσχει στην τηλεκπαίδευση των αποκλεισμών και των ακόμη πιο έντονων ταξικών φραγμών. Γιατί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποκλείονται εξ ορισμού οι φτωχότεροι φοιτητές. Οι φοιτητές χωρίς λάπτοπ, χωρίς ίντερνετ, αυτοί που πρέπει να δουλέψουν για να στηρίξουν το νοίκι και τις σπουδές τους. Αυτοί οι φοιτητές είναι που πλήττονται περισσότερο από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας. Αυτοί είναι που απειλούνται από τις δηλώσεις της Κεραμέως για την επαναφορά των διαγραφών φοιτητών. Γιατί οι φτωχότεροι φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπερεντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών. Αυτοί είναι οι άμεσοι αποδέκτες της σκληρής επίθεσης του συστήματος. Αυτοί είναι που το σύστημα θέλει να πετάξει έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσο προχωράει η επίθεση στον λαό και τη νεολαία, το σύστημα σαφώς και θα επιχειρεί να θωρακιστεί από τα ξεσπάσματά τους. Για αυτό τον λόγο προχώρησε στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και το χτύπημα του λαϊκού ασύλου. Το σύστημα θέλει τον λαό υποταγμένο και πειθήνιο, χωρίς διαδηλώσεις και απεργίες. Το πολιτικό σκηνικό μετατοπίζεται όλο και δεξιότερα. Η φασιστικοποίηση της δημόσιας και της πολιτικής ζωής προχωράει κανονικότατα. Το σύστημα έχει αναθέσει στην αστυνομία να τρομοκρατήσει τον λαό και τη νεολαία χτυπώντας διαδηλώσεις, προχωρώντας σε αναίτιες συλλήψεις, φυτεύοντας ψεύτικα κατηγορητήρια. Τόσο πολύ τρέμει τις διαδηλώσεις που ξεσπούν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τόσο πολύ τρέμει τις διαδηλώσεις που έρχονται.

Η εκμετάλλευση, λοιπόν, σε εγχώριο επίπεδο είναι εμφανές, ότι συνεχίζεται κανονικά. Ταυτόχρονα η πανδημία δε στάθηκε εμπόδιο για τη συνέχιση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και των ανταγωνισμών ανάμεσα σε εξαρτημένες αστικές τάξεις για τις μωροφιλοδοξίες τους. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και ο αντιδραστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός που βρίσκεται σε παροξυσμό όλο αυτό το διάστημα. Βαθαίνουν την εξάρτηση της χώρας, ενισχύουν τον εθνικισμό, ρατσισμό και τα πολεμικά κηρύγματα. Στοχοποιούν τους πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα των πολέμων τους, καλλιεργούν το μίσος για να αποπροσανατολίσουν. Μας απειλούν με αύξηση της υποχρεωτικής θητείας και στράτευση στα 18, φορτώνουν το λαό και την εργατική τάξη με νέα βάρη από τις αγορές όπλων πολλών δις. Θέλουν να σύρουν τη νεολαία και τους λαούς σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντά τους, θέλουν να κάνουν τον λαό κρέας στα κανόνια τους. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είναι αντιμέτωποι με τους ίδιους εχθρούς. Τις εξίσου τυχοδιωκτικές και εξαρτημένες αστικές τάξεις και της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και τους ιμπεριαλιστές, οι ανταγωνισμοί και τα συμφέροντα των οποίων κινούν τα νήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνη λύση είναι η κοινή πάλη ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, ενάντια σε κοινούς εχθρούς για μια ζωή με φιλία, ειρήνη, δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Απέναντι σε όλες αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις η νεολαία έχει λύση και διέξοδο. Η προοπτική της είναι στην οργανωμένη πάλη. Η προοπτική της είναι στο πλάι του συμφοιτητή ή του συναδέλφου της στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Είναι στο πλάι των μαθητών (που βρίσκονται πανελλαδικά σε καταλήψεις) και των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αγωνίζονται για υγειονομικά μέτρα προστασίας, καλύτερους όρους μαθημάτων με ολιγομελή τμήματα, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών/τριων. Είναι στην πάλη για την ανακοπή της επίθεσης της πολιτικής των ταξικών φραγμών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το προηγούμενο διάστημα, έγινε μια προσπάθεια απάντησης στην επίθεση που προχωράει. Το φοιτητικό κίνημα έκανε μια προσπάθεια να σπάσει τη χρόνια αποσυγκρότησή του. Με ανεπάρκειες και προβλήματα όπως είναι φυσικό. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Εύκολες λύσεις έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε απλά να προχωρήσει την επίθεση, αλλά έστειλε και τον κόσμο απογοητευμένο στα σπίτια του. Η μόνη προοπτική για τη νεολαία είναι η ένταξη στο κίνημα, η συλλογική κι οργανωμένη πάλη μέσα από τα όργανα του Φοιτητικού Κινήματος ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και τη συνδιαχείριση. Με Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις αγώνα! Με διαδηλώσεις και καταλήψεις!

 • ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘ

 • ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

 • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΥ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ, ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

 • ΟΧΙ ΣΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ – ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

 • ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

 • ΕΙΡΗΝΗ, ΦΙΛΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ