ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ψηφίσματα του Σ.Φ. Κτηνιατρικής

1) Ο Σ.Φ. Κτηνιατρικής καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική του συστήματος για τις καταστροφές με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο λαός του Βόλου, αλλά και της Αττικής, από την καταιγίδα τις τελευταίες μέρες. Δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν, αμάξια παρασέρνονται στην θάλασσα, μέχρι και νεκρούς θρηνούμε σε αυτή τη τραγωδία.
 

Λίγο περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τις πυρκαγιές που έκαψαν τις περιουσίες και τις ζωές του λαού της Μαγνησίας. Στη Νέα Αγχίαλο, μάλιστα, από πυρκαγιά προκλήθηκαν και εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας, απειλώντας τη ζωή του κόσμου της πόλης! Για ακόμα μία φορά, την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει, οι εκφραστές του συστήματος αδιαφορούν. Μιλάνε αόριστα για μία «πρωτοφανής κλιματική αλλαγή», αποσύρονται κάθε ευθύνης για τις καταστροφές και τον κίνδυνο και – μαζί με τα φασιστικά τους μαντρόσκυλα – ψάχνουν νέους κατηγορούμενους όπως είδαμε με τα ρατσιστικά πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες που αποπροσανατολίζουν το λαό από τα κοινά συμφέροντα που έχει με τους κολασμένους της γης. Το ίδιο και η «τοπική αυτοδιοίκηση» ως ένας κρατικός μηχανισμός, στηρίζει αυτή την πολιτική και κοροϊδεύουν τον λαό, μεταθέτοντας μαζί με το κράτος ευθύνες ο ένας στον άλλο: από το δήμο στην περιφέρεια, από την περιφέρεια στο δήμο, από το δήμο στο κυβερνητικό προσωπικό, από το κυβερνητικό προσωπικό στην αντιπολίτευση, από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ώστε, τελικά, να στοχεύσουν όλοι μαζί τον «ανεύθυνο» λαό!

Το μόνο που έκανε «σωστά» το κράτος και η αστυνομία ήταν να στείλει ένα SMS να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Υιοθέτησαν ξανά το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, όπως στην πανδημία, αδιαφορώντας για το πως θα δουλέψουν και πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι της περιοχής. Πραγματικά, το κεφάλαιο δεν δίνει δεκάρα για τις ζωές του λαού και της εργατιάς. Δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους χιονιάδες κλπ. και νοιάζεται μόνο για το πως θα κερδοφορήσει ακόμα περισσότερο στις πλάτες μας!

Σε μια Ελλάδα που καίγεται ολοσχερώς, που υφίσταται μια τεράστια οικολογική καταστροφή και όπου ολόκληρα σπίτια βυθίζονται κάτω από το νερό λόγω πλημμύρας, ο πρωθυπουργός μας μιλάει για τη μανία της φύσης. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν συστηματικά να αποκρύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους. Το αφήγημα έχει ως εξής: η φύση είναι αυτή που έχει το πρόβλημα, ενώ η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο που μπορεί κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες. Προφανώς τα συστημικά ΜΜΕ δε θα μιλήσουν για τις πραγματικές αιτίες της "τραγωδίας": την υποστελέχωση της πυροσβεστικής, τις ελλιπείς και απαρχαιωμένες της υποδομές, την παντελή απουσία σχεδιασμού. Όλα αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και των υπολοίπων μνημονιακών κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τη χώρα ως ένα ευρύ πεδίο κερδοσκοπίας και τις ζωές του λαού ως απόλυτα αναλώσιμες. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό,τι καταστροφή έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Για τα σπίτια που έγιναν στάχτη και γι' αυτά που πλέον θυμίζουν ναυάγια, για τα δάση που παραδόθηκαν στις φλόγες αφήνοντας τους οικισμούς απροστάτευτους απέναντι στις πλημμύρες, για τα απανθρακωμένα και τα πνιγμένα ζώα, για τις χαμένες ανθρώπινες ζωές.
 

Το σύστημα δεν σκοπεύει να σταματήσει την απάνθρωπη εκμετάλλευση της εργατιάς, την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, μέσω της ακρίβειας και της θυσίας των δικαιωμάτων του λαού για τα κέρδη του. Αλλά ο λαός μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική με την πάλη του! Χρειάζεται η οργή μας να γίνει οργάνωση και αγώνας. Η νεολαία να συσπειρωθεί στους συλλόγους της. Οι κάτοικοι στις γειτονιές τους. Οι εργαζόμενοι στα όργανα πάλης τους. Πρέπει να πιστέψουμε τις δυνάμεις μας πως μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή μας, να κερδίσουμε δικαιώματα, να κατακτήσουμε καλύτερους όρους ζωής. Να μην επιστρέψουμε ξανά ένα τέτοιο έγκλημα σε βάρος του λαού, να μην αποδεχτούμε την κανονικότητα που μας υπόσχονται!

·       Πλήρης αποζημίωση των πληγέντων για τις ζημιές.

·       Μέτρα πρόληψης για τις φυσικές καταστροφές.

·       Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δεν πήγαν στις δουλειές τους.

 

 2) Σαν να μην έλειπαν οι νεκροί από τις φωτιές και τις πλημμύρες, χθες το βράδυ γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη στυγνής δολοφονίας όπου το πλήρωμα της  Blue Horizon πετάει τον 36χρονο Αντώνη στην θάλασσα από όπου και ξεβράζεται νεκρός.

Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας με περίσσιο θράσος αναφέρει πως εκείνη δεν έχει καμία ευθύνη! Όλο το καλοκαίρι οι τραμπουκισμοί στις εισόδους των πλοίων για ψωροδεκάρες (υπόδειξη φοιτητικών πάσο κτλ.) ήταν μια κανονικότητα και αυτή ακριβώς είναι η γραμμή της εταιρείας. Μιας εταιρείας που, όπως και κάθε άλλη, ζυγίζει το ευρώ και το κέρδος περισσότερο ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή. Αυτή η δολοφονία δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό, μία λάθος στιγμή! Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα εισιτήριο κοστίζει όσο μια ανθρώπινη ζωή.

Είναι αποτέλεσμα του συστήματος που αφήνει το κεφάλαιο να μας σκοτώνει. Ο καπιταλισμός μας δολοφονεί καθημερινά και τα παπαγαλάκια του μας βαφτίζουν και θύτες. Καθόλου δεν άργησαν τα ΜΜΕ να βγάλουν λάδι την εταιρεία, να ξεπλύνουν το έγκλημα της ρίχνοντας το φταίξιμο μόνο στους εργαζόμενους ή στην αμέλεια του ίδιου του νεκρού. Ενώ ο Βαρβιτσιώτης, υπουργός ναυτιλίας, χωρίς καμία ντροπή δήλωσε πως ναι μεν θρηνούμε για τον νεκρό αλλά και για τους <<καημένους>> τους εργαζόμενους που ξαφνικά βρέθηκαν κατηγορούμενοι για φόνο. 

Σε αυτόν τον κόσμο δεν χωράνε οι φτωχοί, οι απλοί εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι μαθητές και φοιτητές από λαϊκά στρώματα, οι πρόσφυγες, οι γυναίκες του λαού, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα ΑΜΕΑ…

Πρέπει ο λαός να βγει μαζικά στον δρόμο, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τη ζωή που του κλέβουν διαρκώς. Μόνο με οργανωμένη και ανυποχώρητη πάλη θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας!