Οι αλήθειες των τηλε-εξετάσεων

Η εαρινή εξεταστική του ’20 έχει ξεκινήσει, η εξεταστική της πανδημίας, χωρίς βιβλία, με τα μαθήματα να έχουν γίνει (ή να μην έχουν γίνει) με τηλε-εκπαίδευση, με το πρόγραμμα της εξεταστικής να ανακοινώνεται τελευταία στιγμή και τους φοιτητές να αγωνιούν για τις σπουδές τους, για την υγεία των ίδιων και οικογενειών τους. Σε αυτή την εξεταστική δε φτάνουν όλα όσα βιώσαμε τους 2 μήνες του εγκλεισμού (και που συνεχίζουμε να βιώνουμε) έρχεται να προστεθεί και άλλο ένα δεδομένο, η τηλε-εξεταστική, που φέρνει το τελειωτικό χτύπημα σε όσα βιώνουμε.

Τι σημαίνει τηλε-εξεταστική:

  1. Σημαίνει ταξικός αποκλεισμός εκ των προτέρων από την εξέταση, και από το δικαίωμα ολοκλήρωσης των σπουδών. Γιατί όποιος δεν έχει των απαιτούμενο εξοπλισμό (κάμερα, lap top, μικρόφωνο, κάποιοι καθηγητές ζήτησαν ακόμα και scanner!), όποιος δεν μπορεί να τον εξασφαλίσει αποκλείεται αυτομάτως η πρόσβαση του στην εξέταση.
  2. Σημαίνει εντατικοποίηση. Γιατί ο φοιτητής θα πρέπει να είναι stand by οποιαδήποτε στιγμή τον καλέσει ο καθηγητής. Γιατί έχει φανεί ήδη από τα μαθήματα στα οποία «πέφτουν» οι πλατφόρμες ότι οι φοιτητές καλούνται να ξανά δώσουν το μάθημα σε μέρα που δίνουν άλλο μάθημα ή ακόμα και το βράδυ (για να αντέξει ο server) ή απλά περιμένουν πότε θα ευαρεστηθεί ο κάθε καθηγητής να βγάλει ημερομηνία για επανεξέταση!
  3. Εντείνει την καθηγητική αυθαιρεσία, αφού ο κάθε φοιτητής βρίσκεται μόνος απέναντι στον καθηγητή κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δε μπορεί να ξανά δει το γραπτό του και φυσικά δε μπορούν οι φοιτητές όλοι μαζί, συλλογικά, να αντιδράσουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης σε θέματα εκτός ύλης ή να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον.

Γιατί οι φοιτητές οφείλουμε να κοντράρουμε την τηλε-εξέταση:

  1. Γιατί ΔΕΝ είναι προσωρινή η εφαρμογή της. Έρχεται για να μείνει!
  2. Γιατί αποτελεί την πρώτη εφαρμογή της στη χώρα, και το αν θα την αποδεχτούμε ή όχι θα σημάνει (ή δε θα σημάνει) τη νομιμοποίησή της και τη δυνατότητα εφαρμογή της, ξανά όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, από υπουργείο, πρυτάνεις και καθηγητές.
  3. Γιατί οι δηλώσεις του αίσχους που μας έβαλαν και υπογράψαμε μεταθέτουν την ευθύνη του αποτελέσματος της εξεταστικής στις πλάτες μας. Γινόμαστε εμείς υπεύθυνοι αν «πέσει» το internet, αν κοπεί το ρεύμα, αν συμβεί οτιδήποτε και διακοπεί η εξέτασή μας.
  4. Γιατί αποκλείει (και έχει ήδη αποκλείσει) πολλούς φοιτητές από την συμμετοχή τους στην εξεταστική!
  5. Γιατί είναι μοχλός εντατικοποίησης των σπουδών και της καθημερινότητας των φοιτητών. Κάτι που έχει φανεί ήδη κατά την εφαρμογή της τηλε-εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του lockdown.
  6. Γιατί έρχεται να χτυπήσει τα συλλογικά μας όργανα και τις συλλογικές μας διαδικασίες. Όπως έχει ήδη γραφτεί σε επίσημες αστικές εφημερίδες θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των καθηγητών να ξεμπλέξουν με τα «κακώς κείμενα» των πανεπιστημίων, τη συνέλευση, την κατάληψη, την πορεία και την απεργία.

Τι είναι κατά βάθος η τηλε-εξεταστική:

  1. Είναι κεντρική κατεύθυνση. Η τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-εξέταση δεν είναι ελληνική πατέντα, έρχεται από «έξω» (ΗΠΑ, ΕΕ) και στοχεύει να «εκσυγχρονίσει» τη ζωή και την καθημερινότητα. Ήδη υπάρχουν πολλές φωνές στη χώρα και αλλού που πανηγυρίζουν για την ευκαιρία που έδωσε η πανδημία να δοκιμαστεί η τηλε- εκπαίδευση και να αποκαλυφθούν οι δυνατότητες για μείωση του κόστους υποδομών και προσωπικού.
  2. Είναι δίδυμο αδερφάκι της τηλε-εργασίας. Η αποδοχή της τηλε-εκπαίδευσης και της τηλε-εξέτασης είναι το πρώτο βήμα για την αποδοχή της τηλε-εργασίας. Και τηλε-εργασία σημαίνει εξόντωση του εργαζομένου, ελαστικοποίηση του ωραρίου και της εργασίας. Δηλαδή ο εργοδότης (είτε το κράτος, είτε ο ιδιώτης) θα απαιτεί οποιαδήποτε ώρα από τον εργαζόμενο να «συνεχίσει» τη δουλειά ασχέτως ωραρίου «αφού θα είναι στο σπίτι».
  3. Είναι συνέχεια της τηλε-εκπαίδευσης και νομιμοποίηση της. Η εφαρμογή της τηλε- εξεταστικής και η επιμονή των ιδρυμάτων να προχωρήσουν σε αυτή, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανοίξει τις «πόρτες» της αγοράς και του τουρισμού, δεν οφείλεται μόνο στον υπαρκτό υγειονομικό κίνδυνο (άλλωστε φάνηκε πόσο νοιάστηκαν τα υπουργεία για την υγεία του λαού και της νεολαίας όλο το διάστημα του lockdown που δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την ενίσχυση του συστήματος περίθαλψης της χώρας). Η εφαρμογή της τηλε-εξέτασης θα επισφραγίσει όλη την προσπάθεια του υπουργείου να πείσει ότι η τηλε-εκπαίδευση (σε σχολεία και ΑΕΙ) λειτούργησε ανέλπιστα πετυχημένα, και να αποτελέσει μία παρακαταθήκη για την εφαρμογή της μετά. 

Είναι φανερό ότι το «τηλέ» δεν αποτελεί απλά «εισαγωγή της τεχνολογίας» στη ζωή μας, αλλά έρχεται με σκοπό το χτύπημα τόσο των φοιτητικών όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Οι φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό χτύπημα στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και οφείλουν να βρουν τους τρόπους να το κοντράρουν αποφασιστικά και να μην το νομιμοποιήσουν!