Σπουδές - Ελευθερίες - Ζωή κερδίζονται στους δρόμους! Αντίσταση - Οργάνωση στους Συλλόγους!

Συνάδελφε/συναδέλφισσα, οι φετινές φοιτητικές εκλογές μας βρίσκουν αντιμέτωπους με την αναβαθμισμένη επίθεση του συστήματος απέναντι στη νεολαία και το λαό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ ένα χρόνο κλιμακώνοντας την επικινδυνότητα για τους λαούς του κόσμου. Στο φόντο της ακρίβειας, της φτωχοποίησης, της ανεργίας βλέπουμε τα δικαιώματά μας καταστρατηγούνται μέρα με τη μέρα, ενώ το πρόσφατο έγκλημα του συστήματος στα Τέμπη ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο βάρβαρο τρόπο πόσο αναλώσιμες βλέπουν τις ζωές μας...

Η επίθεση στην εκπαίδευση προχωράει. Η εφαρμογή των νόμων Κεραμέως έχουν διαμορφώσει ένα Πανεπιστήμιο ακόμη πιο αφιλόξενο και ταξικό. Η ΕΒΕ και η τράπεζα θεμάτων άφησαν δεκάδες χιλιάδες νέους εκτός τριτοβάθμιας. Η καθημερινότητα των φοιτητών είναι εκείνη της εντατικοποίησης των ρυθμών σπουδών, υπό το άγχος των διαγραφών στα ν+ν/2 έτη. Τσακίζονται επαγγελματικά δικαιώματα σε μία σειρά από σχολές, με πρόσφατα παραδείγματα να αποτελούν η αφαίρεση της «διδακτικής επάρκειας» από τις καθηγητικές σχολές, όπως και το χτύπημα στα πτυχία των γεωπονικών και καλλιτεχνικών σχολών, ενώ η επίθεση στο -ήδη χτυπημένο- δωρεάν πλέγμα(σίτιση-στέγαση-συγγράμματα-μεταφορές) προχωράει. Να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας στις σπουδές!

Οι αγώνες μας βρίσκονται στο στόχαστρο. Μέσα σε μία χρονιά που ξεκίνησε με τις αναγγελίες εισόδου της ΟΠΠΙ στα Πανεπιστήμια, στην οποία γίναμε επανειλημμένα μάρτυρες της καταπάτησης του λαϊκού ασύλου στις σχολές και των πειθαρχικών διώξεων εις βάρος συνδικαλιστών φοιτητών, καταλαβαίνουμε πως η κυβέρνηση παλεύει αδιάκοπα να τρομοκρατήσει την πάλη μας. Αυτό επιβεβαιώνει και η προσπάθεια ενσωμάτωσής των φοιτητικών συλλόγων στον κρατικό μηχανισμό μέσα από τις ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των «συμβουλίων των φοιτητών», που αποτελούν πτυχή του νέου νόμου-πλαίσιο. Η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες είναι καθήκον!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποτελούν όργανα πάλης των φοιτητών για ζωή με δικαιώματα. Συγκροτήθηκαν από τους ίδιους τους φοιτητές, λειτουργούν ανεξάρτητα από τους θεσμούς του κράτους και αποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες. Ιστορικές στιγμές για το φοιτητικό κίνημα όπως η ανατροπή του νόμου 815, οι κατακτήσεις των φοιτητών στο κίνημα του '06-'07, το κίνημα ενάντια στο σχέδιο Αθηνά το 2013, επιβεβαιώνουν τη δύναμη των φοιτητών και τους φόβους του συστήματος. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο 4777 και την είσοδο της ΟΠΠΙ στις σχολές, δίπλα στη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στις απεργιακές κινητοποιήσεις καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη δείχνουν το δρόμο στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε!

Οι φοιτητικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις ηλεκτρονικές εκλογές-φιάσκο για τα Συμβούλια Κεραμέως που κάλεσε τους φοιτητές η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αποτελούν εντελώς διαφορετική διαδικασία από εκείνη των κοινοβουλευτικών εκλογών. Από τις φοιτητικές εκλογές προκύπτουν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων, τα οποία - μαζί με τις γενικές συνελεύσεις - αποτελούν όργανα πάλης των φοιτητών. Η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές για την αγωνιστική συγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων, είναι καθοριστική για τους αγώνες του αύριο. Χρειάζεται να βάλουμε φραγμό στην προσπάθεια διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων από τις συστημικές παρατάξεις(ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-bloco), που ως φερέφωνα των κυβερνήσεων παλεύουν να κρατήσουν το φοιτητικό κίνημα στον πάγο. Οφείλουμε να κοντραριστούμε στις δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς(ΠΚΣ&ΕΑΑΚ) που ακολουθούν το δρόμο της ανάθεσης και της συνδιαλλαγής με τις πρυτανείες, τις κοσμητείες και το καθηγητικό κατεστημένο, χωρίς να συμβάλουν στην ανάπτυξη αγώνων για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής. Τα διαπιστευτήρια που έδωσε η ΠΚΣ όλη την περασμένη χρονιά ως πρώτη δύναμη στους φοιτητικούς συλλόγους, επιβεβαίωσαν την απροθυμία της να συμβάλει στην οικοδόμηση του φοιτητικού κινήματος.

Στις 10 Μαΐου στηρίζουμε-ψηφίζουμε τη φωνή της αντίστασης και της διεκδίκησης απέναντι στη βαρβαρότητα του συστήματος, της ανεξαρτησίας των φοιτητικών συλλόγων από το κράτος και τους μηχανισμούς του, της αντιπολεμικής-αντιΐμπεριαλιστικής πάλης. Με την αριστερά των αγώνων – όχι της ενσωμάτωσης και της υποταγής.

Στις 10 Μάη στηρίζουμε - ψηφίζουμε Αγωνιστικές Κινήσεις!