Νέος νόμος - πλαίσιο από την Κεραμέως: όλοι στον αγώνα για να μην περάσει!

Τη Δευτέρα 22/11 η Υπουργός Παιδείας παρουσίασε το σχέδιο «Πανεπιστήμιο 2030», που εκπόνησε
ομάδα ακαδημαϊκών για λογαριασμό του ιδρύματος Μποδοσάκη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα αποτελέσει τον οδηγό για το νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει η Κεραμέως για τα ΑΕΙ και στόχος είναι να τεθεί σε διαβούλευση άμεσα.Προτού καν εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, η κυβέρνηση προχωρά την επίθεση στο δικαίωμά του λαού να σπουδάζει.


Συγκεκριμένα:
• Προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής,
αφήνοντας δεκάδες τμήματα με ελάχιστους ή καθόλου εισακτέους, έδειξε τις διαθέσεις του συστήματος. Μερικούς μήνες μετά, με όχημα και την εξωτερική αξιολόγηση των πανεπιστημίων (βλ. νόμος 4653/2020) ανοιχτά πλέον γίνεται λόγος για μείωση του αριθμού τμημάτων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει ότι οι χιλιάδες απόφοιτοι αυτών των τμημάτων θα είναι «στον αέρα», αφού θα έχουν πτυχίο τμήματος που δεν υπάρχει πια! Ταυτόχρονα, θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες της νεολαίας για πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, που θα αποτελεί άπιαστο όνειρο για τη μεγάλη πλειοψηφία.


Τα πτυχία θα γίνουν κουρελόχαρτα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Τα ενιαία πτυχία, που
αναγνωρίζονται ως για εύρεση εργασίας και δίνουν δυνατότητες κοινών αγώνων για φοιτητές και
αποφοίτους δεν ταιριάζουν στη ζούγκλα της σημερινής αγοράς εργασίας. Οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές – και όχι σε τμήματα όπως τώρα – και θα καλούνται να επιλέξουν τα μαθήματα που θα
παρακολουθούν. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής δε θα εισάγεται στο Μαθηματικό Τμήμα, αλλά στη
Σχολή Θετικών Επιστημών. Μετά από κάποια μαθήματα κορμού, θα διαλέγει αναμεσα σε «πακέτα
μαθημάτων» (π.χ. πληροφορική, οικονομικά, φυσική). Τα προγράμματα σπουδών θα αλλάζουν μετά από λίγα χρόνια. Έτσι, ο καθένας μας θα καταλήγει σε «πτυχίο» εξατομικευμένο, διαφορετικών ταχυτήτων ανά απόφοιτο, που θα είναι διαρκώς υπό την αίρεση του κράτους και της εργοδοσίας. Θα μας βγαίνει «δια βίου» το λάδι κυνηγώντας σεμινάρια, επιμορφώσεις και μεταπτυχιακά, ενώ θα δουλεύουμε για ψίχουλα.

Επανέρχονται τα ΤΕΙ ως «Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών». Η κατηγοριοποίηση της
νεολαίας φτάνει πλέον σε ακραία επίπεδα. Μετά τη μαθητεία ( δηλαδή την απλήρωτη εργασία από τα
15), τα ΕΠΑΛ, τα διετή προγράμματα κατάρτισης και τα ΙΕΚ έρχεται να προστεθεί άλλη μια βαθμίδα στη λεγόμενη επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι φανερή η στόχευση για ένα μεγάλο ταξικό ξεσκαρτάρισμα της νέας γενιάς, που θα αντιμετωπίζει ολοένα περισσότερους φραγμούς σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.


Επαναφέρονται τα Συμβούλια Ιδρύματος. Δέκα χρόνια μετά το νόμο Διαμαντοπούλου και την
αντίστοιχη διάταξη, το σύστημα νιώθει ότι έχει ανάγκη να ασκεί έναν ακόμα πιο ασφυγκτικό έλεγχο στη λειτουργία των ΑΕΙ. Θέλει να σιγουρευτεί ότι η πολιτική του θα προχωράει χωρίς καθυστερήσεις. Με τη βοήθεια ενός συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης, στο οποίο θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα φοιτητικά δικαιώματα θα χτυπιούνται πιο εύκολα, οι απόφοιτοι θα είναι εκπαιδευμένοι με βάση τον εργασιακό μεσαίωνα και το braindrain προς ΕΕ και ΗΠΑ θα γίνεται με πιο «θεσμικό» τρόπο. Από την πλευρά μας, δεν πιστεύουμε ότι χάνεται κάποια «δημοκρατία» στη διοίκηση των πανεπιστημίων, αφού ποτέ δεν υπήρχε τέτοια, ενώ η συνδιοίκηση είναι απλά μια απάτη για να εκτονώνονται και να εγκλωβίζονται οι διαθέσεις αγώνα των φοιτητών.


Είναι φανερό ότι η ταξική επίθεση στη νεολαία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό. Το βαρέλι δεν έχει πάτο και το σύστημα φροντίζει να μας το υπενθυμίζει αυτό τακτικά. Ο νέος νόμος – πλαίσιο έρχεται να οξύνει περαιτέρω τους ταξικούς φραγμούς και τις ανισότητες. Ακόμα και οι «τυχεροί» που θα καταφέρνουν να περνούν στο πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζονται ως το αυριανό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό που πρέπει να μάθει να ζει χωρίς δικαιώματα. Με τα νέα προγράμματα σπουδών η καθημερινότητα θα γίνει πολύ πιο εντατικοποιημένη και κάθε νέος άνθρωπος θα καλείται να αντιμετωπίσει μόνος του υποχρεώσεων και εξετάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάθεση ενός ακόμα αντιλαϊκού νόμου για να εξυπηρετήσει τα ντόπια και ξένα αφεντικά. Δεν πρόκειται για κάποια «ιδιορρυθμία» της Κεραμέως ή για "εκδικητικότητα" της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική αυτή προχωράει στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.Η διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και οι στρατιές φτηνών, υπάκουων εργαζομένων είναι η φαντασίωση της εργοδοσίας. Η δυνατότητα που δίνεται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΗΠΑ και ΕΕ να παρεμβαίνουν (ακόμα και άμεσα) στα εσωτερικά των πανεπιστημίων ενισχύει την εξάρτηση της χώρας μας και τη μετατρέπει ακόμα περισσότερο σε παράρτημα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ελληνική αστική τάξη δένεται ακόμα πιο σφιχτά στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και παραδίδει απλόχερα το λαό και τη νεολαία στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μονοπώλια.


Η Κεραμέως νιώθει την πολιτική άνεση ώστε να καταθέσει ένα νέο κατάπτυστο νόμο, επειδή κάποιοι
θέλουν και το Φοιτητικό Κίνημα «να μείνει στα χαρτιά». Μετά το μεγάλο ξέσπασμα την περίοδο ψήφισης του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, στις περισσότερες πόλεις της χώρας οι διαδηλώσεις σταμάτησαν, με κάποιες εξαιρέσεις. Κυριάρχησε η λογική «μη εφαρμογής» του νόμου, η οποία έβαζε στον πάγο τη δράση των Συλλόγων, περιμένοντας την εφαρμογή μιας διάταξης, ώστε αυτή να «μπλοκαριστεί». Αυτή η λογική, που εκφράστηκε από ΚΝΕ και ΕΑΑΚ, πήγαζε από την ανεμπιστοσύνη των δυνάμεων αυτών στις δυνατότητες της νεολαίας να ανατρέψει έναν ψηφισμένο νόμο. Έτσι, έψαξαν την ακαδημαϊκή ελίτ για να βάλει εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης. Όμως, το καθηγητικό κατεστημένο δεν πλήττεται από αυτά τα μέτρα, αλλά, αντίθετα, τα ζητάει εδώ και χρόνια, τα εξειδικεύει και τα εφαρμόζει σε κάθε σχολή. Το αποτέλεσμα ήταν ο νόμος να αρχίζει να εφαρμόζεται κανονικά (βλ. ΕΒΕ, facecontrol στο χώρο Ασύλου, Πειθαρχικές Διώξεις) και η αποσυγκρότηση να κυριαρχεί στους Συλλόγους.


Δε χωρά καμία στάση αναμονής! Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε Σύλλογο. Στις εξαγγελίες της Κεραμέως πρέπει να δοθεί απάντηση στους δρόμους. Μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, να δημιουργήσουμε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο ικανό να σταματήσει την επίθεση. Με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς να ψάχνουμε μια εναλλακτική κυβερνητική «λύση» τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυταπάτες για το ρόλο του καθηγητικού κατεστημένου των πανεπιστημίων. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αντισταθούμε στην πολιτική που διαλύει τις ζωές και τα δικαιώματά μας.


• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ
• ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
• ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
• ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ