ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Κείμενο των Αγωνιστικών Κινήσεων Ηλ/Μηχ Α.Π.Θ. για το ζήτημα του εξαμήνου και της εξεταστικής

Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 αποκάλυψε πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς, δηλαδή το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα, σε όλους τους τομείς που αφορούν τη διαβίωση και την κάλυψη των αναγκών των μαζών. Ο καπιταλισμός σήμερα, όχι απλά αντιμετωπίζει μία παγκόσμια πανδημία με τους όρους και τα εργαλεία που θα το έκανε μία κοινωνία του μεσαίωνα (εγκλεισμός, άγρια καταστολή, ατομική ευθύνη, διαλυμένο σύστημα περίθαλψης, ανικανότητα μαζικής διάγνωσης, κ.α.) αλλά συνταράσσεται και από τη βαθύτερη οικονομική και πολιτική κρίση.

Απελευθέρωση απολύσεων, νομιμοποίηση μισού μισθού, εκ περιτοπής εργασία, προσφορά κάθε δυνατής διευκόλυνσης στο κεφάλαιο για τη διάσωση των κερδών του, την ώρα που η παγκόσμια ανεργία εκτοξεύεται στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό η επίθεση στην εκπαίδευση κάνει το δικό της άλμα. Απαντάει στην κατεπείγουσα ανάγκη ταξικής υποταγής της νεολαίας, ορθώνοντας πρωτοφανείς ταξικούς φραγμούς, τόσο με το Πολυνομοσχέδιο Κεραμέως(βάση του 10, επαναφορά τράπεζας θεμάτων, εθνικό απολυτήριο κ.λπ) όσο και με την νέα πραγματικότητα που βιώνουμε στις σχολές μας.

Η καραντίνα αποτέλεσε έδαφος την εφαρμογή σε μαζική κλίμακα, της λεγόμενης τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση (e-learning),  αποτελούσε στόχο της ΕΕ για τα κράτη μέλη και πριν την πανδημία. Οι στόχος αυτός ντύνονταν με το μανδύα της «εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες» και την “ευέλικτη πρόσβαση για όλους στη γνώση”.  Στην πραγματικότητα, η τηλεκπαίδευση έρχεται για να χτυπήσει θεμελιώδη δικαιώματα:

· Aνεξέλεγκτη εντατικοποίηση των σπουδών για τους εκπαιδευόμενους αφού οι υποχρεώσεις και οι προθεσμίες σε ακολουθούν πλέον «στην τσέπη σου».

· Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, με φτωχή τεχνολογική υποδομή, απουσία διαδικτύου και Η/Υ σε απομακρυσμένες περιοχές και φτωχές οικογένειες, η τηλεκπαίδευση αποτελεί τον καθρέφτη της «ανισότιμης πρόσβασης» στην εκπαίδευση και αποτελεί κραυγαλέο ταξικό φραγμό.

· Πακέτο πηγαίνει και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, στην κατάληψη και στη συλλογική πάλη που θα έρχεται μέσα από την... τηλεσυνέχιση των μαθημάτων που θα επιβάλλει το σύστημα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά και τις πάσης φύσεως ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που χτυπούν τη συνδικαλιστική δράση.

· Στις ΗΠΑ φαίνεται πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα «κάνοντας την πανδημία ευκαιρία» πανηγυρίζουν με τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης που «μειώνουν το κόστος λειτουργίας των υποδομών και την ανάγκη ύπαρξης πολλών εκπαιδευτικών».
Τηλεκπαίδευση σημαίνει, λοιπόν, μείωση υποδομών και προσωπικού. Φέρνει χειρότερους όρους στην εκπαίδευση και στην εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

 Με βάση επίσημες προβλέψεις η «αγορά τηλεκπαίδευσης» αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 325 δις $ ως το 2025. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του OECD,
 Andreas Schleicher, «o Κορωνοϊός αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για νέα μοντέλα εκπαίδευσης, παρά τις πολλές ανισότητες που η κρίση αυτή αποκαλύπτει»
.

Παράλληλα είδαμε την απόφαση διεξαγωγής ηλεκτρονικής εξεταστικής σε όλα τα τμήματα του Α.Π.Θ (όπως και σε πολλές άλλες σχολές της χώρας). Η ηλεκτρονική εξεταστική θα αποτελέσει τομή στην επίθεση στα φοιτητικά μας δικαιώματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

· Αποκλείει από τη διαδικασία πολλούς φοιτητές που δεν έχουν τα μέσα (πόσοι φοιτητές διαθέτουν εξοπλισμένο υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο;  πόσοι φοιτητές θα έχουν άραγε διαθέσιμο υπολογιστή την ώρα της εξετάσης, δεδομένου ότι η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έχει γενικευτεί σχεδόν σε όλους τους τομείς και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας πιθανόν να πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν; ) να συμμετέχουν.

· Σε περίπτωση προβλήματος στη σύνδεση τι θα γίνει; (σε άλλες σχολές καθηγητές έχουν πει ότι σε περίπτωση αποσύνδεσης, η εξέταση του φοιτητή δε θα προσμετράται καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι αντέγραψε(!!!))

· Ενισχύουν τα φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας δεδομένου ότι πλέον δε θα είναι δυνατή η συλλογική απάντηση σε αυτά.

· Η εξέταση σε Quiz, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κ.λπ είναι ιδιαίτερα άδικη στις σχολές μας, καθώς ένα λάθος αποτέλεσμα στη λύση της άσκησης είναι πιθανό ακόμη και αν η διαδικασία επίλυσης είναι σωστή (που ωστόσο πλέον δε θα είναι ορατή και άρα δε θα λαμβάνεται υπόψη).

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση και στις σχολές μας. Συγγράμματα που δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια μας παρά τις διαβεβαιώσεις, καθηγητές να μας καλούν να γράψουμε τα αληθινά ονοματεπώνυμα στις τηλεδιασκέψεις για “face control”, να δηλώνουν ότι τα θέματα των εξετάσεων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και ότι θα διαθέτουμε λίγο χρόνο για να αποφευχθεί η αντιγραφή (άραγε γίνεται για αυτό το λόγο; ), μαθήματα που θα δώσουμε αλλά θα περαστούν μόλις διεκπαιραιωθεί και το αντίστοιχο εργαστήριο (και οι φοιτητές επί πτυχίω θα περιμένουν μέχρι να ανοίξει ξανά η σχολή; ) κ.λπ

Αποκορύφωμα όλων αυτών, η ουσιαστική κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής (στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι φοιτητές οφείλουν έως 6 μαθήματα και την πτυχιακή εξεταστική για τους ηλεκτρολόγους) δήθεν για να αποφευχθεί ο “φόρτος των εξετάσεων με απόσταση από διαφορετικά συστήματα εξέτασης”.

Όλα αυτά αποδεικνύουν την “νέα κανονικότητα” που μας επιβάλλουν. Την κανονικότητα της ανεργίας, της φτώχειας, της εντατικοποίησης, των ταξικών φραγμών και της γενικευμενένης επίθεσης στα δικαιωμάτα του λαού, που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα της πανδημίας.

Εμείς ως φοιτητές οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας και να προτάξουμε την αντίσταση μας στην υποταγή. Δεδομένων, λοιπόν, αυτών των συνθηκών και εφόσον η δια ζώσης εξεταστική δεν είναι δυνατή απο υγιεινομικής άποψης (όπως οι ίδιοι ομολογούν) το αίτημα που μοιάζει πιο δίκαιο και πιο λογικό είναι η αναγνώριση του εξαμήνου και η κατοχύρωση των δηλωμένων μαθημάτων.

Μα είναι δυνατόν; Ρωτάνε οι φωνές του συστήματος. Να σου παραχωρηθούν μαθήματα στα οποία δεν εξετάστηκες; Με την ίδια λογική, μήπως τάχα θα έπρεπε και οι μαθητές να επαναλάβουν το τετράμηνο; Μήπως θα έπρεπε και οι εργαζόμενοι να πάψουν να απαιτούν οικονομική κάλυψη για ώρες που δεν εργάστηκαν; Εν τέλει, τι σημαίνει να παλέψουμε να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της πανδημίας; Σημαίνει ότι ως φοιτητές καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να απαιτήσουμε αυτό που είναι αυτονόητο και πέρα για πέρα δίκαιο:

 - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
 - ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ   ΚΑΙ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ
 - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΔΙΔΑΓΜΕΝΑ
 - ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Ή ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ
 - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ