ΑΘΗΝΑ | ΣΕΤΠ ΠΔΑ (ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας): Με γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες-υγεία

Να οργανωθούν οι φοιτητές στα συλλογικά τους όργανα!

Έργα και µέρες του ΠαΔΑ στην πανδηµία

Το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής για ακόµη µια φορά µας αποδεικνύει την πρωτοπορία του ως ίδρυµα. Ακόµα και µέσα σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ήρθαν µε την πανδηµία, το Πανεπιστήµιο φαίνεται ότι έχει βάλει στόχο να αποδείξει σ’ όλους ότι δεν είναι πια ένα απλό ΤΕΙ. Προχώρησε σε εκπαίδευση στους εµβολιασµούς φοιτητών του τµήµατος ∆ηµόσιας και Κοινοτικής Υγείας µέσω εξ’ αποστάσεως προγράµµατος που υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+. Προχώρησε σε διαδικτυακή εκδήλωση µε θέµα «Φυσικοθεραπεία σε ασθενείς µε COVID-19 από τη ΜΕΘ… έως το σπίτι» µε σκοπό την ανάδειξη και προβολή του ρόλου του φυσικοθεραπευτή στην πανδηµία. Μάλλον µόνο σε κατάσταση πανδηµίας είναι σηµαντικός ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή για το ΠαΔΑ, γιατί πριν δυο χρόνια κατά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά το τµήµα αυτό πήγαινε για συγχώνευση. Αυτό το διάστηµα όµως δεν είχαµε µόνο καινοτόµες εκδηλώσεις! Προχώρησε και στον εξοπλισµό µε ατοµικές προστατευτικές ασπίδες τα Πανεπιστηµιακά Νοσοκοµεία. Ο εξοπλισµός αυτός κατασκευάστηκε από εθελοντική οµάδα προπτυχιακών και µεταπτυχιακών φοιτητών από σχολές του Πανεπιστηµίου. Άλλωστε είµαστε «όλοι σε αυτό µαζί»! Εδώ έρχεται και η εύλογη ερώτηση, το κράτος γιατί δεν παρέχει και δεν παρείχε όλο το προηγούµενο διάστηµα τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισµό στα Νοσοκοµεία; Γιατί χρειάζεται απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία φοιτητών για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες; Το κράτος, κατέφυγε στην προσφυγή στον εθελοντισµό µε κάλεσµα στο λαό να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

«Κανονικότητα» µε...Τηλεκπαίδευση

Ο «εκσυγχρονισµός» του ιδρύµατος άνθισε και στο κοµµάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το ΠΑ∆Α προµήθευσε µε εξοπλισµό όλα τα µέλη ∆ιδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, προκειµένου να ανταποκριθούν «αποτελεσµατικά» στις ανάγκες της τηλεργασίας! Όσοι φοιτητές όµως δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισµό «δεν πειράζει» και να µην παρακολουθήσουν τα µαθήµατα για το Πανεπιστήµιο. Είναι ξεκάθαρο πως µε την τηλεκπαίδευση αποκλείονται αυτόµατα δεκάδες φοιτητές. Φοιτητές από τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώµατα που µπορεί να µην έχουν υπολογιστή, καλό smartphone ή σύνδεση στο Ίντερνετ και χωρίς την δυνατότητα να τα προµηθευτούν. Αλλά ακόµη και να τα έχουν, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να τα µοιράζονται µε αδέρφια που κάνουν και αυτά µαθήµατα ή γονείς που εργάζονται. Βέβαια, για τους φοιτητές που νοσούν ή είναι σε ευπαθείς οµάδες και καθηµερινά απειλείται η υγεία τους, δεν υπάρχει καµία σκέψη και µέριµνα απ’ το πανεπιστήµιο. Κυβέρνηση-Υπουργείο και από κοινού πρυτάνεις και µεγαλοκαθηγητάδες όλο αυτό το διάστηµα έδειξαν µε ωµό τρόπο την κυνικότητά τους για τους φοιτητές και τα δικαιώµατά τους.

Αυτοί που έχουν την δυνατότητα και τα παρακολουθούν βέβαια, έρχονται αντιµέτωποι µε την εντατικοποίηση και την καθηγητική αυθαιρεσία στο έπακρο. Ξεχείλωµα ωρολογίου προγράµµατος, επιπλέον µαθήµατα ακόµη και Σαββατοκύριακα, σε διακοπές και επίσηµες αργίες, αύξηση των εργασιών και των τεστ, επιβολή απουσιών εκεί που δεν υπήρχαν και τα παραδείγµατα δεν τελειώνουν εδώ. Τα παραπάνω παραδείγµατα µας δείχνουν ότι µε την εφαρµογή των ηλεκτρονικών µαθηµάτων ήρθε να εντατικοποιηθεί ακόµη περισσότερο η ζωή µας στη σχολή. Με τα τηλεµαθήµατα προσπαθούν να εµπεδώσουν στις συνειδήσεις της νεολαίας ότι πλέον έτσι θα γίνεται η εκπαίδευση και µετά το τέλος της πανδηµίας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να συµβάλλει και το πολυνοµοσχέδιο για την παιδεία που πρόκειται να ψηφιστεί µέσα στον Ιούνη (10/6). Εντατικοποίηση, εξόντωση των φοιτητών µε υποχρεωτικά µαθήµατα, εργασίες και προόδους σχεδόν σε κάθε µάθηµα. Και όπου παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία λόγω απεργιών, κινητοποιήσεων ή καταλήψεων θα γίνονται τηλεµαθήµατα! Γεγονός που δηλώνει πως ήρθαν για να µείνουν αφήνοντας πολύ αρνητικές παρακαταθήκες για τους φοιτητές.

Μετά τα τηλεµαθήµατα ακολουθεί και η τηλεξεταστική

Με όλα αυτά τα τεχνικά προβλήµατα που προηγουµένως αναλύσαµε, έρχεται και η εξεταστική στην οποία δεν αρκεί απλά να έχεις υπολογιστή ή κινητό πρέπει να έχεις και τα δυο και όλα τα περιφερειακά τους καθώς δεν αρκεί απλά να εξετάζεσαι, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σε βλέπει ο καθηγητής. Μάλιστα, θα πρέπει ο κάθε φοιτητής να υπογράψει βεβαίωση συγκατάθεσης για την συµµετοχή του στην τηλεξεταστική. Την κατάσταση δεν την σώζουν ούτε τα κουίζ ούτε οι εργασίες. Φαίνεται πως οι καθηγητές προκειµένου να διασφαλίσουν την «ποιότητα» της εξέτασης, έχουν την πρόθεση να κάνουν κουίζ µόνο µε πολλές, δύσκολες ερωτήσεις και µε λίγο χρόνο. Ενώ οι απαλλακτικές εργασίες, πρώτον προϋποθέτουν βιβλιογραφία (αν υπάρχει) στην οποία δεν έχουµε πρόσβαση (ακόµη περιµένουµε τα βιβλία) ή είναι από την ύλη από τα τηλεµαθήµατα (άρα πάλι δεν έχουν όλοι δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις εργασίες αυτές), και δεύτερον επίσης υπάρχει η τάση να διογκωθούν σε µέγεθος και απαιτήσεις. ∆ια ζώσης εξετάσεις επίσης δεν µπορούν να γίνουν. Συνεχίζουµε να βρισκόµαστε σε εποχή πανδηµίας και µάλιστα πολλοί δεν είµαστε καν στη πόλη σπουδών µας. Η επάνοδος και η συναναστροφή µας δε στη σχολή, θα είναι σαν ένα µικρό εργαστήρι του ιού.

Βέβαια, µετά την απόφαση της συγκλήτου του Πα∆Α, η εξεταστική πρόκειται να γίνει µόνο εξ αποστάσεως. Τα εργαστήρια και οι κλινικές, µάλιστα, θα γίνουν εξ αποστάσεως και «σε όσα δύναται να διεξαχθούν και µε φυσική παρουσία των φοιτητών, θα γίνονται σε Φορείς εκτός του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, διασφαλίζοντας αυστηρά τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφάλειας των φοιτητών του Τµήµατος και των Καθηγητών που θα τους εποπτεύουν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση. Πρακτικά αυτό για τους φοιτητές συνεπάγεται εξόντωση! Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν από αρχές Ιούνη και θα διαρκέσουν 3-4 εβδοµάδες, που σηµαίνει ότι θα συµπέσουν χρονικά µε την εξεταστική. Την ίδια µέρα, δηλαδή, που θα πηγαίνουν οι φοιτητές από δω και από κει στην Αθήνα για το εργαστήριο, θα πρέπει να ‘ναι και συνδεδεµένοι για να δώσουν και τη θεωρία εξ αποστάσεως. Επί της ουσίας, τόσο η διεξαγωγή των εργαστηρίων όσο και η εξεταστική θα είναι σκέτη κοροϊδία. Φαίνεται ότι οι υποχρεωτικές 13 εβδοµάδες µαθηµάτων που ορίζει ο νόµος πλαίσιο ισχύουν για να εκβιάζουν τις αντιστάσεις των φοιτητών. Όταν δηλαδή οι φοιτητές είχαµε προχωρήσει στον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσες του ΤΕΙ, η πρυτανεία µια χαρά είπε ότι δεν αρκούν οι εβδοµάδες των µαθηµάτων, µε αποτέλεσµα να χαθεί τότε το εξάµηνο.

ΑΦΠ-ΠΚΣ: «εποικοδοµητικές» προτάσεις στην υπηρεσία του συστήµατος

Μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, δυνάµεις του συστήµατος δεν έχασαν την ευκαιρία για να περάσουν µια ώρα αρχίτερα το ταξικό µέτρο της τηλεκπαίδευσης! Ήδη από 15 Μάρτη που κλείσαν οι σχολές για δύο βδοµάδες, η Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία του Πα∆Α ζήτησε απ’ την πρυτανεία να «µη χαθεί ούτε µια ώρα µάθηµα για όσο είναι κλειστή η σχολή και τα µαθήµατα να προχωρήσουν εξ αποστάσεως». Μάλιστα, όσο περνούσε ο καιρός και τα τηλεµαθήµατα είχαν «εδραιωθεί», προχώρησαν και στη διεξαγωγή ηλεκτρονικής συνέλευσης στο τµήµα των ναυπηγών, αλλά και σε κάλεσµα για ηλεκτρονικές υπογραφές µε απώτερο σκοπό την «διεκδίκηση» απαλλακτικών εργασιών και προτάσεις για τον τρόπο εξ αποστάσεως εξέτασης των µαθηµάτων.

Απ’ την άλλη, οι δυνάµεις της ΠΚΣ προχώρησαν σε «ριζοσπαστικές» διεκδικήσεις για «γρήγορο δίκτυο», «σύγχρονο εξοπλισµό» ώστε να µπορούν να έχουν «όλοι» πρόσβαση στα τηλεµαθήµατα. Έτσι, αποδέχονται πλήρως την τηλεκπαίδευση και όχι απλά δεν εναντιώνονται σ’ αυτή αλλά την αποδέχονται και προτείνουν λύσεις για να βελτιωθεί. Μάλιστα, λίγες µέρες πριν ξεκινήσει η εξεταστική και τα εργαστήρια, η ΠΚΣ, αποδεχόµενη το πλαίσιο λειτουργίας του συστήµατος, προκρίνει «να ξεκινήσουν τώρα τα µαθήµατα, να µην χαθεί κανένα εργαστήριο» και «να γίνει δια ζώσης εξεταστική και εξ αποστάσεως», καθώς «πραγµατικός αγώνας και θυσία σηµαίνει να µαστε µέχρι τον Αύγουστο στη σχολή για µαθήµατα»!

Γιατί, όµως, είναι τόσο απαραίτητο να κάνουµε µαθήµατα βρέξει- χιονίσει; Πρώτον, κανείς δε µπορεί να εγγυηθεί στα σοβαρά τους όρους διεξαγωγής δια ζώσης εξετάσεων (υγειονοµικός κίνδυνος, απροσδιοριστία ύλης, καθηγητική αυθαιρεσία), ενώ οι τηλεξετάσεις πρόκειται να αποτελέσουν µία απαράδεκτη, ταξική και άδικη φάρσα, η οποία, αν εφαρµοστεί σήµερα, θα αποτελέσει σοβαρή αρνητική παρακαταθήκη σε βάρος όλων µας στο µέλλον. ∆εύτερον, η γνώση που µας προσφέρουν έχει την σφραγίδα του συστήµατος της εκµετάλλευσης και της καταπίεσης και καθόλου ουδέτερη δεν είναι, εξ ου και δεν συµµεριζόµαστε την αγωνία της ΠΚΣ να κλείσουµε 24ωρα στη σχολή για να τη διδαχτούµε, κι ας σηµαίνει αυτό ότι περνάνε οι ταξικοί φραγµοί και η εντατικοποίηση.

Πρόταση πάλης ενάντια στην εξεταστική

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ένα και µόνο συμπέρασμα, πολλοί από µας – και ιδιαίτερα όσοι προερχόμαστε από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα – έχουμε ήδη χάσει το εξάμηνο, αν η εξεταστική προχωρήσει µε τους όρους που θέτουν! Στην προκειμένη κατάσταση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος εξέτασης, τέτοιος που να εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων µας, µε ισότιμους και ανθρώπινους όρους στην εξεταστική. Όπως είπε και καθηγητής του ΠΑ∆Α, «αν πέσει το Ίντερνετ την ώρα της εξέτασης κόβεσαι, είναι σαν να χάνεις το λεωφορείο», βέβαια αυτό αν έχεις Ίντερνετ ή ακόμα και υπολογιστή, ή αν δε νοσείς. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί στα σοβαρά τους όρους διεξαγωγής δια ζώσης εξετάσεων (υγειονομικός κίνδυνος, απροσδιοριστία ύλης, καθηγητική αυθαιρεσία).

Για αυτούς τους λόγους, ως Αγωνιστικές Κινήσεις, καλέσαµε ∆ιοικητικό Συµβούλιο για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης. Ο σύλλογός µας πρέπει να συνεδριάσει άµεσα, ώστε να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει σ’ όλη αυτήν την κατάσταση. Για µας το πανεπιστήµιο δεν είναι µια γυάλα που µένει ανεπηρέαστο από ό,τι συµβαίνει στην κοινωνία. Και ακριβώς για να µην πληρώσει ο λαός και η νεολαία τα σπασµένα της κρίσης τους, πρέπει να οργανωθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Βέβαια, δυνάµεις της σχολής που αναφέρονται στην αριστερά και το κίνηµα, ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ - ΑΡ∆ΙΝ, δεν συµµερίζονται µάλλον αυτή την άποψη, αφού όλο το προηγούµενο διάστηµα ως και σήµερα αδρανούν πλήρως αφήνοντας το σύλλογο έρµαιο στις αντιδραστικές απόψεις.

Να µην αποδεχτούµε τη φιέστα που στήνουν σε βάρος του δικαιώµατός µας στις σπουδές! Να µην αποδεχτούµε τον αποκλεισµό πολλών από εµάς, µόνο και µόνο για να δώσουν λίγοι και να περάσουν πολύ λιγότεροι! Όλοι στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου µας τη ∆ευτέρα 1/6 στις 12 στον προαύλιο χώρο έξω από το αµφιθέατρο ΣΑΕΤ, για να διεκδικήσουµε µαζικά και αποφασιστικά:

• Το εξάµηνο να θεωρηθεί λήξαν

• Εργαστήρια και κλινικές να θεωρηθούν διδαγµένα

• Τα µαθήµατα του εξαµήνου να κατοχυρωθούν χωρίς εξετάσεις

• Καµία εξεταστική να µην πραγµατοποιηθεί