ΞΑΝΘΗ| Ανταπόκριση από το άνοιγμα των σχολών της Πολυτεχνικής

Εν όψει του ανοίγματος των σχολών οι Αγωνιστικές Κινήσεις καταθέσαμε πρόταση κινητοποίησης στο ΔΣ του ΣΦΞ ενάντια στον έλεγχο στις εισόδους του πανεπιστημίου ως πτυχή του νόμου Κεραμέως, διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας των φοιτητών. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από το σύνολο των υπολοίπων δυνάμεων (ΚΝΕ, ΕΑΑΚ, Bloco). Η ΚΝΕ από την πλευρά της χαρακτήρισε ως άκαιρη μία τέτοια κινητοποίηση την ημέρα του ανοίγματος των σχολών και δεν θα μπορούσε και αλλιώς, αφού «επετεύχθη ο στόχος του να γίνουμε φοιτητές ξανά». Έπειτα από την πίεση που δέχθηκε, αναγκάστηκε να καταθέσει ‘’αντιπρόταση’’ σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τα διδακτικά κενά που άφησε η τηλεκπαίδευση, χωρίς κάποια κινητοποίηση και χωρίς άχνα για την επιβολή ελέγχου. Τα ΕΑΑΚ αρχικά έδειξαν διάθεση συμφωνίας στην πρότασή μας, καταλήγοντας ωστόσο σε μία σειρά από προαπαιτούμενα σχετικά με την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας. Πρότασή τους ήταν η απεύθυνση στα διοικητικά όργανα και η απόσπαση τοποθέτησης από αυτά, στα πρότυπα που προσδιόρισε η σύγκλητος του ΕΜΠ. Το Bloco στήριξε την πρόταση των ΕΑΑΚ.
Η υλοποίηση της υπουργικής απόφασης εφαρμόστηκε στην πολυτεχνική της Ξάνθης με πρόσληψη και εγκατάσταση προσωπικού φύλαξης στις εισόδους των σχολών της πανεπιστημιούπολης και των ΠΡΟΚΑΤ. Τοποθετήθηκαν δέκα άτομα τα οποία θα ελέγχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, καθώς και ταυτότητες. Αποδείχθηκε στην πράξη και από την πρώτη μέρα λειτουργίας, πόσο ‘’υγειονομικό’’ μέτρο αποτελεί ο έλεγχος στις εισόδους, αφού ο συνωστισμός ήταν έντονος με ουρές αναμονής έως και 300 ατόμων. Ενώ πριν και μετά τον έλεγχο αντίστοιχος συνωστισμός παρατηρούνταν εντός των λεωφορείων και των αμφιθεάτρων που λειτουργούν με έως και 100% πληρότητα. Τα μέσα αυτοπροστασίας όπως δεν όριζε η υπουργική απόφαση ήταν ανύπαρκτα από την πλευρά του πανεπιστημίου και βάρυναν τον φοιτητή. Το μόνο συμπληρωματικό μέτρο που προβλέπεται είναι η δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι Αγωνιστικές Κινήσεις παρεμβήκαμε αποφασιστικά ενάντια στον έλεγχο, υπερασπιζόμενοι συναδέλφους που αποκλείονταν από την είσοδο, καλώντας πλατιά τον κόσμο να καταγγείλουμε από κοινού τον έλεγχο, τον νόμο Κεραμέως, τους αποκλεισμούς από την εκπαιδευτική διαδικασία και τους διαχωρισμούς μεταξύ εμβολιασμένων και μη φοιτητών. Από την πρώτη στιγμή εκκίνησης του ελέγχου, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν δείχνουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας και με ανακοινώσεις, κείμενα και συζητήσεις προσπαθήσαμε να θέσουμε στους συναδέλφους, την αναγκαιότητα συλλογικής και μαζικής άρνησης του μέτρου. Αναρτήθηκαν πανό, γράφτηκαν συνθήματα στις εισόδους, έγιναν παρεμβάσεις στα μαζικότερα αμφιθέατρα που ο συνωστισμός ήταν ασφυκτικός. Πραγματοποιήθηκαν καλέσματα από την πλευρά μας, για συγκέντρωση καταγγελίας την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ελέγχου, παρά την στάση αδράνειας που επέβαλλαν οι υπόλοιπες δυνάμεις στο σύλλογο.
Η στάση των υπολοίπων δυνάμεων ήταν αντίστοιχη αυτής που έδειξαν στο ΔΣ των προηγούμενων ημερών. Η ΚΝΕ αφού έδειξε καμία εναντίωση στον έλεγχο, παρουσίασε τα προβλεπόμενα χαρτιά και ταυτότητες και έτρεξε στα αμφιθέατρα, προσκαλώντας τους φοιτητές να την γνωρίσουν και να παλέψουν μαζί της για ολοκληρωμένη μόρφωση, χωρίς να βγάζει άχνα για την επίθεση στις σπουδές και τη σωρεία μέτρων που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα. Τα ΕΑΑΚ κράτησαν μεσοβέζικη στάση, χωρίς να θέτουν πλατιά και αποφασιστικά το καθήκον καταγγελίας. Στάση η οποία συνδέεται με την πρότασή τους στο ΔΣ και την απεύθυνση στα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου έναντι της πλατιάς κινητοποίησης των φοιτητών. Το αυτόνομο σχήμα δεν έδειξε αντανακλαστικά παρέμβασης και τοποθέτησης και δεν πραγματοποίησε πλατιά απεύθυνση στους φοιτητές την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου.
Παρά την προβληματική στάση των υπολοίπων, συνεχίζουμε τις προσπάθειες ενόψει της γενικής συνέλευσης του ΣΦΞ και μέσα από το συλλογικό όργανο των φοιτητών καλούμε τους συναδέλφους να συζητήσουν και να αποφασίσουν κινητοποιήσεις, σε μία κατεύθυνση πανεκπαιδευτικού μετώπου για την ανατροπή των νόμων Κεραμέως, υπερασπιζόμενοι το άσυλο και το δικαίωμα στις σπουδές και την υγεία.