Θεσσαλονίκη| Για τα περιστατικά διάλυσης χώρων σε Αρχιτεκτονική και Σ.Θ.Ε

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια σειρά από περιστατικά διάλυσης των πολιτικών μας χώρων (σκίσιμο και κάψιμο(!!) αφισών, διάλυση των ταμπλό, μετακίνηση ή και εξαφάνιση των τραπεζιών) στην Αρχιτεκτονική και στη ΣΘΕ (με αντίστοιχες περιπτώσεις και σε άλλες σχολές). Παρόμοια κατάσταση, μάλιστα, επικρατεί αρκετά συχνά και σε πολιτικούς χώρους και άλλων αριστερών δυνάμεων και σχημάτων.

Σε μια φάση, λοιπόν, που το σύστημα επιλέγει να επιτεθεί στις πολιτικές ελευθερίες και στο άσυλο, στην πολιτικοποίηση και στο συνδικαλισμό μέσα στο πανεπιστήμιο με την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα face control και τις πειθαρχικές διώξεις (όπως είδαμε να συμβαίνει ήδη, σε φοιτητή του Πολυτεχνείου Χανίων για αφισοκόλληση!), που στοχεύει ξεκάθαρα πολιτικά στέκια και χώρους των φοιτητών (βλ. τρίγωνο Πολυτεχνείου, στέκι Βιολογικό) κάποιοι επιλέγουν συνειδητά να κάνουν το μακρύ χέρι του συστήματος, μέσω της διάλυσης των πολιτικών χώρων. Αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική (την οποία είχαμε συνηθίσει από τη φύλαξη και από μεγαλοκαθηγητάδες, η οποία κιόλας λαμβάνει χώρα κατά βάση σε ώρες που οι σχολές είναι άδειες, σχεδόν στα κρυφά) επί της ουσίας φιμώνει την έκφραση πολιτικών απόψεων στις σχολές.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις θεωρούμε πως οποιαδήποτε μη φασιστική πολιτική δύναμη, μπορεί να εκθέτει ελεύθερα την άποψη της στο φοιτητικό σύλλογο. Αυτό, βέβαια, περνάει και μέσα από την ύπαρξη και κατοχύρωση πολιτικού χώρου μέσα στη σχολή όπου θα μπορεί να αναρτά τις ανακοινώσεις, τα κείμενα και τα υλικά της. Κι’ αυτό γιατί μόνο μέσα από την αντιπαράθεση των απόψεων και την πολιτική διαπάλη (με την ανάγκη, ωστόσο, για κοινή δράση σε πολλές περιπτώσεις να είναι επιτακτική) μπορούν να είναι διακριτές οι πολιτικές διαφορές της κάθε άποψης, να γίνει ευρέως αντιληπτό ποια από αυτές μπορεί να συμβάλει στην υπόθεση της πάλης των φοιτητών.

Σε αυτή τη βάση καταγγέλουμε την καταστροφή των πολιτικών χώρων και καλούμε κάθε φοιτητή να απομονώσει τις πρακτικές αυτές και να υπερασπιστεί την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πολιτικών απόψεων στο χώρο του πανεπιστημίου. Nα παλέψει ενάντια στην επίθεση του συστήματος στο άσυλο και στις ελευθερίες, στο χτύπημα με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη(4777) και με τον επερχόμενο νέο νόμο-πλαίσιο στο δικαίωμα στις σπουδές για τα φτωχά και λαϊκά στρώματα!