ΒΟΛΟΣ | Απέναντι στην εγκληματική διαχείριση των καταστροφών, να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης!

Για σχεδόν δύο εβδομάδες, καθημερινά, ο λαός της Θεσσαλίας παλεύει μόνος του να σώσει τη δουλειά, τη καλλιέργεια, το σπίτι, την υγεία, τη ζωή του. Το βιός του έχει καταστραφεί. Δεκάδες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Τα χωριά, τα κοπάδια και η ύπαιθρος του κάμπου έχουν πνιγεί. Στο Νότιο Πήλιο, οι ζημιές σε δρόμους, γέφυρες, καλλιέργειες και υποδομές είναι τεράστιες.

Δύο εβδομάδες μετά τις βροχοπτώσεις, το νερό έρχεται λειψό και μολυσμένο. Είναι άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί σε ασφαλή επίπεδα για οικιακή χρήση και χρήση υγιεινής. Η μία εξάδα εμφιαλωμένου που μοίρασε για πέντε μέρες ο Δήμος Βόλου – ο οποίος θέλει τον λαό να ζητιανεύει μέχρι και το νερό του – δεν έφτασε ούτε για «ζήτω». Οι κάτοικοι καλούνται να καθαρίσουν – μόνοι τους! – την υγειονομική βόμβα της λάσπης-σκόνης-λιμναζόντων νερών αλλά και να συλλέξουν – μόνοι τους! – τα πνιγμένα κοπάδια και αδέσποτα από τον κάμπο και τις γειτονιές. Το κεφάλαιο και το σύστημα, που αδιαφορούν παντελώς για τις ζωές του λαού και της νεολαίας, βάζουν τώρα τους πολιτικούς εκφραστές τους (κυβέρνηση, δήμος και περιφέρεια) να λένε ότι πιάστηκαν απροετοίμαστοι από την «πρωτοφανή κλιματική αλλαγή» και να αποποιούνται κάθε ευθύνης για τον κίνδυνο, τις ζημιές και τη καταστροφή. Για να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι από τις πλημμυροπαθείς περιοχές, το κράτος ήταν απών. Όμως όταν οι κάτοικοι της Λάρισας κατήγγειλαν αυτή την κατάσταση, το κράτος επενέβη αποτελεσματικά, αφήνοντας τις ΔΙΑΣ και τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώσουν τους διαδηλωτές!!

Εν μέσω εξεταστικής περιόδου, οι φοιτητές βιώσαμε όλη αυτή την καταστροφή μαζί με τον λαό της Θεσσαλίας. Με την λάσπη να φτάνει το 1,50 μέτρο έξω από τις εισόδους των σπιτιών μας, τους δρόμους να μετατρέπονται σε αδιάβατα ρέματα, μείναμε εγκλωβισμένοι επί μέρες. Χωρίς ρεύμα, χωρίς τρεχούμενο ή πόσιμο νερό. Στο Βόλο, ήδη κομμάτι του φοιτητικού σώματος έχει φύγει λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και τον υγειονομικό κίνδυνο που επικρατεί στην πόλη. Οι πλημμυρισμένες-λασπωμένες-μολυσμένες υποδομές των σχολών έχουν αναστείλει κάθε λειτουργία μέχρι τον έλεγχο των χώρων, ωστόσο τα λόγια του πρύτανη, όταν ανακοινώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των υποδομών του πανεπιστημίου και την συνέχιση της εξεταστικής κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά.

Μπροστά στο συνολικό μέγεθος της καταστροφής – ζώντας την απελπισία και την οργή του λαού και της εργατιάς της πόλης – η «σιωπηλή απαίτηση» του συστήματος, της κυβέρνησης, των πανεπιστημιακών αρχών και καθηγητικού κατεστημένου να επιστρέψουμε στην «ακαδημαϊκή κανονικότητα» των εξετάσεων όταν δοθεί το πράσινο φως – βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Την ίδια στιγμή, οι διοικητικές αρχές δεν βγάζουν ούτε κιχ για τα παιδιά και τους φοιτητές που προέρχονται από φτωχές-λαϊκές οικογένειες οι οποίες πλήγηκαν από τις πλημμύρες. Σε αυτές τις συνθήκες, οι προτάσεις για τηλε-εξετάσεις (!) και η αναζήτηση «εναλλακτικών» τρόπων εξέτασης – βάζουν πλάτη στο σύστημα!!! Στο ίδιο το σύστημα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιστρέψει ομαλά στην εγκληματική κανονικότητά του χωρίς να καταγγελθεί! Την ίδια κανονικότητα που πνίγει, καίει και δολοφονεί, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερα κέρδη για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο σε βάρος του λαού και της εργατιάς!!!

- Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, σε αυτή την τωρινή κατάσταση απόγνωσης και οργής, που βιώνει ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλίας, προτάσσουμε το δρόμο της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της συγκρότησης αγώνων διεκδίκησης.

- Θεωρούμε αναγκαία την εξασφάλιση αποζημιώσεων για όλους τους πληγέντες, την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια-δουλειές-καλλιέργειες και στις παροχές νερού ώστε να είναι ασφαλές και καθαρό για όλους.

- Θεωρούμε αναγκαία την κατοχύρωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου για όλους τους φοιτητές που ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, που παλεύουν να προστατεύσουν την υγεία τους, το βιός των οικογενειών τους, που βρίσκονται αποκλεισμένοι λόγω της εγκληματικής απουσίας αντιπλημμυρικών έργων και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.

- Τα μαθήματα πρέπει να θεωρηθούν ως περασμένα χωρίς εξετάσεις, ως μια λύση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουμε αυτή τη στιγμή.

Κόντρα στην πολιτική του συστήματος που θέλει να επιστρέψει ήσυχα και ομαλά στην εγκληματική κανονικότητα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που πνίγει, καίει, δολοφονεί το λαό, τους πρόσφυγες, την εργατιά για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, καλούμε την σπουδάζουσα νεολαία να οργανωθεί στους φοιτητικούς συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις, να διεκδικήσει τα δικαιώματα και τη ζωή που το σύστημα τσακίζει!