«Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα. Τον έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να έχουμε ένα γιοφύρι της Άρτας. Θα τηρήσουμε τον νόμο.» [Υπ. Παιδείας για τις 334.000 διαγραφές]
Τι ακριβώς είναι οι διαγραφές;
Ολόκληρος ο Νόμος Κεραμέως (2022) είναι μία αλυσίδα από αντι-φοιτητικές διατάξεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις διαγραφές. Οι κυριότερες είναι:
-Όρια σπουδών. Ο πιο προφανής ρόλος των διαγραφών, η ημερομηνία λήξης για τους φοιτητές που αν βιάζονταν μία φορά να τελειώσουν τις σπουδές τους , τώρα εκβιάζονται με διαγραφή στα ν + ν/2. Και όποιος προλάβει. (άρθρο 76)
-Πειθαρχική ποινή. Δεν χρειάζεται να υπερβείς κάποιο χρονικό όριο, ούτε καν να συμπληρώσεις τα ελάχιστα έτη σπουδών.
Εάν «προκαλείς» (κινητοποιείσαι, διεκδικείς, κ.ο.κ.) απειλείσαι αυτομάτως με ανάκριση από επιτροπή που μπορεί να αποφασίσει ως και την οριστική διαγραφή από τη σχολή. (άρθρο 198)
Χρόνια προσπάθεια
Τις διαγραφές «ολημερίς τις χτίζανε» και στο τέλος «γκρεμίζονταν»:
-1978: νόμος 815 – άρθρο 18 – πρώτη εμφάνιση των ορίων σπουδών. «Γκρεμίστηκε» από το μαχητικό φοιτητικό κίνημα που ξέσπασε για την ανατροπή του.
-1990: νόμος Κοντογιαννόπουλου - Προέβλεπε διατάξεις ιδιαίτερα αναχρονιστικές για τα σχολεία και μεταξύ άλλων τις διαγραφές. Αποσύρθηκε μπροστά στις μαζικές φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις και τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας, Γ. Καλαμπόκα.
-2006-2007: νόμος-πλαίσιο (Γιαννάκου)- διαγραφές μαζί με εξαγγελίες για αναθεώρηση του άρθρου 16. Το φοιτητικό κίνημα σε όλη τη χώρα αρχικά τους χαλάει τα σχέδια και εμποδίζει την αναθεώρηση του άρθρου16.
-2011: νόμος-πλαίσιο (Διαμαντοπούλου) Με βάση τον νόμο αυτόν, το 2014 προετοιμάζονταν οι διαγραφές περίπου 200.000 φοιτητών!
Γιατί τους «καίνε» τόσο οι διαγραφές;
Κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων προσπαθούν δεκαετίες τώρα να τις εφαρμόσουν κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ και των ΗΠΑ. Γιατί η επόμενη μέρα των διαγραφών θέλουν να φέρει:
-Πανεπιστήμια για ακόμα λιγότερους και ακόμα πιο εκλεκτούς. Με χίλιους τρόπους προσπαθούν να «ξεσκαρτάρουν» την τριτοβάθμια από φοιτητές από ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες. Δια στόματος πρωθυπουργού: «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι Πανεπιστήμιο». Οι διαγραφές θα επικυρώσουν με τον πιο σκληρό τρόπο αυτό το «ταξικό κοσκίνισμα» , ώστε να μπούνε όλα σε τάξη. Το παιδί του αστού, αστός και το παιδί του εργάτη, εργάτης.
-Εντατικοποιημένες σπουδές- απόφοιτους προετοιμασμένους για την εργασιακή ζούγκλα. Ο αγώνας δρόμου που ήταν ήδη οι σπουδές γίνεται ακόμα πιο απαιτητικός αφού το «καμπανάκι» των διαγραφών σημαίνει αποκλεισμό. Οι φοιτητές μαθαίνουμε και αποδεχόμαστε από νωρίς ότι αν δεν είμαστε «επαρκείς» μας διαγράφουν, όπως αργότερα στη δουλειά θα μας απολύουν.
-Πειθάρχηση και υποταγή. Η εμπέδωση του «ποιος κάνει κουμάντο» μέσα στο πανεπιστήμιο δεν χωράει δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα. Τα «απείθαρχα» στοιχεία πρέπει να τρομοκρατούνται για να συμμορφώνονται. Μας θέλουν μια γενιά υποταγμένη στην ανεργία, την ημι-απασχόληση και τη φτώχεια, μέχρι να οδηγηθούμε «υπάκουα» σε πολεμικό σφαγείο.
Τι να κάνουμε ;
Μπροστά σε αυτή την επιθετική επιδίωξη, οι φοιτητές δεν έχουμε παρά να οργανώσουμε την απάντησή μας. Και αυτή δεν θα δοθεί από πρυτάνεις ή εκλογές, αλλά από ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα που θα παλεύει για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις. Με μαζική και ξεκάθαρη απαίτηση ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ