ΞΑΝΘΗ| ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕ- ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΗΜΜΥ

Στην διάρκεια της πανδημίας είδαμε την τηλεξεταστική να καθιερώνεται σαν τρόπος εξέτασης στο πανεπιστήμιο, βάζοντας τους φοιτητές και τις οικογένειές τους μπροστά σε νέα εμπόδια. Τα ηλεκτροτεχνικά μέσα, τα βάρη της πανδημίας, οικονομικά ζητήματα και ένα σωρό δυσκολίες, ώθησαν ένα μέρος των φοιτητών εκτός της διαδικασίας. Από την άλλη, όσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν μέρος στην εξεταστική, σαν να μην έφτανε η πανδημία και τα δεινά της , έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καθηγητικές αυθαιρεσίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο χρόνος εξέτασης είναι ελάχιστος σε σχέση με το πως είχαμε συνηθίσει αλλά και σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, που φαίνεται να έχει αυξηθεί. Το πανεπιστήμιο δε, βγάζοντας για μια ακόμη φορά τις ευθύνες και τα βάρη από πάνω του, μας βάζει να δηλώσουμε πως παίρνουμε την πλήρη ευθύνη για την απόκτηση των τεχνικών μέσων για την εξέταση, ώστε να μπορεί ο κάθε καθηγητής να κουνάει το δάχτυλο στους φοιτητές και να αυθαιρετεί, ενώ εμείς να μην μπορούμε να αντιδράσουμε. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά τις διαθέσεις του συστήματος και των οργάνων του.

Όπως είδαμε και στο πολυτεχνείο στην Ξάνθη, οι αυθαιρεσίες από την μεριά των καθηγητών γίνονται πλέον όλο και πιο συχνό φαινόμενο με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί από την εξεταστική του Ιουνίου-Ιουλίου σε αυτή του Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, στην σχολή των ΗΜΜΥ υπάρχουν παραδείγματα όπου ο χρόνος εξέτασης ήταν μηδαμινός σε σχέση με την δυσκολία των θεμάτων, ενώ εκπρόθεσμες υποβολές απαντήσεων δεν γίνονταν δεχτές, ακόμα και για διαφορά δευτερολέπτων! Αυτό μας δείχνει για μια ακόμη φορά τόσο τις διαθέσεις των καθηγητών, όσο και την καχυποψία προς τους φοιτητές. Από την άλλη, η ειρωνεία αλλά και η επιθετική πολλές φορές στάση των καθηγητών, σε συνδυασμό με τον πιεστικό χρόνο, γιγαντώνουν το άγχος και βάζουν τους φοιτητές σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, όπου δεν εξετάζει μόνο το ζήτημα της γνώσης αλλά και στο πόσο καλά μπορεί να ανταπεξέλθει σε πιεστικές καταστάσεις. Η τηλεκπαίδευση δίνει πάτημα σε τέτοιου είδους πρακτικές, πόσο μάλλον όταν οι φοιτητές δεν μπορούν να βρεθούν στα συλλογικά τους όργανα για να τα απαντήσουν.

Η κατάσταση με την τηλεξεταστική και τα τηλεμαθήματα είναι εδώ για να μείνει! Το σύστημα προσπαθεί εδώ και καιρό να βάλει τα τηλεμαθήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, οξύνοντας  ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση στις σπουδές μας ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργούν και ως ταξικοί φραγμοί για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αντίστοιχα σε καταλήψεις και κινηματικά γεγονότα των φοιτητών, θα αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης για να μην διακόπτεται η λειτουργία των σχολών και να μπαίνει φρένο σε κάθε προσπάθεια οργανωμένης απάντησης από τους φοιτητές. Το σύστημα βρήκε ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να πλασάρει την τηλεξεταστική και τα τηλεμαθήματα και να τα νομιμοποιήσει στο μυαλό των φοιτητών ως παρακαταθήκη για την επερχόμενη επίθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα προσπαθεί να αντικαταστήσει τις συνελεύσεις μας, με τηλεσυνελεύσεις που μόνο χαρακτήρα αποσυγκρότησης μπορούν να έχουν, κλείνοντας τον κάθε φοιτητή σπίτι του χωρίς προοπτικές μαζικού φοιτητικού κινήματος, που είναι εξάλλου αυτό που φοβάται το σύστημα. Την τηλεργασία, από την άλλη την αξιοποιούν για να κάνουν όλο και πιο ελαστικά τα ωράρια εργασίας, να απομονώνουν τον κάθε εργαζόμενο και να τον αποκόπτουν από τον εργασιακό του χώρο. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα τηλεμαθήματα και οι τηλεξεταστικές, προετοιμάζουν του φοιτητές για τις εργασιακές συνθήκες.

Σε άλλα πανεπιστήμια βλέπουμε να εφαρμόζεται δια ζώσης εξεταστική, που ούτε αυτή μπορεί να αποτελέσει λύση στα προβλήματά μας. Με την πανδημία να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ το πανεπιστήμιο και το σύστημα γενικότερα, δεν έχουν καμία διάθεση να προστατέψουν τους φοιτητές και τον λαό από τον ιό, η δια ζώσης εξέταση μας θέτει άμεσα σε κίνδυνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κρούσματα που βρέθηκαν σε δια ζώσης εξέταση στο Ηράκλειο, χωρίς να έχει γίνει καμία προσπάθεια βελτίωσης υγειονομικών συνθηκών. Με βάση την συνολικότερη κατάσταση που βρίσκεται ο λαός και η νεολαία αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας, κανένα είδος εξέτασης δεν μπορεί να εξασφαλίσει ανθρώπινους όρους σπουδών. Ο μόνος τρόπος να μην φορτωθούμε τα βάρη της πανδημίας είναι να κατοχυρωθούν τα μαθήματα χωρίς εξέταση. Να στήσουμε μέτωπο απέναντι στην τηλε-εκπαίδευση και την τηλε-εργασία. Να μην δεχτούμε την επιστροφή στην κανονικότητα που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση. Πρέπει όλοι οι φοιτητές να οργανωθούμε σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από τα συλλογικά όργανα, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε σπουδές, δουλειά, ελευθερίες!

  • ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ