ΒΟΛΟΣ | Να αθωωθούν όλοι οι αγωνιστές! Όλοι/ες στην συγκέντρωση την Τετάρτη 3 Μαΐου, στις 9:00, στα Δικαστήρια

Λίγο καιρό μετά την επίθεση της αστυνομίας στην συγκέντρωση για τη δίκη των τριών αστυνομικών που βασάνισαν τον Βασίλη Μάγγο, την Τετάρτη 3 Μάη, εκδικάζονται ταυτόχρονα τρεις υποθέσεις αγωνιστών, που συμμετέχουν σε τοπικά κινήματα του Βόλου για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού σε καθαρό αέρα, δωρεάν νερό, υγεία και ζωή. Και οι τρεις υποθέσεις αποτελούν πολιτικές διώξεις από την πλευρά του συστήματος και της γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης που υπηρετεί τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες με το δόγμα «όλα για το κεφάλαιο, όλα στο κεφάλαιο» που ξεπουλάει γη, αέρα και νερό για να προχωρήσει η ανάπτυξη της κερδοφορίας των ξένων και ντόπιων αρπακτικών του πλούτου του λαού.

Συμπαραστεκόμαστε στον συμφοιτητή μας, Θ.Σ., ο οποίος συνελήφθη έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στις 13 Ιούνη του ’20 κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ χτύπησαν την μεγαλειώδη πορεία με χημικά και ξύλο χωρίς να υπολογίζουν ούτε τα μικρά παιδιά ούτε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που συμμετείχαν την διαδήλωση. Εκείνο το τριήμερο οργίου κρατικής καταστολής οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους δεν «χόρτασαν» από το χτύπημα της διαδήλωσης. Έβαλαν στόχο τους τον Βασίλη Μάγγο στέλνοντας μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στις μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις, σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους τρεις κατοίκους του χωριού των Σταγιατών που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα να αγωνίζονται για καθαρό, δημόσιο και δωρεάν νερό. Αυτή η δίκη είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα της επίθεσης που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των χωριών του Πηλίου και του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, από την δημοτική αρχή και την αστυνομία, στον αγώνα τους για την περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα των πηγών και της γης και το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού για καθαρό νερό. Σαν το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, έτσι η ιδιωτικοποίηση του νερού των Σταγιατών αποτελεί ένα παράδειγμα της ακόρεστης επιθυμίας του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού συστήματος για ακόμα περισσότερα κέρδη, τα οποία πατάνε πάνω στην σάρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού σε ζωή και υγεία.

Καταγγέλλουμε τις άδικες κατηγορίες με τις οποίες δικάζονται δύο αγωνιστές επειδή διαμαρτυρήθηκαν στο ξεπούλημα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Δύο μόνο μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και λίγο διάστημα μετά το νόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο λαός και οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Για το κεφάλαιο, διεύρυνση της κερδοφορίας από τη διαχείριση. Για το λαό, επιβάρυνση του κόστους για τη συντήρηση και αύξηση των λογαριασμών. Για τους εργαζόμενους, απολύσεις, μειώσεις στους μισθούς, τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών καθώς και το κίνημα υπεράσπισης του νερού των Σταγιατών που αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες λαού και νεολαίας, συνεχίζουν να βρίσκουν απέναντί του όλες τις αστικές κυβερνήσεις, τη Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και το Δήμο Βόλου που ακόμα πρωταγωνιστούν στην προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Πρώτα με την νομιμοποίηση της καύσης σκουπιδιών, τώρα με τη δημιουργία πλωτής πλατφόρμας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Κόλπο του Παγασητικού.

Η ταυτόχρονη εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων αποτελεί κομμάτι της κατεύθυνσης του Δήμου Βόλου και συνολικά του συστήματος να καταστείλει και να τρομοκρατήσει τους λαϊκούς αγώνες. Δεν πρέπει να περάσει!

Να αθωωθούν όλοι οι αγωνιστές!