ΞΑΝΘΗ | Για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και την επαπειλούμενη εκκένωση

Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ για εκκένωση των εστιών καθώς και τις διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας για μεταστέγαση δικαιούχων εστιακών σε ξενοδοχεία, οι οικότροφοι φοιτητές στην Ξάνθη αλλά και πανελλαδικά βρέθηκαν πραγματικά στον αέρα. Συγκεκριμένα στη φοιτητική εστία της Ξάνθης τη Δευτέρα 22/3 έγινε κινητοποίηση στα τοπικά γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, από το σύλλογο εστιακών. Η απάντηση που δόθηκε ήταν τουλάχιστον υποκριτική, αφού προέτρεψαν τους φοιτητές «να μην ανησυχούν, θα βρεθεί λύση, αφού η πρυτανεία διαπραγματεύεται για την παραμονή στην εστία». Τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης τα είδαμε την επόμενη ακριβώς μέρα, αφού σε επόμενη κινητοποίηση του συλλόγου, υπήρξε σκλήρυνση της στάσης τους, με την πρυτανεία να κλείνει τα τηλέφωνα, να ακούγονται τοποθετήσεις «έπρεπε να έχετε φύγει ήδη, έχει δοθεί εντολή να κοπεί το ζεστό νερό και η καθαριότητα, θα είναι παράνομο ακόμα και να μετακινήστε στην πόλη». Αντίστοιχα με κριτήρια-κοροϊδία για μεταστέγαση σε ξενοδοχεία (ορφανοί από 2 γονείς, αλλοδαποί που δεν μπορούν να γυρίσουν στη χώρα τους), το σύστημα αποπειράθηκε να καλύψει το κενό που άφησε η ΚΥΑ, σφυγμομετρωντας με χυδαίο τρόπο τις αντιδράσεις του φοιτητόκοσμου, εν μέσω πανδημίας.
 
Φαίνεται εξόφθαλμα πόσο (δεν) τους νοιάζει η υγεία του λαού τη στιγμή που τζογάρουν τις ζωές των φοιτητών, ωθώντας τους σε μαζική φυγη, με κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε οικογένειες με ευπαθή άτομα και με περίσσεια αδιαφορία αν διαθέτουν τα χρήματα να γυρίσουν στα σπίτια τους ή αν δουλεύουν. Φαίνεται αντίστοιχα ότι το σύστημα νιώθει απελευθερωμένο ακόμα και σε αυτή τη φάση να επιτίθεται στο δικαίωμα σε στέγαση και σίτιση, παρουσιάζοντας μια εικόνα από το αύριο των άπιαστων κριτηρίων-φιλανθρωπίας στα φοιτητικά δικαιώματα και της ωμής επιβολής και ενίσχυσης των ταξικών φραγμών, γιατί άλλωστε είναι "ατομικη ευθύνη" όχι μόνο η διαφύλαξη από τον ιό αλλά και η ολοκλήρωση των σπουδών. Καταγγελίες από συλλόγους οικοτρόφων στην Αθήνα για απόρριψη από πλευράς υπουργείου Παιδείας, της υπόδειξης, επιτροπής του ΕΟΔΥ για την επικινδυνότητα του μέτρου, αποδεικνύουν τα παραπάνω. Ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν χαρακτήρα διαχείρισης της επιδημίας, αλλά εμπέδωσης της επίθεσης από τους φοιτητές και του κανιβαλισμού στην υγεία. Από την άλλη, ελπιδοφόρα ήταν η συσπείρωση του κόσμου των εστιών (περίπου 40 άτομα), που για δύο συνεχόμενες μέρες ήταν σε εγρήγορση και μπροστά στο αδιέξοδο που τον οδήγησαν τα μέτρα αυτά, προσπάθησε να βρει το δίκιο του και να διαφυλάξει την υγεία της οικογένειας του.
Μετά την κινητοποίηση της Τρίτης 23/3 διεξήχθη συνέλευση, με μειωμένη απαρτία, βάση του οξυμένου της κατάστασης. Δεδομένης και της κακής προηγούμενης κατάστασης του συλλόγου δεν υπήρχαν αντανακλαστικά για ολοκληρωμένη διαδικασία. Παρόλα αυτά βγήκε μια κοινή ανακοίνωση του συλλόγου από δυνάμεις και ανένταχτο κόσμο και ένας πρώτος προγραμματισμός για συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα, συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο των εστιών με πανό και απεύθυνση στην τοπική κοινωνία. Την πρώτη μέρα της απαγόρευσης της λειτουργίας των εστιών, αρκετές πρυτανείες μπήκαν σε ρόλο απολογητή των μέτρων, προσφέροντας δωρεάν μετακίνηση(-διασπορα) σε φοιτητές για να υλοποιηθεί η εκκένωση, ενώ λέσχες και λεωφορεία πάγωσαν. Εκκρεμούν δύσκολες εξελίξεις για τους εστιακούς και τον τρόπο με τον οποίο θα διαλέξει το σύστημα να διαχειριστεί την κατάσταση, αφού ακόμα και το ενδεχόμενο επέμβασης της αστυνομίας και καταπάτησης του ασύλου, είναι ανοιχτό. Ακόμα και μετά τις εξελίξεις αυτές παραμένει κόσμος στις εστίες, με αισθητά μικρότερη μαζικότητα που περιμένει απαντήσεις και παλεύει για αυτές. Παραμένουμε λοιπόν εστίες, συνεχίζουμε να επιμένουμε για την ανατροπή αυτής της απόφασης και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στη στέγαση και την υγεία των φοιτητών και του λαού, μέσω του συλλόγου, με νέες δράσεις που θα ανακοινωθούν.