ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ

Ενώ διανύουμε το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, βρισκόμαστε ακόμα μια φορά μπροστά σε μία εξεταστική που θα πραγματοποιηθεί με τους χειρότερους για εμάς όρους. Στην προσπάθεια του συστήματος να ενισχύσει την αφήγημά του για επιστροφή στην κανονικότητα, πραγματοποιούνται εξετάσεις εν μέσω μίας πανδημίας που έφερε τεράστιες υγειονομικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις στο λαό και τη νεολαία. Μία εξεταστική που, όπως και τον Ιούνη, μας αναγκάζει να ανταπεξέλθουμε σε εξοντωτικούς ρυθμούς, θέτει σε κίνδυνο εμάς και τις οικογένειές μας και αποκλείει όσους δεν διαθέτουν τα μέσα για να συμμετάσχουν. Μία εξεταστική που θα είναι άδικη για εμάς ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζεται το κάθε μάθημα, κάτι που έγινε εμφανές και στην εξεταστική του Ιουνίου.

Από τη μία, ενώ πραγματοποιούνται σε πολλές σχολές εξετάσεις διά ζώσης, είναι φανερό πως δεν υπάρχουν οι υγειονομικοί όροι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φοιτητών. Τη στιγμή που κυβέρνηση και ΜΜΕ ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης για τη νέα έξαρση της πανδημίας στη νεολαία, καλούν τους φοιτητές από όλη τη χώρα να μεταφερθούν στις πόλεις σπουδών τους, να στοιβαχτούν στα ΜΜΜ και να εξεταστούν σε γεμάτα αμφιθέατρα χωρίς καν να τους παρέχονται μέσα προστασίας. Μάλιστα, ήδη έχει εντοπιστεί κρούσμα σε εξετάσεις του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι διά ζώσης εξετάσεις μπροστά στον κίνδυνο του ιού αποτελούν προκλητική αδιαφορία για την υγεία όλων μας, καθώς και αποτρεπτικό παράγοντα για τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους στις ευπαθείς ομάδες.

Από την άλλη οι τηλε-εξετάσεις, μαζί με την τηλε-εκπαίδευση αποτελούν μία χρόνια επιδίωξη του συστήματος που, βρήκε τις συνθήκες για να τις εφαρμόσει εν μέσω πανδημίας. Αποτελούν έναν τεράστιο ταξικό φραγμό που οδηγεί στον αποκλεισμό τους φοιτητές από φτωχές, λαϊκές οικογένειες που δεν διαθέτουν τον τεχνικό εξοπλισμό για να συμμετάσχουν σε αυτές (υπολογιστή, κάμερα, μικρόφωνο, μέχρι και εκτυπωτή-scanner!). Έρχονται επίσης να εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις σπουδές, αφού οι φοιτητές πρέπει να είναι διαθέσιμοι για μάθημα όλες τις ώρες, ακόμα και σαββατοκύριακα όπως είδαμε το προηγούμενο εξάμηνο. Ακόμα, εντείνουν την καθηγητική αυθαιρεσία και αφήνουν τους φοιτητές ευάλωτους απέναντι σε αυτή, καθώς ο καθένας βρίσκεται μόνος του απέναντι στον καθηγητή και δεν μπορούν να αντιδράσουν συλλογικά. Μάλιστα, ανάμεσα στα πολλά τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την τηλε-εξέταση, όσα προκύπτουν από τον εξοπλισμό του φοιτητή (διακοπή σύνδεσης ίντερνετ, διακοπή ρεύματος κλπ) αποτελούν ατομική ευθύνη του φοιτητή ο οποίος για να ξαναεξεταστεί θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις. Αντίστοιχα, η τηλε-εργασία, που πλέον έχει εφαρμοσθεί ευρέως σε πολλούς τομείς, οδηγεί σε εξαντλητικά και ελαστικά ωράρια, εργοδοτική αυθαιρεσία και απομόνωση των εργαζομένων που πλέον δεν μπορούν να δρούν συνολικά και να διεκδικούν. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία πως τα τηλέ- ήρθαν για να μείνουν και να εφαρμόζονται όπου και όποτε αυτό το σύστημα τα έχει ανάγκη, καταστρατηγώντας τα φοιτητικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά μας.

Είναι εμφανές ότι σε αυτές τις συνθήκες κανένας τρόπος εξέτασης δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων μας με ισότιμους και ανθρώπινους όρους. Είναι αναγκαίο λοιπόν να κοντράρουμε και τις εξ αποστάσεως και τις διά ζώσης εξετάσεις, διεκδικώντας την κατοχύρωση των μαθημάτων μας χωρίς αυτές! Να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική που αδιαφορεί για τις ζωές μας, την πολιτική των τηλέ-, των ταξικών φραγμών και της εντατικοποίησης. Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις και να αγωνιστούμε συλλογικά για το δικαίωμά μας σε Σπουδές-Δουλειά-Ελευθερίες-Υγεία.

-ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

-ΟΧΙ ΣΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ-ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

-ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

-ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ