ΑΘΗΝΑ | ΠΑΠΕΙ: Η τηλεεξεταστική, οι καθηγητικές αυθαιρεσίες και τα μαζικά κοψίματα

Το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες ενός μεγαλειώδη αγώνα της νεολαίας κόντρα στο Ν/Σ Πιερρακάκη και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να αξιοποιήσει κάθε μέσο για να καταστείλει τους αγώνες των φοιτητών. Από την μία αξιοποίησε την κρατική καταστολή, χτυπώντας τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις των φοιτητών, με σκοπό να τρομοκρατήσει την νεολαία. Από την άλλη χρησιμοποίησε την τηλεεξεταστική-τηλεκαταστολή για να χτυπήσει την μαζικότητα των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος.

Οι δυνάμεις του ρεφορμισμού και συγκεκριμένα η ΚΝΕ/ΠΚΣ από την μία, έσπευσαν να αγκαλιάσουν αυτήν την «ευκαιρία», βαφτίζοντάς την ως «αυτογκόλ» της κυβέρνησης και ευκαιρία και να δοθεί αγώνας και να μην χαθεί η εξεταστική. Η τηλεεξεταστική αποδείχτηκε απεργοσπαστικός μηχανισμός ο οποίος εν τέλει υπονόμευσε τις δράσεις των φοιτητικών συλλογών και η μαζικότητα των Γενικών Συνελεύσεων και Διαδηλώσεων έπεσε δραματικά με την εφαρμογή της τηλεεξεταστικής. Από την άλλη οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ παρά τις διακηρύξεις εναντίωσης στις τηλεεξετάσεις, δεν έθεσαν το ζήτημα της αποχής και περιορίστηκαν μαζί με την ΚΝΕ στην συνδιαλλαγή με τους πρυτάνεις για αναβολή των εξετάσεων κατά την διάρκεια των ΓΣ και των διαδηλώσεων της Πέμπτης.

Το μέτρο της τηλεξεταστικής παρουσιάστηκε ως η «ευκαιρία» να περαστούν μαζικά τα μαθήματα. Ο μύθος βέβαια κατέρρευσε όταν διάφοροι «σύμμαχοι» καθηγητές χρησιμοποίησαν τις τηλεεξετάσεις εκδικητικά και προέβησαν σε μαζικά κοψίματα φοιτητών. Συμμάχους έβλεπαν οι δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς σε αυτούς που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν τις πολιτικές του συστήματος...

Συγκεκριμένα στο ΠΑΠΕΙ στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής ο καθηγητής Ηλιόπουλος στο μάθημα Στατιστική ΙΙ έκοψε 233 από τους 260 εξεταζόμενους και στο τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας η καθηγήτρια Χαζτηνταή στο Μάθημα Ι έκοψε 187 από τους 238 εξεταζόμενους. Αυτές οι στάσεις φανερώνουν τον πραγματικό ρόλο των καθηγητών, ο οποίος είναι εχθρικός απέναντι στους αγώνες των φοιτητών και υπηρετούν την πολιτική της εντατικοποίησης και των ταξικών φραγμών, ειδικά με τις απειλές για διαγραφές στα ν+2 έτη να είναι προ των πυλών.

Οι φοιτητές πρέπει να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που τσακίζει την ζωή και τα δικαιώματά της μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του Φοιτητικού κινήματος, τις Γενικές Συνελεύσεις, τις Καταλήψεις και τις Διαδηλώσεις. Πρέπει να αντισταθεί στις Καθηγητικές Αυθαιρεσίες με κινητοποιήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι φοιτητές και όχι μέσω «εκλεγμένων» και αντιπροσώπων. Κόντρα στις λογικές συνδιαλλαγής με το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο και τις πρυτανείες, η οποία οδηγεί στην λογική της ανάθεσης, στον ρεφορμισμό και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

  • Όχι στις μαζικά κοψίματα και τις καθηγητικές αυθαιρεσίες
  • Κινητοποίηση στους καθηγητές Ηλιόπουλο και Χαζτηνταή
  • Αγώνας ενάντια στην εντατικοποίηση, τους ταξικούς φραγμούς και τον νόμο Πιερρακάκη μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, Καταλήψεις, Διαδηλώσεις