Self tests: Η ατομική ευθύνη στο μεγαλείο της!

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας στη χώρα και βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο, με πάνω από 8000 νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και εκατοντάδες διασωληνωμένους. Η κατάσταση αυτή συνιστά αποτέλεσμα της διαχείρισης από πλευράς κυβέρνησης και συστήματος, που αφήνει το λαό εκτεθειμένο στον ιό και το σύστημα υγείας υπό κατάρρευση. Όπως όλους αυτούς τους μήνες, η «ατομική ευθύνη» πλασαρίστηκε ως πανάκεια, έτσι και τώρα, ενισχύεται το ίδιο αφήγημα με τα self tests.

Μετά τις οριστικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, βλέπουμε πόσο προβληματικό και επικίνδυνο μέτρο αποτελούν. Τα θετικά rapid test δε θα επιβεβαιώνονται με μοριακό τεστ,όπως γινόταν ως τώρα, παρά μόνο με 2ο rapid. Σε περίπτωση αρνητικού rapid τεστ σε άτομο με συμπτώματα κορωνοϊού, δεν προβλέπεται κάποιο νέο τεστ. Με λίγα λόγια, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι θα πρέπει να κυκλοφορούν κανονικά και να διασπείρουν τον ιό! Παράλληλα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και για την αξιοπιστία αυτών των τεστ, ειδικά εφόσον θα διενεργούνται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία αντίστοιχη εμπειρία. Τα «εκπαιδευτικά βιντεάκια» δεν αρκούν για να γίνει κανείς ειδικός στη διαδικασία, από τη λήψη δείγματος μέχρι την ερμηνεία του αποτελέσματος. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, είναι δεδομένο ότι θα βιώνουν πίεση από τους εργοδότες τους να μη δηλώσουν το θετικό αποτέλεσμα, ώστε να συγκαλυφθούν τα κρούσματα και να μην κλείσει η επιχείρηση. Φαίνεται ότι το σύστημα, με εργαλείο τα self test, «κλείνει» τις πύλες των νοσοκομείων προς το λαό και «ανοίγει» διάπλατα την οικονομία και των τουρισμό.

Εδώ και ένα χρόνο ο λαός ζητούσε μαζικά και δωρεάν τεστ, αλλά έπαιρνε την απάντηση από την κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.  Αντ’ αυτού, έβλεπε μόνο πρόστιμα, απαγορεύσεις και καταστολή. Τα κατασταλτικά αυτά μέτρα, πέρα από τον υποτιθέμενο «υγειονομικό» χαρακτήρα, είχαν ως στόχο και να κρατήσουν το λαό και τη νεολαία στο περιθώριο, ώστε να μην αντιδράσει σε μια σειρά από αντιλαϊκές διατάξεις που αφορούν την εκπαίδευση, την δουλειά, τα δημοκρατικά δικαιώματα κ.ά. Η κυβέρνηση, μετά τη λαϊκή αντίδραση και κατακραυγή των τελευταίων μηνών, θέλει να δώσει την εικόνα ότι αλλάζει τη διαχείριση της πανδημίας με μέτρα πιο «έξυπνα» και φιλολαϊκά. Τα self test, όμως, δεν αποτελούν μέτρο που μπορεί να προσφέρει μαζική, δωρεάν και αξιόπιστη διάγνωση στο λαό.

Εκτός από την λαϊκή αγανάκτηση, βιώνει επίσης πιέσεις από το κεφάλαιο για να ανοίξει την οικονομία και τον τουρισμό, ώστε να διασφαλίσει τα κέρδη του. Το «άνοιγμα» περιλαμβάνει μόνο self tests και κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας πέφτει για μια ακόμη φορά στις πλάτες του λαού, από την πρόληψη μέχρι και τη διάγνωση.

Τα self tests αναγορεύονται και στην «λύση» για το άνοιγμα των σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να εξαγγείλει ότι θα είναι υποχρεωτικά για δασκάλους, καθηγητές και μαθητές. Όποιος μαθητής δεν φέρει μαζί του υπεύθυνη δήλωση γονέα ότι το τεστ διενεργήθηκε και ήταν αρνητικό, θα αποκλείεται αυτόματα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πανεπιστήμιο, οι Σύγκλητοι της λεγόμενης «ακαδημαϊκής κοινότητας» αποδεικνύουν και πάλι ότι δεν νοιάζονται για τα δικαιώματα των φοιτητών και λειτουργούν ως υλοποιητές της κρατικής πολιτικής. Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητά την επαναλειτουργία των σχολών, με μοναδική προϋπόθεση την διενέργεια self tests. Αδιαφορεί για πραγματικά μέτρα προστασίας (μαζικά δωρεάν αξιόπιστα τεστ με κρατική ευθύνη, ολιγομελή τμήματα, μέσα ατομικής προστασίας, καθαριότητα).

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση και το σύστημα, που έχει ως ρόλο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να διεκδικήσει τη ζωή και τα δικαιώματά του. Να απαιτήσουμε:

  • Μαζικά, δωρεάν αξιόπιστα τεστ με ευθύνη του κράτους
  • Μαζικούς, δωρεάν εμβολιασμούς
  • Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις στην υγεία - μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων
  • Άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ
  • Μέτρα προστασίας ως προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων
  • Ίση, πλήρη, δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό