Η τηλεξεταστική ως κομμάτι της επίθεσης στα δικαιώματά μας

Άλλη μια τηλεξαστική μέσα στην πανδημία ήρθε και αρκετοί από μας συμμετείχαμε στην διαδικασία αυτή. Αρκετοί από μας και όχι όλοι. Μέσα σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει, ένα κομμάτι των φοιτητών δεν έχει πρόσβαση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όχι μόνο δεν έχει να πληρώσει το ίντερνετ αλλά και το νοίκι του. Αυτό το γεγονός δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα που έχει η εκπαίδευση και πόσο μάλλον η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης/τηλεξεταστικής. Όσοι λοιπόν από μας είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε τα μαθήματα διαδικτυακά βιώσαμε καταστάσεις μαζικού αποκλεισμού και κοψίματος.

Στις διαδικασίες τηλεξέτασης, παρατηρήσαμε όλοι τον περιορισμένο χρόνο υποβολής των θεμάτων. Θέματα τα οποία δεν είναι δυνατόν ούτε από τους ίδιους τους καθηγητές (όπως παραδέχονται και κάποιοι ανοιχτά) να λυθούν μέσα σε αυτό το χρονικό όριο που επιβάλλουν οι ίδιοι. Επιβάλλουν αυτό το χρονικό όριο με πρόσχημα τις αντιγραφές, ρίχνοντας την ευθύνη του κοψίματος σε εμάς. Είτε είσαι διαβασμένος και με το ζόρι πιάνεις τη βάση, είτε αντιγράφεις για να προλάβεις να περάσεις τη βάση. Ήμασταν αρκετοί παρόντες στην «υποβολή μείωσης βαθμού»(…). Υπήρχαν καθηγητές που σε περίπτωση που αργούσες να υποβάλλεις το γραπτό σου, σου αφαιρούσαν μονάδες. Άλλα περιστατικά όπως η μείωση του χρόνου εξέτασης εξαιτίας προβλήματος της πλατφόρμας, το να πέσει το ίντερνετ σε κάποιον και να μην σου ξαναεπιτρέψουν την πρόσβαση, πλατφόρμες εξέτασης μίας προσπάθειας κλπ. Όλα αυτά τα γεγονότα και καταστάσεις μας δείχνουν ξεκάθαρα τον στόχο του μαζικού αποκλεισμού φοιτητών από την εκπαιδευτική διαδικασία με πρωταγωνιστές σε αυτή την αδικία τους καθηγητές.

Έχουν το θράσος να μας κατηγορούν για το οτιδήποτε από τα παραπάνω. Υπήρξαν περιστατικά όπου καθηγητές είπαν χαρακτηριστικά τη φράση «δεν είναι δικό μου πρόβλημα» για διαδικασίες που οι ίδιοι μας έχουν επιβάλλει. Επίσης, είχαμε περιστατικά όπου καθηγητής έκοψε τεράστια μερίδα φοιτητών κατηγορώντας τους ότι αντέγραψαν και απειλώντας τους για πειθαρχικό. Ο στόχος τους δεν μπορεί να είναι άλλος από το μαζικότατο κόψιμο των φοιτητών, την όξυνση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, τα οποία έρχονται να συντελεστούν, πλάι στον Νόμο Κεραμέως, το ν+2 και τα πειθαρχικά. Τα περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας δεν είναι καινούργια φαινόμενα. Μέσα στην πανδημία ωστόσο και με αφορμή την τηλεκπαίδευση έχουν οξυνθεί. Λόγω της ελλιπούς δια ζώσης επαφής των φοιτητών και της απομάκρυνση τους από το φοιτητικό τους χώρο και χωρίς την οποιαδήποτε αντίσταση από το φοιτητικό σύλλογο, η καθηγητική αυθαιρεσία λειτουργεί με μεγαλύτερη άνεση.

Κυβέρνηση και καθηγητές εκμεταλλεύονται όλη αυτή τη κατάσταση (της πανδημίας) για περάσουν τα νομοσχέδια που καταργούν τα δικαιώματά μας και να έχουν άνεση να κόβουν φοιτητές και να αυθαιρετούν ανεξέλεγκτα. Η μόνη λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι η ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στον φοιτητικό μας σύλλογο. Να συζητήσουμε μεταξύ μας και να βρεθεί από κοινού ένας τρόπος να εναντιωθούμε ενωμένοι σε όλη αυτή τη κατάσταση. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στις σπουδές μας και να διεκδικήσουμε ανθρώπινους όρους σπουδών. Να μην νομιμοποιήσουμε τις διαδικασίες τηλεξέτασης/τηλεκπαίδευσης και οποιαδήποτε διαδικασία αποκλεισμού.

  • Κάτω η καθηγητική αυθαιρεσία
  • Κάτω ο νόμος Κεραμέως
  • Κάτω η τηλεκπαίδευση/τηλεξεταστική
  • Όλοι στους φοιτητικούς μας συλλόγους και τις συνελεύσεις μας