Την Παρασκευή 4/7 η αστυνομία Θεσσαλονίκης προχώρησε στη μαζική σύλληψη 28 ατόμων που συμμετείχαν σε εργατική κινητοποίηση έξω από τα YES. Ο λόγος; "Συκοφαντική δυσφήμηση" της επιχείρησης. Η καταγγελία περί "δυσφήμησης" προς τον κόσμο της κινητοποίησης από τον εργοδότη ήρθε μετά την σύλληψη και την καταγγελία, που είχε αποδοθεί από τον ίδιο, σε εργαζόμενο στα YES για "εκβιασμό" επειδή ζήτησε... τα δεδουλευμένα του(!).
Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΘ όπου και κρατήθηκαν το βράδυ, και αφέθηκαν το πρωί του Σαββάτου. Δεν αποδόθηκαν κατηγορίες και αναμένεται να περάσουν από προανακριτική επιτροπή. Η απόφαση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από τις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες έξω από τη ΓΑΔΘ και σήμερα έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.
Αυτή η "άνεση" με την οποία ο εργοδότης των YES, και συνολικά οι εργοδότες, προβαίνουν σε απολύσεις, εκβιασμούς, μέχρι και συλλήψεις των εργαζομένων, δεν πέφτει από τον ουρανό. Έρχεται να δέσει με όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και που χτυπάνε κάθε μέσο πάλης των εργαζομένων. Που βγάζουν τις απεργίες στην παρανομία, που χτυπάνε το 8ωρο, που μας θέλουν να δουλεύουμε ολημερίς και ολονυχτίς για τρεις κι εξήντα. Και αν τολμήσουμε να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας; Μας περιμένουν απολύσεις και συλλήψεις. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες έχουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της.
Γι' αυτήν την εργασιακή πραγματικότητα μας προετοιμάζουν κι εμάς όταν φέρνουν πειθαρχικές διώξεις και διαγραφές στις σχολές μας. Είτε δουλεύουμε ήδη είτε θα δουλέψουμε με το πτυχίο μας, μια είναι η προοπτική που μας ετοιμάζουν: απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, ξύλο και απολύσεις αν διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Και από τις σχολές να το εμπεδώσουμε: όποιος τολμήσει και αντισταθεί, πειθαρχικό και διαγραφή.
Για εμάς όμως, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους νέους ανθρώπους, δεν είναι αυτή η προοπτική. Δεν είναι το μέλλον μας η ανεργία, η φτώχεια και η καταστολή. Το μέλλον μας βρίσκεται στους αγώνες - στους "εκβιασμούς" και στις "συκοφαντίες" όπως τους αποκαλούν οι πιο κατάπτυστοι εκβιαστές και συκοφάντες. Το μέλλον μας βρίσκεται στην πάλη μας για σπουδές-δουλειά-ελευθερίες, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας!