Πανελλαδικές εξετάσεις στην ιατρική ειδικότητα… τώρα και για εισαγωγή!

Δεν έχει περάσει τόσος καιρός ώστε να ξεχνάμε την τροπολογία που κατέθεσε τον Μάρτη του 2019 στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για την κατοχύρωση του τίτλου ειδικότητας. Η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης είχε επιχειρηθεί πολλές φορές, όπως το 2011 μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ και αργότερα το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά αποσύρθηκε, λόγω των αντιδράσεων φοιτητών ιατρικής και ειδικευόμενων ιατρών. Στην ίδια και ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση κινείται η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα, η οποία αποκάλυψε τον βασικό στόχο του Υπ.Υγείας, δηλαδή την θεσμοθέτηση των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην ιατρική ειδικότητα(!)


Πρόκειται για την πιο άμεση αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα που
κατοχυρώνει ο πτυχιούχος με την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας. Ο δρόμος προς πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα γίνεται ακόμα πιο μακρύς για τους γιατρούς, που ενώ σπουδάζουν για 6 χρόνια, κάνουν υποχρεωτικά αγροτικό και τουλάχιστον 4 χρόνια ειδικότητα (χωρίς να συμπεριλάβουμε και τα αμέτρητα χρόνια αναμονής), βλέπουν στην εντατικοποίηση των σπουδών και των όρων εργασίας τους να προστίθεται το άγχος και η πειθάρχηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός αυξάνεται ραγδαία, αφού προωθείται η άποψη πως «ο καλύτερος κερδίζει», βάζοντας τους αποφοίτους σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων που θα τους χαρίσουν μια
θέση στην ειδικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι υποψήφιοι δεν θα επιλέγονται με βάση την βαθμολογία τους αλλά με το πόσες θέσεις ειδικευόμενων θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση την εκάστοτε στιγμή, και αν κρίνουμε από τα λεγόμενα της Γκάγκα («οι ειδικευόμενοι είναι πάρα πολλοί, πρέπει να μειωθούν») καταλαβαίνουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένας κερδισμένος μεταξύ των φοιτητών.

Δεν είναι παράλογο ένας φοιτητής να γύρει προς την εναλλακτική του εξωτερικού, όταν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πτυχίου με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα δυσκολεύουν τόσο πολύ και υψώνονται διαρκώς φραγμοί, όπως είναι το foundation year και εξετάσεις επί εξετάσεων. Είναι κι αυτός ένας στόχος, να διώξουν τον κόσμο αυτό που αν μείνει θα αντιδράσει στην επιδείνωση της καθημερινότητάς του ως φοιτητή και ως εργαζόμενου. Για αυτό άλλωστε προβάλουν την μετανάστευση ως μια εναλλακτική απελευθερωτική και αποκρύπτουν τον εργασιακό μεσαίωνα που θα αντιμετωπίσει ο νέος πτυχιούχος ή μη, σε κάθε σημείο της «σύγχρονης Ευρώπης» ή της «Γης της Επαγγελίας» και αν βρεθεί.

Οι απανωτές εξετάσεις, το κυνήγι προσόντων, η διαρκής αξιολόγηση, η εντατικοποίηση και η πειθάρχηση είναι βασικές επιδιώξεις του συστήματος. Στόχος τους είναι η δημιουργία πειθήνιων εργαζομένων, με αίσθημα ανεπάρκειας και ευάλωτους στην πλήρη εκμετάλλευση. Που θα ανέχονται τα ελαστικά ωράρια, την απλήρωτη εργασία, την αναμονή και την ανεργία, αφού θα τα δικαιολογούν με βάση τις δικές τους «προσωπικές ελλείψεις», αφού θα έχουν πειστεί πως «δεν είναι αρκετά καλοί». Αυτό επιδιώκεται και μέσω του foundation year το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι δεν αποσύρθηκε μόνιμα, αλλά προσωρινά, ώστε να επανέλθει ακόμα πιο πλήρες. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πως όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες για την μείωση των μισθών, την μείωση των θέσεων για την ειδικότητα, την συρρίκνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Η κατεύθυνση των πτυχιούχων προς συγκεκριμένη ειδικότητα είναι μια ακόμα στόχευση. Ανάλογα με τη δυσκολία των θεμάτων μπορεί να ρυθμιστεί και το ποιες ειδικότητες θα επιλέγονται. Έτσι θα μπορούν να εφαρμόζονται και οι απαιτήσεις των «προστατών», όπως είναι η μνημονική οδηγία για περισσότερους γενικούς ιατρούς, μια από τις πλέον ευέλικτες (ως προς την εκμετάλλευση) ειδικότητες.


Πρόκειται για ένα ακόμα ταξικό φραγμό, που στόχο έχει να αποτρέψει τα παιδιά από λαϊκές οικογένειες να διεκδικήσουν μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική. Δεν είναι καθόλου παράλογο να εισχωρήσει ο θεσμός του φροντιστηρίου και σε αυτές τις εξετάσεις, διευκολύνοντας τους «έχοντες» και ρίχνοντας για άλλη μια φορά στο βούρκο τα φτωχότερα στρώματα. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι φοιτητές θα δουν τους ρυθμούς ζωής τους να ξεπερνούν τις δυνατότητες τους και την καθημερινότητα τους να εντατικοποιείται σε βαθμό που η συνέχιση των σπουδών να μοιάζει ανέφικτη.

Η δήθεν «αξιοκρατία» ή η «μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ειδικότητας» δεν είναι παρά
προσχήματα που επικαλούνται για τη θεσμοθέτηση αυτού του σκληρού φραγμού, με την ανοχή των φοιτητών.Οι φοιτητές δεν πρέπει να δεχτούν καμία εξέταση για την απόκτηση ή την εισαγωγή στην ειδικότητα. Να διεκδικήσουμε το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Να μην επιτρέψουμε να μας ρίξουν στην αρένα του ανταγωνισμού. Οι συμφοιτητές μας δεν είναι απέναντί μας. Είναι αυτοί με τους οποίους έχουμε κοινά συμφέροντα και με αυτούς πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις πανελλαδικές εξετάσεις , ενάντια σε foundation year, ενάντια στην εντατικοποίηση και πειθάρχηση των σπουδών μας!

● ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
● ΚΑΤΩ ΤΟ FOUNDATION YEAR
● ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
● ΙΣΗ-ΠΛΗΡΗ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ