Φιλολογία ΑΠΘ| Μαζικά κοψίματα από το πρώτο εξάμηνο!

Στην εξεταστική που μας πέρασε, σχεδόν σε όλα τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου το ποσοστό αποτυχίας ήταν πολύ μεγάλο. Στα 3 από τα 6 μαθήματα (ΜΕΦ 221, ΑΕΦ 103, ΓΛΩ 301) κόπηκε περίπου το 50% και στα 2 από τα 6 (ΛΦΙ 125, ΝΕΦ 201) το 40%. Ακόμη, όμως, και από αυτούς που πέρασαν, οι μισοί πέρασαν οριακά με 5-5,5 και μάλιστα σε μία σχολή, στην οποία ο βαθμός πτυχίου παίζει ρόλο στις απαράδεκτες προϋποθέσεις για τον διορισμό στο δημόσιο, μία από τις λίγες διεξόδους του επαγγέλματος.

Αλλά δεν είναι μόνο το ποσοστό αποτυχίας. Σε κάποια μαθήματα υπήρχε πρόβλημα διαχείρισης της ύλης. Χαρακτηριστικά, στο μάθημα ΝΕΦ 201 η ύλη ήταν τεράστια και ίσως και κανείς να μην μπόρεσε να τη βγάλει ολόκληρη έστω μία φορά. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της ύλης ανέβηκε στην πλατφόρμα στα μέσα Δεκεμβρίου, δηλαδή έναν μήνα πριν δώσουμε το μάθημα, έχοντας παράλληλα να διαβάσουμε και για άλλα 5 μαθήματα. Στο μάθημα ΜΕΦ 221, από την άλλη, πέρα από τη δυσκολία του μαθήματος ως προς το περιεχόμενο, στη συγκεκριμένη καθηγήτρια υπάρχει ιστορικό μαζικών κοψιμάτων από τα προηγούμενα χρόνια, της τάξης του 70%. Η κατάσταση αυτή στη σχολή μας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και συμφοιτητές μας από άλλες σχολές.

Και αυτό συμβαίνει επειδή οι καθηγητές του Πανεπιστημίου βοηθούν να εφαρμοστεί στην πράξη η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση, κάνοντας ακόμα δυσκολότερο για εμάς να περάσουμε τα μαθήματα και εν τέλει να αποκτήσουμε πτυχίο, ενώ έχουμε, επιπλέον, και τον φόβο των διαγραφών!

Το σύστημα και η κυβέρνηση έχουν δηλώσει πως οι διαγραφές θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο του 2025. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα» είχε πει ο υπουργός παιδείας. Μέσα στην ήδη εντατικοποιημένη καθημερινότητά μας, που τρέχουμε από μάθημα σε μάθημα, που χάνουμε πολλές ώρες καθημερινά για να πηγαινοερχόμαστε στις σχολές μας, έχουμε και το άγχος των διαγραφών.

 Ο ταξικός φραγμός των διαγραφών πλήττει περισσότερο τους πιο φτωχούς από εμάς, που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε, για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε. Αυτό το ποσοστό δεν είναι μικρό, πανελλαδικά σχεδόν 50% με βάση στατιστικά της ίδιας της κυβέρνησης.

Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να τελειώσουμε τη σχολή και να πάρουμε πτυχίο. Να μην αφήσουμε την καθηγητική αυθαιρεσία να περάσει. Να ζητούμε να οριστεί η ύλη για τα μαθήματα από την αρχή του εξαμήνου. Να αντιδράσουμε σε επόμενο μαζικό κόψιμο φοιτητών από μάθημα και να μη δεχτούμε την αδικία! Να παλέψουμε για την ανατροπή των διαγραφών!

• Όχι στα μαζικά κοψίματα!

• Καμία διαγραφή φοιτητή!

• Ανατροπή του νόμου Κεραμέως!

• Δημόσιες και δωρεάν σπουδές για όλους!

• Κάτω οι ταξικοί φραγμοί!