ΒΟΛΟΣ | ΗΜΜΥ - Να γυρίζουμε την πλάτη στην Αριστερά της ηττοπάθειας και της υποταγής!

Μία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, το σχήμα των Αγωνιστικών Κινήσεων στους ΗΜΜΥ Βόλου κατέθεσε ψήφισμα για την οργάνωση Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης ώστε ο Φοιτητικός Σύλλογος να συζητήσει τους εκλογικούς κανονισμούς, να αποφασίσει περί της εφορευτικής επιτροπής και να πάρει τη διαδικασία της 10ης Μάη στα χέρια του! Το ψήφισμα απορρίφθηκε με… συνοπτικές διαδικασίες από την αυτοδυναμία του σχήματος ΡΕΥΜΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο, μία αριστερή δύναμη η οποία, όχι μόνο επέλεξε να προβεί σε χαντάκωμα της συλλογής υπογραφών που ακολουθήσαμε για το κάλεσμα της προεκλογικής συνέλευσης, αλλά και εξέφρασε μία θρασύτατη στάση κοινοβουλευτικού ηγεμονισμού ως 1η δύναμη στον σύλλογο.

 

Οι τραμπουκισμοί, οι λάσπες και οι εκλογικοί κρετινισμοί δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα! Παλεύουμε για την πολιτική ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων!

 

  • Θυμίζουμε στο ΡΕΥΜΑ ότι ο φοιτητικός σύλλογος δεν είναι το πολιτικό τους σχήμα. Οι συζητήσεις εντός ενός πολιτικού σχήματος δεν αντιστοιχούν με μία Γενική Συνέλευση και ένα απολογισμό στα πλαίσια των μαζικών διαδικασιών. Θυμίζουμε στο ΡΕΥΜΑ ότι δεν είναι υποκείμενο των αγώνων και του Φοιτητικού Κινήματος.
  • Το υποκείμενο που θα σηκώσει την υπόθεση της πάλης και του αγώνα είναι η ίδια η σπουδάζουσα νεολαία η οποία πρέπει να συζητάει συλλογικά, να ζυμώνεται πολιτικά και να οργανώνεται με βάση τις δυνάμεις και διαθέσεις που κατακτά. Η οποία θα βρίσκεται μαζικά στις Γενικές της Συνελεύσεις, τις Καταλήψεις, τις Διαδηλώσεις δίπλα στο λαό.

Οι φοιτητικές εκλογές – μια κατάκτηση της πάλης του Φοιτητικού Κινήματος – αποτελούν υπόθεση των ίδιων των φοιτητών/τριών αφού συμμετέχουν σε μία προεκλογική πολιτική ζύμωση, ψηφίζουν τα διοικητικά τους συμβούλια και ορίζουν εκ νέου την διαδικασία λήψης αποφάσεων στις γενικές συνελεύσεις (το ανώτατο όργανο των φοιτητικών συλλόγων). Μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές ισούται με την ουσιαστικότερη λειτουργία των συλλόγων και, με αυτή την λογική, θεωρούμε τις φοιτητικές εκλογές ως ένα «κινηματικό κόμβο» (ας μας επιτρέψει την χρήση του όρου το σχήμα Reverso στους ΗΜΜΥ, που κράτησε στάση 50-50 για τη συλλογή υπογράφων και την πρότασή μας να βοηθήσουν με τις υπογραφές).

  • Αλλά και με δικά μας λόγια, δεν τις θεωρούμε «γραφειοκρατία» αλλά, για εμάς, οι φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη είναι υπόθεση του Φοιτητικού Κινήματος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

 

Με την Αριστερά των Αγώνων – Όχι της Ενσωμάτωσης και της Υποταγής

 

Διανύουμε μία περίοδο που η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να επιτεθεί στις φοιτητικές εκλογές με την ψήφιση του νόμου Κεραμέως και την εφαρμογή των διατάξεών του για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, κρατικές παρεμβάσεις και ενιαία ψηφοδέλτια. Το σύστημα προσπάθησε να μετατρέψει τους συλλόγους σε άκακα 15μελή συμβούλια φοιτητών: να απαλλαχτεί από τα πολιτικά σχήματα και τις φωνές που προωθούν την μαζική αντίσταση, τη διεκδίκηση και την οργάνωση ενάντια στην πολιτική που διαλύει τις ζωές και τα δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας. Την στιγμή:

  • που η επίθεση στην εκπαίδευση προχωράει με ταχύς ρυθμούς (εφαρμογή νόμων Κεραμέως σε σχολεία και σχολές, τσάκισμα επαγγελματικών δικαιωμάτων και πτυχίων, χτύπημα του -ήδη διαλυμένου- δωρεάν πλέγματος (σίτιση, στέγαση, μεταφορές)),
  • που η εργασιακή προοπτική μας είναι ένα μέλλον ανεργίας, εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας, και
  • που οι ανταγωνισμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Δύσης και Ρωσίας στην Ουκρανία απειλούν τους λαούς όλου του πλανήτη με μία γενίκευση του πολέμου και τον πυρηνικό όλεθρο,

 

Να στηρίξουμε τις φωνές της Αντίσταση και Διεκδίκησης δικαιωμάτων, της Οργάνωσης της νεολαίας στους φοιτητικούς συλλόγους και τους χώρους δουλειάς της. Να στηρίξουμε τη φωνή που θέλει να συμβάλει στην αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική-αντισυνδιαχειριστική πάλη.

Στις 10 Μάη, ψηφίζουμε-στηρίζουμε Αγωνιστικές Κινήσεις.