Η απαγόρευση έσπασε! Το Πολυτεχνείο τιμήθηκε στο δρόμο!

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτραπεί η διαδήλωση του Πολυτεχνείου, σε πολλές πόλεις πανελλαδικά ο λαός και η νεολαία έσπασαν τις απαγορεύσεις και τίμησαν την εξέγερση όπως της άξιζε! Τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενό της εξέγερσης του Νοέμβρη, που αναδεικνύουν την δύναμη της λαϊκής πάλης ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, έδωσαν και φέτος ώθηση στον κόσμο να κατέβει στο δρόμο. Με τις ιδιαιτερότητες της περιόδου, βγήκε να διαδηλώσει για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ.

Για αυτή τη μέρα η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα προετοιμάζονταν καιρό τώρα. Επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία τρομοκράτησης ενόψει Πολυτεχνείου προκειμένου να “πείσουν” τον κόσμο να μείνει σπίτι του, είτε υπό τον υγειονομικό φόβο, είτε υπό το φόβο του προστίμου και της καταστολής. Δεν παρέλειψαν ούτε τους παραλληλισμούς, μέρες που είναι, με την ανακοίνωση της χουντικής έμπνευσης απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων. Να σημειωθεί ότι στο αισχρό νομοσχέδιο που πέρασε για την απαγόρευση των διαδηλώσεων εξαιρούνταν –τυπικά– οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου, κι αυτό γιατί το σύστημα δεν ένιωθε ακόμη έτοιμο να τις αμφισβητήσει θεσμικά.

Το στοίχημα που είχε βάλει η κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιηθεί καμία “απαγορευμένη” διαδήλωση. Εξού και οι κωμικοτραγικές εικόνες της αστυνομίας να κάνει “κατάληψη” στους χώρους που είχαν οριστεί τα καλέσματα. Ξύλο, συλλήψεις, προσαγωγές, πρόστιμα ήταν το μοτίβο που ακολούθησαν οι ομάδες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ στην φετινή επέτειο. Την τιμητική τους είχαν τα –πάρα πολλά– πρόστιμα που έκοβε η αστυνομία στους διαδηλωτές, με πρόσχημα την άσκοπη μετακίνηση που συνιστούσε για αυτούς η παρουσία στη διαδήλωση. Πόσο άσκοπο είναι, εν μέσω πανδημίας, και με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, να κατεβαίνουμε στο δρόμο φωνάζοντας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και άνοιγμα νέων ΜΕΘ; Αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο οι διαδηλώσεις ή η εγκληματική πολιτική του συστήματος που αφήνει καθημερινά κόσμο να πεθαίνει και αρνείται να πάρει οποιαδήποτε μέτρο ανακούφισης αυτών που πλήττονται περισσότερο; Το αφήγημα περί «υγειονομικού μέτρου» με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν τις απαγορεύσεις για τις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου καταρρίφθηκε από τα πρώτα λεπτά των συγκεντρώσεων. Από τη μία ήταν οι διαδηλωτές κρατούσαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες και από την άλλη η αστυνομία που με τις επιθέσεις τις προκαλούσε συνωστισμό, έσερνε κόσμο στο δρόμο, έσκιζε μάσκες κ.α.

Τα παραδείγματα καταστολής είναι πάρα πολλά. Σε πολλές πόλεις με τους ελέγχους τους δεν άφηναν τους αγωνιστές να προσεγγίσουν τα σημεία συνάντησης. Στην Αθήνα κατέβασαν αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους του κέντρου, κάνοντας τη να θυμίζει κατεχόμενη περιοχή. Επιστράτευσαν όλα τα μέσα και εξαπέλυσαν ένα όργιο καταστολής και τρομοκρατίας σε όποιο σημείο προσπάθησε ο κόσμος να βγει στο δρόμο και να διαδηλώσει. Ακολούθησε ένα δολοφονικό πογκρόμ των δυνάμεων καταστολής στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης. Έφτασαν στο σημείο να κάνουν συλλήψεις μέσα από τα σπίτια (βλ. Σεπόλια)! Στην Πάτρα κρατούσαν τον κόσμο περικυκλωμένο στο σημείο συγκέντρωσης. Στο Ηράκλειο διέλυσαν την συγκέντρωση με βιαιότητα. Στη Θεσσαλονίκη δεν επέτρεψαν την διαδήλωση να προχωρήσει, αλλά την περικύκλωσαν, έκαναν προσαγωγές (κυριολεκτικά τραβώντας κόσμο από τα μπλοκ) και έκοψαν πρόστιμα. Οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ βρισκόντουσαν σε στενή πολιορκία από δυνάμεις τις αστυνομίας με σκοπό να αποτρέψουν τον Σύλλογο Οικοτρόφων να διαδηλώσει. Φυσικά και δεν έλειψαν τραμπουκισμοί, σωματικοί και λεκτικοί, απέναντι σε συλληφθέντες. Όλα αυτά έγιναν, όχι μόνο με την ανοχή, αλλά με τη σαφή εντολή της κυβέρνησης!

Στην φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αποτυπώθηκε η κατεύθυνση που υιοθέτησε το σύστημα καιρό τώρα με ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, με ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με χτύπημα της οργανωμένης πάλης, όξυνση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Αναδείχθηκε, επίσης, η ανάγκη κοινής δράσης οργανωμένων δυνάμεων και η συσπείρωση κόσμου για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας να αντιστεκόμαστε, να διεκδικούμε και να κατεβαίνουμε στο δρόμο.

Δια στόματος Χρυσοχοΐδη ακούσαμε ότι «Αποφασίσαμε σήμερα να μη σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη, η πόλη πρέπει να λειτουργεί σα να είναι καθημερινή ημέρα, και θα το συνεχίσουμε αυτό για να τελειώνει η υπόθεση με διαδηλώσεις που καταλύουν την κοινωνική ζωή» και «...για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι». Αυτό που αναδεικνύεται για άλλη μία φορά είναι το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας και η προσπάθειας του συστήματος να εμπεδώσει στο λαό ως κανονικότητα, την πολιτική της επίθεσης στα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες με τον πιο ωμό τρόπο. Οι απαγορεύσεις και οι τρομοκρατία δεν αφορούσαν μόνο την ημέρα του Πολυτεχνείου και αντιφασιστικάαντιιμπεριαλιστικά αντιπολεμικά χαρακτηριστικά της, αλλά θα χρησιμοποιηθούν σε όποια αφορμή βρει ο κόσμος να διαδηλώσει ενάντια σε αυτήν ή οποιαδήποτε κυβέρνηση και στο σύστημα που υπηρετούν.

Στις 17 Νοέμβρη υψώθηκαν αντιστάσεις απέναντι στο σάπιο σύστημα της εξαθλίωσης και της εξάρτησης! Δεν τελειώσαμε, όμως, εδώ. Η πολιτική της φασιστικοποίησης, η ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας οξύνεται και βαθαίνει. Η επίθεση στα δικαιώματά μας συνεχίζεται. Το ίδιο πρέπει να συνεχίσουν και οι αντιστάσεις μας. Η υπεράσπιση του δικαιώματος μας να αγωνιζόμαστε, η υπεράσπιση του Λαϊκού Ασύλου είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε μέσα από τους αγώνες μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση. Για να διαμορφώσουμε όρους για το επόμενο διάστημα. Για να μπορέσουμε να δικαιώσουμε τα ανεκπλήρωτα αιτήματα του τότε. Μέσα από τα συλλογικό μας όργανα να παλέψουμε για ΣΠΟΥΔΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΥΓΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ!

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ – ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

- Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες και συλληφθέντες και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες σε βάρος τους!

- Απαιτούμε την άμεση διαγραφή των χιλιάδων προστίμων που επιβλήθηκαν πανελλαδικά την 17η Νοέμβρη!