Σχόλιο με βάση την ερώτηση 44 βουλευτών του Σύριζα για το άνοιγμα των πανεπιστημίων.

Ερώτηση κατέθεσαν 44 βουλευτές του Σύριζα για το σταδιακό άνοιγμα των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους:

  • η τηλεκπαίδευση έχει υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την παρεχόμενη γνώση στα πτυχία.
  • σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων.
  • οδηγούμαστε σε πλήρη υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών αλλά και σε χορήγηση πτυχίων που δεν θα ανταποκρίνονται στο απαιτούμενο επίπεδο γνώσης.

Παρόλο που η κυβέρνηση  μάζεψε όσο μπόρεσε αρχικές τοποθετήσεις στελεχών και διάφορων φερεφώνων της περί κορωνο-φοιτητών και κορωνο- αποφοίτων  με βάση ότι ήθελε να προχωρήσει την τηλεκπαίδευση και να βγάλει ένα αφήγημα υπέρ της, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αυτές οι απόψεις με τον έναν ή με τον άλλον τρόπον βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια. Απόψεις που κάνουν λόγο ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν εν μέσω lockdown είναι φοιτητές που δεν παίρνουν όλη την γνώση που θα έπρεπε να παίρνουν, φοιτητές που τα πτυχία τους θα είναι κατώτερα των προ κορωνοϊού φοιτητών.

Πέρα από το γεγονός ότι για άλλη μια φορά το βάρος ρίχνεται ξανά στις πλάτες των φοιτητών, οι απόψεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα στα ήδη κατακερματισμένα μας πτυχία. Η τηλεκπαίδευση που επιβλήθηκε στα πανεπιστήμια έφερε σαν αποτέλεσμα τον ωμό αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από φτωχά και λαϊκά στρώματα, την διόγκωση της καθηγητικής αυθαιρεσίας και την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας. Οι βουλευτές του Σύριζα πατώντας πάνω σε αυτή ,μαζί με άλλα παπαγαλάκια του συστήματος, προσπαθούν να μας χρεώσουν επιπλέον ότι είμαστε ακόμα πιο ανεπαρκής και άρα τα πτυχία μας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο απαιτούμενο επίπεδο γνώσης. Με λίγα λόγια στρώνουν το έδαφος για αυτό που, μάλλον , ετοιμάζει το σύστημα και η κυβέρνηση για μια επόμενη φάση. Εξάμηνα να θεωρηθούν χαμένα, οι σπουδές μας να πάνε πίσω, να γίνουν αναπληρώσεις εργαστηρίων και κλινικών, τα πτυχία που πάρθηκαν ή θα παρθούν μέσα στην πανδημία να θεωρηθούν υποβαθμισμένα και άρα να κατοχυρώνουν λιγότερα δικαιώματα.

Δεν μας κάνει καμία εντύπωση , εφόσον ήταν ο Σύριζα που μέσω του νόμου Γαβρόγλου έφερε τον κατακερματισμό και το τσάκισμα της ενιαιότητας των πτυχίων μας διασπώντας τα ακόμα περισσότερο μέσω των πιστωτικών μονάδων, την αφαίρεση της διδακτικής επάρκειας και τα προσοντολόγια στις καθηγητικές σχολές.

Κανέναν πόνο δεν έχουν τα κηφηναριά της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για την γνώση και την μόρφωση που θα χάσουμε. Πόνο και καούρα έχουν για το πώς θα προχωρήσουν τις επιδιώξεις του σάπιου συστήματος που υπηρετούν και μέσω αυτών των αφηγημάτων θα τσακίσουν τα δικαιώματα των πτυχίων μας, για να τα ευθυγραμμίσουνε  ακόμα περισσότερο με τον εργασιακό μεσαίωνα που φτιάχνουν για εμάς.

Φυσικά και οι βουλευτές του Σύριζα δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Εμμέσως πλην σαφώς στοχοποιούν  τους φοιτητές, που όχι μόνο παίρνουν υποβαθμισμένη γνώση αλλά πολλές φορές ίσως δεν παίρνουν ούτε αυτή, εφόσον το θέσφατο των εξετάσεων βάλλεται από την τηλεκπαίδευση και δεν είναι τόσο αυστηρό όσο θα έπρεπε να είναι. Ούτε αυτό δεν μας κάνει εντύπωση από ένα κόμμα που για λογαριασμό του συστήματος προχώρησε και υλοποίησε μια βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση και άνοιξε τον δρόμο για την έλευση της ΝΔ και τον νέο γύρο επίθεσης.

Ωστόσο είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι πλάι σε αυτούς η κυρίαρχη αριστερά με μπροστάρη την ΚΝΕ, έχουν κάνει σημαία τους τα ίδια ιδεολογήματα με αυτά του συστήματος. Όλη τους η κίνηση πριν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, έγκειται στο άνοιγμα των σχολών και στο πώς θα ξαναποκτήσουμε την χαμένη γνώση που χάσαμε. Μάλιστα δεν δίστασαν να αυτοαναγορευτούν οι ίδιοι ως ανεπαρκείς με συνθήματα του τύπου «έναν χρόνο έξω από τα πανεπιστήμιο και τις κλινικές… θα με εμπιστευόσουν;». Το συγκεκριμένο αίτημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ΄αυτογκόλ από τα αποδυτήρια΄ μιας και η ΚΝΕ δίνει συνεχώς πατήματα και επιχειρήματα  στο σύστημα για να προχωρήσει όλα όσα περιγράφηκαν παραπάνω. Επιπρόσθετα, οι παραπάνω δυνάμεις δεν διανοούνται να αγγίξουν τον θεσμό των εξετάσεων ακόμα και σε αυτή την κατάσταση της πανδημίας όπου μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα έχει αποκλειστεί.

Κατά την άποψή μας, οι εξετάσεις στο σύστημα που ζούμε δεν αποτελούν επ’ ουδενί μια διαδικασία μέσα από την  οποία προάγεται η γνώση και ενισχύεται η μόρφωση του εξεταζόμενου. Η θέσπιση των εξετάσεων ως μέσο προαγωγής έχει να κάνει με την προσπάθεια του συστήματος να καλλιεργήσει τον ατομικό δρόμο και  να πείσει ότι η όποια αποτυχία βαραίνει αποκλειστικά  τον ίδιο. Αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο και τροχοπέδη στην απόκτηση πτυχίου ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας. Όπως επίσης η κατοχύρωση του δικαιώματος στην δουλεία και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν αποτελεί ζήτημα παραπάνω γνώσης, μεταπτυχιακών και χαρτιών. Αυτά τα ιδεολογήματα χρησιμοποιήθηκαν από το σύστημα για να χτυπήσουν τις συνειδήσεις της νεολαίας και να την πείσουν ότι η δουλειά είναι ατομική υπόθεση και  δεν αποτελεί δικαίωμα αλλά ευκαιρία. Μια ευκαιρία που μόνο ο καλύτερα μορφωμένος και καταρτισμένος μπορεί να διεκδικήσει. Μέσω αυτών των ιδεολογημάτων που προπαγανδίζει όλη η υπόλοιπη αριστερά, το σύστημα προώθησε την εντατικοποίηση των σπουδών μας και έφερε μια σειρά χτυπήματα στα πτυχία μας. Το δικαίωμα στην δουλειά και στην εργασία αποτελεί ζήτημα πάλης και αγώνα ενάντια στην επίθεση που διεξάγει το σύστημα στους χώρους δουλειάς και σε θεμελιωμένες κατακτήσεις αιώνων της εργατικής τάξης.