ΑΘΗΝΑ| Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών: Να παλέψουμε για σπουδές – δουλειά – ελευθερίες!

Το τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ) δημιουργήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα «τμήματα Γαβρόγλου» το 2019. Ήρθε να ακολουθήσει το κλείσιμο και συγχωνεύσεις μίας σειράς σχολών ως αποτέλεσμα του νόμου Γαβρόγλου (2017), που τσάκιζε το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές.

Το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούμε είναι υπερεντατικοποιημένο, όπως βιώνουμε καθημερινά. Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προόδους και εργασίες, που θεωρητικά μπορεί να μην είναι υποχρεωτικές, αλλά καθορίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι του τελικού βαθμού αποτελούν ένα από τα πολλά εμπόδια για να περάσεις ένα μάθημα. Για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, οι καθηγητές τα παρουσιάζουν σαν εφόδια για τη μελλοντική επαγγελματική μας αποκατάσταση. Όλα αυτά διαψεύδονται βέβαια, τη στιγμή που και οι ίδιοι οι καθηγητές μας καλούν να παρακολουθήσουμε ημερίδες και σεμινάρια για να στήσουμε το βιογραφικό μας. Αυτό το εντατικοποιημένο πανεπιστήμιο έρχεται να συμπληρώσει η καταστολή και η τρομοκρατία. Με κάθε ευκαιρία το καθηγητικό κατεστημένο μας υπενθυμίζει, ότι σε περίπτωση διατάραξης της «εύρυθμης ακαδημαϊκής λειτουργίας» μας περιμένουν πειθαρχικά και φοιτητοδικεία (διατάξεις του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη) με αποτέλεσμα από το χάσιμο ενός εξαμήνου μέχρι και τη διαγραφή.

Ενώ λοιπόν μας διαφημίζουν την «αριστεία» και την «ολιστική γνώση» δεν υπάρχουν ακόμα ούτε πτυχιούχοι, ούτε γνωρίζουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι από τώρα μας προετοιμάζουν για ένα κυνηγητό πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών, αν κάποτε θέλουμε να καταφέρουμε να βρούμε δουλειά στο αντικείμενο.

Το τμήμα όπως και όλα τα υπόλοιπα «τμήματα Γαβρόγλου» έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ για ενδεχόμενη συγχώνευση ή και κλείσιμο. Με βάση τον νέο νόμο πλαίσιο προβλέπονται τέτοιου τύπου ενέργειες, προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας. Θα μείνουμε έτσι προπτυχιακοί και ενδεχομένως απόφοιτοι ξεκρέμαστοι (είτε εκτός σχολής είτε εντός μιας άλλης με πολύ χειρότερους όρους), με ένα πτυχίο από σχολή «φάντασμα», χωρίς κανένα αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας.

Το σύστημα καλλιεργεί την αυταπάτη ότι σε όλα αυτά μπορούμε να ανταπεξέλθουμε βαδίζοντας τον ατομικό δρόμο. Διαβάζοντας ακόμα περισσότερο, παρακολουθώντας περισσότερες ημερίδες κλπ. Η εντατικοποίηση όμως δε φέρνει γνώση. Φέρνει απόγνωση!

Πραγματική απάντηση σε όλα αυτά μπορούμε να δώσουμε μόνο συλλογικά και οργανωμένα. Οι φοιτητές κατάκτησαν τα δικαιώματά τους μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους και τις συλλογικές τους διαδικασίες. Κανείς δε μας χάρισε τα δικαιώματά μας. Κατακτήθηκαν με συλλογικούς αγώνες. Έτσι και εμείς συλλογικά και οργανωμένα πρέπει να αντισταθούμε στην επίθεση του συστήματος και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Δεν αποτελεί Φοιτητικό Σύλλογο το παραμάγαζο που έχει δημιουργήσει η ΔΑΠ (και οι «Μέντορές» της) στη σχολή μας. Με μια εκλογική διαδικασία-παρωδία, χωρίς καταστατικό, χωρίς εφορευτική επιτροπή, στα κρυφά έφτιαξαν ένα νοθευμένο αποτέλεσμα. Ο Φοιτητικός Σύλλογος θα δημιουργηθεί από τους φοιτητές και για τους φοιτητές, χωρίς την ανάμειξη των καθηγητών και του κράτους.  Μπορεί να φαντάζει δύσκολο δεδομένου ότι σε μια σχολή που λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει ακόμα φοιτητικός σύλλογος και οι φοιτητές δεν μπορούν να βρεθούν να συζητήσουν και να παλέψουν από κοινού. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος πέρα από αυτόν της συλλογικής και οργανωμένης πάλης. Για να γίνουν οι σχολές εστίες αντίστασης, διεκδίκησης και αγώνα.

  • Ανατροπή των νόμων Κεραμέως
  • Πτυχίο ενιαίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα – μοναδική προϋπόθεση για δουλειά
  • Όχι σε εντατικοποίηση – τεστάκια – εργασίες – προόδους
  • Αγώνας για σπουδές – δουλειά – ελευθερίες