ΑΘΗΝΑ | Για τη φοιτητική διαδήλωση στις 21/11/19

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φοιτητική διαδήλωση μετά από ένα μαζικότατο Πολυτεχνείο. Αν κάτι χαρακτήρισε τη σημερινή διαδήλωση σε σχέση με τις προηγούμενες ήταν η μικρή μαζικότητα. Πρόκειται για μια διαδήλωση αναντίστοιχη με τις απαιτήσεις που βάζει το ίδιο το βάθεμα της επίθεσης, αλλά και το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, που αυτή τη στιγμή κάνει βήματα προς την ανασυγκρότησή του.

Και η μικρή μαζικότητα είναι ενδεικτική μιας άποψης που κυριάρχησε στις προηγούμενες συνελεύσεις εν όψει Πολυτεχνείου που δεν έβαζε κατεύθυνση για νέες γενικές συνελεύσεις. Και χαρακτηριστικό είναι, ότι και στους λίγους συλλόγους που βγήκαν συνελεύσεις αυτή τη βδομάδα είτε δεν έμπαινε συμμετοχή στη διαδήλωση είτε και εκεί που έμπαινε δεν κατέβηκαν ούτε οι οργανωμένοι.

Σίγουρα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και γνωστά πλέον διαλυτικά φαινόμενα για το κίνημα, όπως η εμφάνιση δύο πανό του φοιτητικού συλλόγου φυσικού, ένα που έλεγχε η ΚΝΕ και ένα τα ΕΑΑΚ. Η κοινή δράση και των δύο μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες έχει, αφού είδαμε να προχωρούν σε κοινό πλάισιο και να διασπούν τον σύλλογο με δύο πανό. Η ιδιοκτησιακή λογική με την οποία αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις αυτές το κίνημα είναι χαρακτηριστική και καταλήγει σε πανό σφραγίδες. Ακόμα και να κατεβάζουν συλλόγους όπως αυτό της Παντείου, όπου πάρθηκε απόφαση χωρίς την απαιτούμενη απαρτία.

Τα φαινομένα αυτά προωθούν την αποκλιμάκωση του φοιτητικού ξεσπάσματος του τελευταίου διαστήματος. Για να μπορέσει να δοθεί η πολιτική απάντηση που απαιτείται και δεδομένης της όξυνσης της επίθεσης θα πρέπει να γίνουν νέες μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις στο κέντρο , ενάντια στα μέτρα Κεραμέως και συνολικότερα την πολιτική του συστήματος και εν όψει της 6 Δεκέμβρη.