Mε αφορμή το μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ στις 13/7: Η υποκρισία τους δεν έχει όρια!

Υποκριτικά κόπτεται ο Πρύτανης του ΑΠΘ Παπαϊωάννου για την υγεία μας! Η νεολαία έχουμε περάσει ενάμιση χρόνο ψυχολογικής πίεσης, χωρίς κοινωνικούς χώρους, με τις σπουδές μας σε καθεστώς αποκλεισμών και τηλεεκπαίδευσης, βλέπουμε τους γονείς μας να χάνουν τις δουλειές τους, τις διαδηλώσεις μας να χτυπιούνται βάναυσα! Το δικαίωμα σε σπουδές και πολιτικές ελευθερίες χτυπιέται λυσσαλέα με τον ν.4777 να εφαρμόζεται, την ίδια στιγμή που η πανδημία χειροτερεύει!

Το μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ στις 13 Ιουλίου προς τους φοιτητές και τους καθηγητές παρουσιάζει τον εμβολιασμό ως την μοναδική πανάκεια για την επιστροφή στα αμφιθέατρα, ακριβώς για να κρύψει και αυτός, την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού. Βγάζει από το κάδρο τις μηδενικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και ιατρών, τις εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών υγειονομικών. Ξεχνά συνειδητά την έλλειψη μέτρων προστασίας σε μαζικούς χώρους εργασίας και τα παστωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ξεχνά να μας εξηγήσει πώς γίνεται μια σειρά χώροι εργασίας και σχολεία να ανοίγουν και οι σχολές να παραμένουν κλειστές 18 μήνες και πώς γίνεται τώρα να θυμήθηκε ότι οι σχολές πρέπει να ανοίξουν, χωρίς μάλιστα καμία αναφορά σε άλλα μέτρα προστασίας, αλλά με μοναδικό «διαβατήριο» τον εμβολιασμό. Ο λόγος φυσικά που οι σχολές παρέμεναν κλειστές ήταν κυρίως πολιτικός, για να αποφευχθεί δηλαδή η συνεύρεση των φοιτητών, σε μια κρίσιμη για το σύστημα πολιτική περίοδο, αυτή της ψήφισης και εφαρμογής του εκτρώματος που λέγεται νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Από την άλλη πλευρά, ο «λεπτομερής υγειονομικός χάρτης για αποφυγή της διασποράς» που επικαλείται ο πρύτανης φαίνεται πως ξέχασε τα στοιχειώδη να κάνει, όπως π.χ. απολυμάνσεις, αντισηπτικά και μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του Κορωνοϊού στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ!

Είμαστε υπέρ του ασφαλούς εμβολιασμού για όλο το λαό, για την ακρίβεια υπέρ συνολικά του δικαιώματος του λαού στη δωρεάν και πλήρη πρόσβαση σε πρόληψη περίθαλψη και θεραπεία. Είμαστε, όμως, κατά της εργαλειοποίησης του εμβολίου για την αποφυγή όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεων του συστήματος για τη διασφάλιση της υγείας μας, κατά της υποκρισίας, κατά των διαχωρισμών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους,κατά της έντασης της φασιστικοποίησης με αφορμή την πανδημία. Για άλλη μια φορά η ξεδιάντροπη πολιτική του συστήματος, έχει ανάγκη να ρίξει την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας στον «απείθαρχο» λαό ακριβώς για να κρύψει την δικιά του. Η υποκρισία κορυφώθηκε με τα 150 ευρώ που τάζει η κυβέρνηση στη νεολαία για να κάνει το εμβόλιο, δηλαδή με μια ξεδιάντροπη κίνηση εξαγοράς των νεολαιίστικων συνειδήσεων και κατευνασμού της οργής από ένα σύστημα που είναι πραγματικά αδιάφορο για την υγεία μας.

Η επιστολή αυτή δείχνει ξεκάθαρα το ρόλο των πρυτάνεων και των μεγαλοκαθηγητάδων ως το μακρύ χέρι του συστήματος μέσα στις σχολές. Ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει το ασφαλείς άνοιγμα των σχολών, που επιτρέπει σε παιδιά από φτωχές και λαϊκές οικογένειες να σπουδάζουμε με δικαιώματα, με πολιτικές ελευθερίες και υγεία είναι ο δρόμος των αγώνων. Των μαζικών διαδηλώσεων, συνελεύσεων, καταλήψεων, του αγώνα ενάντια στη σαπίλα και τη βαρβαρότητα του συστήματος, υπέρ των δικαιωμάτων μας σε υγεία-παιδεία, ενάντια στο μαυρίλα που μας ετοιμάζουν. Αυτόν τον δρόμο θέλουμε να υπηρετήσουμε γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τους κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε.

  • Κάτω ο ν.4777

  • Ίση πλήρης δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό

  • Κάτω η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής

  • Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού

  • Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας

  • Κάτω τα χέρια από το Άσυλο