Πόσο πιο κάτω μπορεί να πέσει ο κατώτατος μισθός;

 

 Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη περίφημη διαπραγμάτευση από αυτές που συνηθίζει να διεξάγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές-«εταίρους», αυτή τη φορά ενόψει του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που προετοιμάζεται, τμήμα του οποίου αποτελεί και ο κατώτατος μισθός. Στη διαπραγμάτευση αυτοί έχουν εκφράσει όλοι τις θέσεις τους , μηδενός εξαιρουμένου, σοφοί, εμπειρογνώμονες, ο «κομμουνιστής» Κατρούγκαλος και φυσικά... το ΔΝΤ.

Αλλά ας δούμε μερικά σημεία πιο αναλυτικά:

Για τον κατώτατο μισθό: «θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός, που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς.» (Επιτροπή Σοφών)

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζόμενων, στα πρότυπα της εθνικής σύνταξης των συνταξιούχων με βάσει το νέο ασφαλιστικό, θα πρέπει να καθορίζεται από τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας (της χώρας για τους ιμπεριαλιστές), την απασχόληση και την ανεργία (της προώθησης των ελαστικών μορφών και της κατάργησης του επιδόματος ανεργίας) και των μισθών (που θα συνεχίσουν να μειώνονται).

Για τον κατώτατο μισθό των νέων: « Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό, βάσει εργασιακής εμπειρίας, με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη.»

«Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια» (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων)

Εδώ επιχειρείται μια προσπάθεια διαίρεσης και διάσπασης των εργαζομένων σε νέους και μεγαλύτερους με φίλτρα διαχωρισμού που αφορούν είτε στο πόσα χρόνια εργασιακή εμπειρία έχει αποκτήσει ως τώρα ο νέος είτε με τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Φυσικά, ο νέος κατώτατος μισθός των νέων θα είναι μειωμένος ακόμα περισσότερο!

Για τον καθορισμό του ύψους του μισθού: «θα αποφασίζεται από το κράτος και από το 2017 και μετέπειτα θα αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης.» (Δανειστές)

Η πρόταση αυτή καταργεί κάθε αύξηση λόγω εργασιακής εμπειρίας που ίσχυε μέχρι πρότινος και μάλιστα, αναθέτει στο (αστικό) κράτος το καθήκον να ορίσει τον κατώτατο μισθό με βάσει... την αύξηση της ανταγωνιστικότητας!

Εν ολίγοις, ιμπεριαλιστές και ντόπια άρχουσα τάξη έχουν βάλει τις προτάσεις τους στο τραπέζι και καλούνται να επιλέξουν με ποιον τρόπο θα ξεζουμίσουν περαιτέρω την αξία του μόχθου των εργαζόμενων στη χώρα. Αυτή η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών σε κανένα βαθμό δεν αφορά στην τύχη του λαού και της νεολαίας στη χώρα. Είναι απλώς μια πτυχή του παζαριού που γίνεται ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και την εξαρτημένη αστική τάξη της χώρας μας για το πώς θα μοιράσουν το μερίδιο από τα νέα κέρδη που θα υφαρπάξουν από το λαό.

 

Σε αυτό το παζάρι δεν έχουμε θέση! Η θέση μας και ο ρόλος που πρέπει να υπηρετήσουμε είναι η παρουσία μας δίπλα στους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς και στα σωματεία για την οργάνωση αγωνιστικής απάντησης. Κόντρα στις ρεφορμιστικές λογικές ΚΚΕ, που όπως είδαμε παρά τις αγωνιστικές φανφάρες, κατέληξε στην κατάθεση σχεδίου νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας προς ψήφιση στη... Βουλή. Αλλά και στις υποτιθέμενες ριζοσπαστικές απόψεις των ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ που θέτουν ως προαπαιτούμενο για να αντισταθεί ο λαός, την υιοθέτηση και υλοποίηση όλου του μεταβατικού προγράμματος (διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών κλπ.). Να βρεθούμε στους χώρους που εργαζόμαστε και δρούμε, να οργανώσουμε την πάλη μας και να προωθήσουμε παντού εστίες αντίστασης στα νέα αντεργατικά σχέδια! Ενάντια στη συνδιαλλαγή και την υποταγή, να δείξουμε πως ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει στο λαό και τη νεολαία νίκες είναι αυτός της αντίστασης-διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας και της συνολικής αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!